FRAN BONIFAČIĆ

Krk ima drugoga desetobojaca na vječnoj ljestvici

Petak, 31. srpnja 2020. 19:49 Napisao/la  SC

 Član Atletskog kluba Krk  postavio novi mlađeseniorski (U-23) hrvatski rekord u desetoboju, pročitajte kako je otok Krk dobio vrhunskog atletičara posebnog kova

Fran Bonifačić
Fran Bonifačić

Fran Bonifačić proteklog vikenda u austrijskom gradu Leibnitzu postavio je novi mlađeseniorski (U-23) hrvatski rekord u desetoboju!

U prvom seniorskom višeboju 20-godišnji atletičar Atletskog kluba Krk potvrdio je darovitost koju je navijestio prošle godine, kada je postavio juniorski rekord u desetoboju.

Zvuči nestvarno da je otok Krk dobio atletičara koji se na vječnoj ljestvici hrvatskih desetobojaca nalazi na drugom mjestu iza Joška Vlašića, koji hrvatski seniorski rekord drži još od davne 1983.

Vrhunski desetobojci su atletičari posebnoga kova koji treniraju u posebnim uvjetima, odakle se na Krku pojavio tako svestrani atletičar?

-  Prvi doticaj s atletikom imao sam u vrtićkoj dobi, kada sam nastupio na dječjoj olimpijadi, a član Atletskog kluba Krk sam od 2010. godine. U Krku su treninzi oduvijek bili usmjereni na raznovrsnost, pa sam sudjelovao na natjecanjima od skokova do bacanja i trčanja kros utrka. Prva medalja u višeboju na državnom prvenstvu, koju sam osvojio 2011. godine, bila je prvi korak prema desetoboju. To je nekako i odredilo moj daljni put u atletici. Kada sam 2016. godine upisao gimnaziju u Rijeci i počeo trenirati na Kantridi, u potpunosti sam se posvetio desetoboju. U sezoni 2017/2018 bio sam na školskoj razmjeni u Austriji, gdje sam trenirao u klubu Zehnkampf Union s trenerom Georgom Werthnerom, desetobojcem, četverostrukim olimpijcem što mi je bilo predivno iskustvo i motivacija za ovu najsloženiju disciplinu kraljice sportova, kaže Fran Bonifačić.

Kako izgledaju treninzi desetobojca na Krku?

- Prije nekoliko godina u Krku je napravljena 110-metarska staza kraj nogometnog igrališta, jama za skok u dalj i bacalište za kuglu, a odnedavno imamo i skakalište za skok s motkom. Međutim, ipak jako puno znači kružna staza na stadionu Kantrida zbog trčanja koji su sastavni dio desetoboja, pa tako kombiniram ove dvije lokacije za svoje treninge. Treninzi desetobojca su veliki izazov, kako za atletičara, tako i za trenera. Nemoguće je trenirati 10 disciplina svakodnevno pa stoga najčešće treniram tri, četiri discipline tjedno uz dva treninga snage, trenutno imam šest treninga tjedno koji traju između 2 i 2,5 sata. Teško je naći trenera koji dobro poznaje svih 10 disciplina, međutim ja tu ima sreću s trenerom Petrom Kurtovićem, koji odlično pokriva bacačke discipline i razvoj eksplozivne snage koji se usko veže za sprinteve, dok skok s motkom i skok u vis treniram kod njegovih prijatelja i vrhunskih atletskih trenera, Gorana Grda, odnosno Bojana Marinovića. Idućih godina svakako planiramo povećanje ukupnog broja treninga

Bavljenje vrhunskom atletikom iziskuje puno odricanja?

- Trenutno studiram poduzetništvo na Veleučilištu u Rijeci i za sada bez većih problema usklađujem te dvije obaveze. Završio sam prvu godinu u roku i sada imam cijelo ljeto kako bih se posvetio treninzima i nadam se skorom poboljšanju rezultata sa zadnjeg natjecanja jer znam da mogu postići još i bolje rezultate - uz malo sportske sreće... Naime, natjecanja u desetoboju su prilično rijetka zbog toga što su vrlo naporna i odvijaju se u dva dana po pet disciplina, a sada su još prorijeđena zbog situacije s koronavirusom, ali nastojat ću nastupati u jednom do dva natjecanja u idućim mjesecima.

Vrhunski atletičari ne mogu funcionirati bez vrhunske logistike?

- Vrhunski rezultat zahtijeva tim ljudi pa tako uz trojicu trenera uza sebe već dvije godine imam doktora, ortopeda Tomislava Mađarevića i fizioteraupeuta Zlatana Cvitanovića, dok se za moju ishranu od nedavno brine Luka Bashota iz nutricionizma.hr. Zahvalio bih se svakako i teretani Blue Gym na Kantridi, što su mene i mog trenera dobro prihvatili i što već dvije godine u dobroj atmosferi možemo odraditi treninge u njihovoj teretani.

Krk je još uvijek poznatiji po turizmu nego po atletici, imate li barem ljeti slobodnog vremena?

- Ljeti zbog treninga ne mogu uživati u uobičajenim ljetnim aktivnostima sa svojim prijateljima, kao ni noćnim izlascima, ali oni razumiju moja odricanja i uvijek me rado prihvaćaju kad god sam u mogućnosti priključiti se društvu.

Planovi?

- Puno očekujem od nastavka sezone i budućih godina, 2021. godine održava se Europsko prvenstvo u atletici za mlađe seniore (U-23), što mi je trenutačno glavni cilj i želja. Norma za prethodno natjecanje toga ranga bila je 7300 bodova, realno je očekivati da za predstojeće prvenstvo ne bi trebao imati većih poteškoća. Uz odlazak na veliko međunarodno natjecanje, želja mi je naravno i dalje poboljšavati postojeći rezultat. Dugoročni cilj mi je približiti se granici od 8000 bodova u desetoboju, koja otvara vrata najznačajnijih međunarodnih seniorskih natjecanja.