DAVOR LASIĆ

Da se igra jedna utakmica, možda bi bilo povuci-potegni

Petak, 31. srpnja 2020. 09:07 Napisao/la  Igor Vranić

Lasić u sezoni 1996/97 odigrao zadnju prvoligašku utakmicu između Orijenta i Istre u prvoj ligi, na kraju sezone oba su kluba ispala

Davor Lasić
Davor Lasić Foto: www.regionalexpress.hr

Davor Lasić odrastao je na Vežici, zadnjih dvadesetak godina živi u Puli.

Nogomet je počeo igrati u Orijentu s kojim je raspad bivše države dočekao u međurepubličkoj ligi (Hrvatska, Slovenija, BiH), odmah nakon osamostaljenja odjenuo je dres Istre i zaigrao prvu hrvatsku ligu.

Zanimljivo, vratio se u prvoligaški Orijent na zimu u sezoni 1996/97, odigrao je zadnju prvoligašku utakmicu između Orijenta i Istre u prvoj ligi, na kraju sezone oba su kluba ispala iz prve lige.

- To su bila vremena kada se novac nemilice trošio. Orijent je te sezone ušao u prvu ligu s velikim ambicijama, kada sam došao na zimu ostao sam zatečen kako su dijelio novac, puno se potrošilo s obzirom da se ispalo iz lige. Tada su ostali dugovi od kojih se klub nije oporavio, prisjeća se Lasić.

Iz Orijenta je Lasić otišao u Osijek, gdje je igrao do kraja devedesetih.

Osječki nogomet obilježio je pogotkom odluke u finalu Kupa protiv Cibalije, što je jedini trofej koji je Osijek za sada osvojio.

Pred kraj igračke karijere vratio se u Uljanik, cijelu trenersku karijeru radi u Puli, u Istri je radio sa svim uzrastima uključujući prvu momčad:

- Vodio sam prvu momčad privremeno dvije utakmice prije nego što je došao Zoran Vulić. Pobijedili smo u Kupu Hrvatski dragovoljac, u HNL-u smo izgubili od Splita, sjećam se da smo promašili nekoliko šansi. Nisam htio prihvatiti posao prvoga trenera, tada je financijska situacija bila očajna, govori Lasić o tegobnim vremenima u pulskom klubu.

Danas Lasić vodi starije pionire u financijski stabilnom klubu, Istra 1961 unatoč tome svake godine igra kvalifikacije za ostanak:

- Ni meni nije jasno zašto je tako to prije što financijska situacija nikada nije bila bolja, ne mogu to objasniti, kaže Lasić.

Godinama živite u Puli, koliko pratite što se događa u Orijentu 1919?

- U Orijentu sam poniknuo, to je moj klub u kojemu sam proveo cijelu mladost, uvijek je lijepo prisjetiti se tih trenutaka, mladost je najljepše razdoblje života. Kada sam zadnji put bio na Krimeji prije nekoliko godina, ostao sam zatečen kako je igralište bilo zapušteno, ništa se nije promijenilo, svlačionice su izgledale isto kao kada smo mi igrali. Čuo sam da su sada uredili prostorije. Nisam bio na Krimeji otkada su mi se roditelji s Vežice preselili na Viškovo, nisam gledao utakmice. Kažu mi prijatelji da danas Orijent 1919 ima solidnu momčad, da ima nekoliko zanimljivih igrača koji bi mogli igrati prvu ligu, ali velika je razlika između prve i druge lige. Razlika je tolika da nedostaje jedna liga između prve i druge lige, meni se tako čini. Razlika je u brzini igre, predaji lopte, razmišljanju...

Istra 1961 je favorit?

- Da se igra jedna utakmica, možda bi bilo povuci-potegni, u jednoj utakmici uvijek se može dogoditi da slabija momčad pobjedi. Igraju se dvije utakmic, Istra 1961 ima kvalitetniji sastav od Orijenta 1919, pokazali su u prvoj ligi da mogu parirati svakoj momčadi. Problem je završnica i koncentracija u fazi obrani. To se na početku činio kao mali problem, ali se pokazalo da nije baš tako mali problem.

Orijent 1919 ne igra na Krimeji?

- Krimeja je drugačiji tip stadiona od Kantride, koja je dosta široka. Meni je uvijek bilo ljepše igrati na Krimeji nego na Kantridi, ozračje je drugačije, nema atletske staze... Orijentu 1919 će sigurno nedostajati Krimeja.