DANILO BUTOROVIĆ

Championship je moćna liga, vrlo slična Premiershipu

Petak, 11. listopada 2019. 21:33 Napisao/la  Igor Vranić

Igrači koji su godinama igrali Premiership kažu da je ova liga čak i fizički zahtjevnija, jer se igra više utakmica, a intezitet je vrlo sličan, kaže pomoćnik Slavena Bilića

Danilo Butorović uspješno surađuje sa Slavenom Bilićem
Danilo Butorović uspješno surađuje sa Slavenom Bilićem

 

West Bromwich Albion (WBA) vodi na ljestvici Championshipa nakon 11 kola, momčad Slavena Bilića osvojila je 22 boda.

Hrvatski stručnjak i njegov stručni stožer opravdali su dolazak, WBA je prije početka sezone slovio kandidatom za plasman u Premiership, najjaču ligu na svijetu.

A koliko je jaka engleska druga liga ukazuje podatak da WBA trenutačno ima isto bodova kao Nottingham, koji je dvaput (1978/79, 1979/80) osvojio Kup prvaka, preteču današnje Lige prvaka. 

Championship je jedina druga liga na kontinentu u kojoj igra dvostruki europski prvak.

- Liga je jaka prema svim parametrima. Prije svega, liga koja traje toliko dugo sama po sebi je jako naporna. Kada govorimo o kvaliteti treba samo pogledati koliko reprezentativaca igra u klubovima, stvarno je moćna liga. Mi imamo šest reprezentativaca, pretežito mlađih. Igraju igrači iz cijelog svijeta, rade treneri iz cijelog svijeta, isprepliću se različiti stilovi nogometa, teško se prilagoditi, a igramo praktično svaka tri dana, kaže Danilo Butorović, pomoćnik Slavena Bilića.

Liga traje čak 46 kola, što nije lako izdržati fizički, ni psihički?

- Zna biti perioda kada nemamo vremena ni jedan dan odmoriti, čim završi utakmica, već u autobusu počinje priprema za iduću utakmicu. Često se dogodi da radimo kasno u noć da bismo sve stigli pripremiti. Meni je izuzetno drago da tako radim. Vidjet ćemo kao ću reagirati za nekih četrdeset kola, ha, ha...   Gledanost
Početkom prošle godine UEFA je objavila zanimljive podatke: Championship je treća najgledanija liga u Europi, utakmice druge engleske lige uživo je vidjelo 11.086.368 gledatelja!
Ispred Championshipa prema gledanosti jedino su Premiership (13,6 mil. gledatelja) i Bundesliga (12, 7 mil. gledatelja).
Iza Championshipa prema gledanosti su LaLiga (10,6 mil. gledatelja), Serie A (8,3 mil. gledatelja), itd.
Još je fascinantniji podatak da je treći razred engleskog nogometa (League One) deveta najposjećenija liga Staroga kontinenta.

U Englesku ste zajedno s Bilićem stigli iz Saudijske Arabije, razlika mora da je šokantna?

- Nije baš toliko velika razlika kakva se možda čini. Saudijska liga je dosta napredovala, stvarno je jaka. Trebalo je malo prilagoditi način razmišljanja, ali dugo sam se pripremao pa je bilo lakše. Brzo sam se prilagodio, način rada je sličan pa je bilo lakše. Jasno da je ovdje sve brže i jače. Dosta sam velikih promjena doživio u kratkom razdoblju, ali za nekoga tko voli ovaj posao, ovo je izuzetna prilika.

Način igre u Championshipu sličan je načinu igre u Premiershipu?

- Do prije desetak godina pričalo o Championshipu kao o ligi u kojoj se samo nabijalo i trčalo, danas svega nekoliko momčadi igra slično tom načinu. Većina momčadi igra moderno, napredovalo se na taktičkom i tehničkom planu, fizički je ostalo izuzetno zahtjevno. Igrači koji su godinama igrali Premiership kažu da je ova liga čak i fizički zahtjevnija, jer se igra više utakmica, a intezitet je vrlo sličan Premiershipu ako ne računamo na šest, sedam najboljih momčadi u Premiershipu.   Kineski milijarder
Lai Guochuan vlasnik WBA postao je 2016. godine, klub je kupio za oko 230 mil. eura od Jeremyja Peacea.
KIneski milijarder bogatstvo je stekao na čelu jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija, od 2014. godine  bavi se privatnim investicijama.
Njegovo osobno bogatstvo procijenuje se na oko 3 milijarde eura.
Lai živi u Guangzhouu, u kineskoj provinciji Guangdong, rijetko dolazi na utakmice.
Klub vodi predsjednik Li Piyue, dugogodišnji Laiov suradnik.


Dobro ste počeli sezonu, vlasnici WBA ne taje da iduće sezone žele igrati Premiership? 

 
- Kažu da momčad koja uđe u Premiership u prosjeku na kraju Championshipa osvoji dva boda po utakmici, mi smo tu negdje. Igramo dosta dobro, dosta smo dominantni i što je važno imamo dosta prostora za napredak. Očekujemo da bismo mogli podignuti razinu igre, dosta radimo na detaljima koji nam rade probleme. Imamo dosta dobro tehnički i taktički potkovanu momčad, dečki žele i znaju igrati, naše su utakmice dosta atraktivne i žive, što pokazuju rezultati. Drugi smo prema postignutim golovima u ligi, za sada još uvijek primamo previše golova. Djelujemo dosta dobro! Prvih deset kola triput smo gostovali kod momčadi koje su na prvih šest mjesta, što znači da su nam ostala još dva gostovanja u skupini od šest momčadi koje slove kandidatima za plasman u Premiership. Teško je procijeniti koje su momčadi favoriti, trebamo odigrati još 35 utakmica do kraja, dosta je momčadi lošije krenulo u prvenstvo. Ako znamo da deveta momčad ima samo tri boda manje od nas, teško je razmišljati bilo o čemu drugom osim o sebi. Treba proći barem dvije trećine prvenstva da bismo mogli govoriti nešto konkretnije.         

Momčad WBA vrijedi oko 80 mil. eura, je li to dovoljno za plasman u Premiership ili namjeravate na zimu dovesti pojačanja?

- Ako razmišljamo o nečemu ozbiljnom, uvijek je dobro momčad nadopuniti dodatnom kvalitetom. Zadovoljni smo kadrom iako u prijelaznom roku nije bilo lako složiti momčad, morali smo posuditi nekoliko igrača, kada pogledam momčad, mislim da smo pogodili s većinom igrača. Na zimu ćemo vidjeti što treba. Nismo pričali o pojačanjima, to nije dio mog posla. To će ovisiti o Slavenu i vlasnicima.

Što točno radi pomoćnik menadžera vodeće momčadi Championshipa?

- Pripremam treninge u dogovoru sa Slavenom i Deanom Računicom, radim analizu treninga, radim na taktičkoj pripremi utakmica. Imamo odjel analitičara u kojemu rade dvojica domaćih trenera. To sam prije radio u Arabiji, pa je prirodno da brinem o tome kao oni rade na analizi naših i protivničkih igrača. Naravno da vodim treninge, Slaven vodi svoj dio, drugo radimo Računica i ja. Koliko nas je u stožeru? Zavisi o tome tko sve spada u stožer. Kada smo išli na pripreme u Španjolsku, 17 ljudi radilo je kao popratno osoblje.

Slaven Bilić u engleskim medijima uživa povlašteni status koji je prvo stekao kao igrač West Hama i Evertona, a onda kao menadžer West Hama?

- Uživa fantastičan status! Vole ga igrači i navijači, takav je čovjek. Više od godinu dana radim s njim, onako kao što izgleda u medijima, takav je i privatno. Guštam u radu s njim.