Cvijet mediterana, šahovski turnir zbog kojega su županija i Grad Rijeka stekli međunarodni ugled

Petak, 03. ožujka 2023. 12:38 Napisao/la  SC

Iskustva stečena na ovom turniru iznjedrila su kvalitetu koja je rezultirala nizom državnih prvakinja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, poručuje predsjednik ŠK-a Draga

Ivan Mandekić
Ivan Mandekić

Pod pokroviteljstvom Grada Rijeka, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije, u organizaciji Šahovskog kluba „Draga“ iz Rijeke održana su 22 ženska šahovska velemajstorska turnira "Cvijet Mediterana":

- I ove godine termin održavanja je u tjednu, kada se obilježava Međunarodni dan žena čime potičemo jaču afirmaciju i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Ova manifestacija osim šahovskog turnira sadržava cjelogodišnju promidžbu ženskog šaha sa međunarodnim skupovima na kojima se unapređuje sustav rada u ženskom šahu te ostvaruje suradnja i organizacija međunarodnih priredbi uz obučavanje naših šahistica kroz rad u kampovima i ligaškim natjecanjima za žene. Zbog svega toga svojom idejom i kvalitetom prepoznatljiva je širom svijeta pa su time naša županija i Grad Rijeka i Hrvatska stekli poseban međunarodni ugled. Prigoda koja se ovim turnirom pruža mladim igračicama zasigurno je od velike važnosti, jer im omogućuje neophodna međunarodna iskustva, te daje prigodu za stjecanje rejting bodova i međunarodnih titula za što bi inače morale odlaziti na skupa i često daleka putovanja. Održavanjem ženske priredbe takve razine osim međunarodne promidžbe Rijeke i našeg kraja dala je i iznimne sportske rezultate naših šahistica. Iskustva stečena na ovom turniru iznjedrila su kvalitetu koja je rezultirala nizom državnih prvakinja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji pa je Rijeka time dugi niz godina vodeći grad u Hrvatskoj. Primjerice, ove godine na šahovskoj olimpijadi u Indiji te na MITROPA kupu nastupile su 3 igračice iz riječkih klubova, uz odličja u ženskoj pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji te drugo i treće mjesto u 1. Hrvatskoj ligi za žene, poručuje Ivan Mandekić, predsjednik ŠK-a Draga.

- Do sada smo ugostili preko 57 velemajstorica, 44 međunarodnih majstorica i 23 Fide majstorice iz preko 30 zemalja, što zasigurno potvrđuje snagu i važnost ovog turnira u svijetu šaha, ali isto tako i veliku ulogu u promociji Grada Rijeke, naše županije i Hrvatske. Sam turnir traje 8 dana i svakim danom igra se po jedna partija koja potraje i do 5 sati, a učesnice su smještene u hotelu. Da bi se mogle stjecati titule ženskih velemajstorica, međunarodnih majstorica i FIDE majstorica, te osvajati međunarodni šahovski rejting potrebno je osigurati sastav koji podrazumijeva minimum 10 učesnica od kojih 4-5 velemajstorica, te međunarodne i FIDE majstorice iz 5-6 federacija. Kao i svake godine iz "Šahovskog doma Rijeka", uz pomoć medija te putem specijalnih elektronskih šahovskih tabli bit će širom svijeta odašiljani "live" prijenosi šahovskih mečeva pa će time ova priredba, naš grad i županija tih dana zasigurno biti u središtu sportskih zbivanja daleko van granica naše države. Na posebnom šahovskom portalu svake se godine prati se tijek ove šahovske priredbe, a tijekom turnira objavljuju se informacije za medije te analize najzanimljivijih šahovskih partije te objavljuju sve odigrane partije tako da mnogobrojni šahisti i ljubitelji šaha mogu diljem svijeta pratiti zbivanja u Šahovskom domu Rijeka, naglašava Mandekić.

Svečanost promocije turnira i predstavljanje igračica održat će se na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske Uprave Rijeka, Korzo 16, gdje je će biti postavljena velika šahovska ploča 4X4 metra na kojoj će se odigrati simbolički prvi potez, te odigran promotivni šahovski meč učesnica turnira.

Sudionice 23. turnira:
1. EVGENIYA DOLUHANOVA, Velemajstor, UKRAJINA (2312)
2. VIKTORIA RADEVA, Velemajstor, BUGARSKA (2242)
3. MIRJANA MEDIĆ, Velemajstor, HRVATSKA (2195)
4. MARIA MANAKOVA, Velemajstor, SRBIJA (2194)
5. ANA BERKE, Međunarodni majstor, HRVATSKA (2108)
6. ANASTASIYA RAKHMANGULOVA, Međunarodni majstor, UKRAJINA (2275)
7. NADIA TONCHEVA, Fide majstor, BUGARSKA (2195)
8. TIHANA IVEKOVIĆ, Fide majstor, HRVATSKA (2142)
9. PETRA KEJŽAR, Fide majstor, SLOVENIJA (2128)
10. BARBARA SKUHALA, Fide majstor, SLOVENIJA (2110)

Satnica:

4. ožujka, subota dolazak natjecateljica
5. ožujka, nedjelja 15,30 sati – 1. kolo
6. ožujka, ponedjeljak 09,30 sati – 2. kolo, 16,00 sati 3. kolo
7. ožujka, utorak 15,30 sati – 4. kolo
8. ožujka, srijeda 12,00 – tiskovna-prijem u salonu Grada Rijeke
12,30 – promocija na Riječkom Korzu
15,30 sati – 5. kolo
9. ožujka, četvrtak 09,30 sati – 6. kolo, 16,00 sati – 7. kolo
10. ožujka, petak 15,30 sati – 8. kolo
11. ožujka, subota 10,00 sati – 9. Kolo
14,00 – podjela nagrada

loading...