Boćarski petoboj Alphonse Lagier Bruno: Hrvatska druga, Slovenija pobjednik

Nedjelja, 19. kolovoza 2012. 14:44 Napisao/la  Iz Tivta Valentina Prokić

Hrvatski seniorski boćarski reprezentativci zaključili su nastup u Tivtu pobjedom nad Srbijom osvojivši drugo mjesto u ukupnom poretku

Hrvatski seniorski boćarski reprezentativci  u sastavu Gianfranco Santoro (Trio Pazin), Roland Marčelja i Leo Brnić (Vargon), Nenad Tadić (Istra Poreč), Jure Maglić i Ante Grančić (Zrinjevac) predvođeni izbornikom Milanom Celijom pobjedom nad Srbijom zaključili su nastup na trećem međunarodnom petoboju za seniore „Alphonse Lagier Bruno“ u crnogorskom Tivtu. Hrvatska je tako u ukupnom poretku osvojila drugo mjesto s devet bodova. Pobjednik petoboja drugi put zaredom je reprezentacija Slovenije.

Najbolji rezultati po disciplinama
Štafetno izbijanje: Aleš Borčnik, Anže Petrič (Slovenija) 56/60
Brzinsko izbijanje: Aleš Borčnik (Slovenija) 48/51
Precizno izbijanje: Gianfranco Santoro (Hrvatska) 30
Bližanje i izbijanje u krug: Tadej Premru (Slovenija) 31

Iznenađenje su priredili domaći reprezentativci koji su u posljednjem susretu podjelili bodove sa Slovenijom odigravši 7:7. Pravi je pothvat izveo 16-godišnji crnogorski reprezentativac Mihajlo Đurović koji je srušio rekord Crne gore u brzinskom izbijanju pogodivši 41 boću iz 44 izbačaja. Zanimljivo, Đurovićev prvi promašaj bila je tek 33 boća, a par minuta prije izbijanja Đurović je čak pojeo burek?!. Sjajan rezultat za 16-godišnjeg mladića. Drugi je to rekord srušen na petoboju u Tivtu. Novi državni rekord postavili su i reprezentativci Srbije Veselin Skakić i Bojan Dimitrijević u štafetnom izbijanju pogodivši 47 boća iz 55 izbačaja.

Hrvatski izbornik Milan Celija zadovoljan je nastupom svojih odabranikau Tivtu. I Hrvatskoj i svim ostalim reprezentacijama petoboj je bio generalna proba za Europsko prvenstvo koje 3. rujna počinje u Pazinu. Posebno je važno bilo da dva debitanta među seniorima Ante Grančić i Nenad Tadić svladaju pritisak prvog službenog nastupa za seniorsku vrstu. No, sastav po disciplinama sa petoboja trebao bi biti onaj koji će nastupiti na europskoj smotri.

jure maglicJure Maglić

– To bi trebalo biti to za Pazin. Planirali smo top formu za EP, a hoće li se pogoditi ovisi od igrača do igrača, to je individualno. Spremamo ih i sa psihološke strane, tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Ovi su igrači pokazali najviše kroz pripreme i prvenstvo, zalaganje, ozbiljnost, rezultate, tako da nitko ne može prigovoriti da nisam odabrao najbolje, rekao je izbornik Celija.

Što se analize po disciplinama tiče, Celija je pojedinim nastupima zadovoljan.

– Štafeta nam je bila ispod nivoa koji dečki imaju. No, trči se četiri puta dnevno, umor je veliki, a još uvijek su noge tvrde od priprema. U brzinskom Brnić je bio dobar, ali i kod njega se vidi taj umor. Maglić je imao jedan mali kiks, ali svi ostali krugovi, bili su mu sjajni. Par je standardan, tu nema promjena. Tadić će u preciznom izbijanju biti pravi za dva tjedna. Ovdje je bilo prisutno malo treme zbog prvog nastupa, kao i kod Grančića, ali to se jednostavno moralo dogoditi. Svi jednom dožive taj prijelaz, netko lakše, netko teže, ali obojica su čvrsti karakteri. Dobro rade, treniraju i treba samo vjerovati u njih, ali i oni sami u sebe. Moraju vidjeti da ih podržavamo, pedagoški se radi s njima i napredak je vidljiv, ocijenio je izbornik Milan Celija.  

Reprezentativci će uoči Europskog prvenstva odraditi još jedne dvodnevne pripreme 27. i 28.kolovoza kada će već biti postavljen šator na vanjska igrališta u Pazinu, tako da će uvjeti biti onakvi kao tijekom Europskog prvenstva. Seniorima će se pridružiti i juniorski reprezentativci.

5.kolo – BIH slobodna
HRVATSKA – SRBIJA 14:0
Štafetno izbijanje (2:0): Marčelja, Brnić - Skakić, Butorac 48/58 - 43/54
Precizno izbijanje (4:0): Santoro – Butorac 30:12, Tadić - Milaković 22:9
Bližanje i izbijanje u krug (2:0): Maglić – Šarac 24:17
Brzinsko izbijanje (2:0): Brnić – Dimitrijević 45/48 - 25/44
Par (2:0): Marčelja, Santoro – Šarac, Butorac 10:8
Pojedinačno (2:0): Grančić – Milaković 8:7

SLOVENIJA – CRNA GORA 7:7
Štafetno izbijanje (2:0): Borčnik, A.Petrič – M.Đurović, Zec 54/60 – 34/52
Precizno izbijanje (1:3): Kosirnik – B.Đurović 17:19, E.Petrič – M.Petković 15:15
Bližanje i izbijanje u krug (0:2): Premru – F.Petković 22:29
Brzinsko izbijanje (2:0): Borčnik – M.Đurović 44/50 - 41/44
Par (0:2): E.Petrič, Kosirnik – M.Petković, B.Đurović 1:13
Pojedinačno (2:0): Premru – F.Petković 13:2
Konačan poredak: Slovenija 10, Hrvatska 9, Crna gora 7, Srbija 3, BIH 0