Milan Celija smijenjen unatoč uspjesima, Jure Maglić novi izbornik boćarske reprezentacije

Ponedjeljak, 08. siječnja 2018. 20:42 Napisao/la  V. P.

 Meni je ponuđeno da budem izbornik ženske reprezentacije, prenio je Milan Celija 

Bivši izbornik Milan Celija i sadašnji Jure Maglić
Bivši izbornik Milan Celija i sadašnji Jure Maglić Foto: Valentina Prokić

Milan Celija više nije izbornik hrvatske seniorske boćarske reprezentacije.

Jedna je to od odluka koju je donio Izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza predvođen predsjednikom Tomislavom Ćurkom na posljednjoj sjednici održanoj  u Rijeci.

Promjena izbornika sama po sebi ne čudi, no iznenađujuća je kada je u pitanju Milan Celija koji je izborničku finkciju obnašao šest godina, a na posljednjem Svjetskom prvenstvu prošle godine u Casablanci izabrana vrsta pod Celijinim je vodstvom osvojila zlato, tri srebra i broncu te je temeljem vrijednosti odličja završila na drugom mjestu u poretku 42 zemlje sudionice.

Najveći je to uspjeh hrvatskih boćara na posljednjih pet Svjetskih prvenstava.

Treba reći i da je Celija nakon Maroka bio u konkurenciji za najboljeg trenera u izboru HOO-a.

No, to sve nije bilo dovoljno da bi mu se produžio mandat te je na njegovo mjesto postavljen Jure Maglić, bivši reprezentativac, dugogodišnji igrač i trener zagrebačkog Zrinjevca koji je prije tri godine bio pomoćnik Celiji.

Uz to Maglić je aktualni član Izvršnog odbora HBS koji je odlučivao o izbornicima i pomoćnicima.

- Ova me je odluka neugodno iznenadila i mogu reći da se osjećam izigran, jer mi je bila obećana izbornička funkcija i za ovu godinu. Sjednica Izvršnog odbora trebala je prvotno biti održana u prosincu, tada me predsjednik Tomislav Ćurko kontaktirao i rekao da imam rezultate te da zaslužujem nastaviti obnašati izborničku funkciju. Nakon toga ja se nisam previše brinuo jer sam smatrao da je to gotovo. Dan prije ove sjednice iz telefonskog poziva sam doznao da sam bio dovoljno dugo izbornik seniora te da treba šansu dati i drugima, a meni je ponuđeno da budem izbornik ženske reprezentacije. Ja sam to odbio jer to nije način na koji se trebaju mijenjati i postavljati izbornici, razočarano je rekao Milan Celija.

Na mjesto izbornika reprezentacije do 23 godine postavljen je Tonči Jurjević, koji je svojedobno već obnašao tu dužnost.

Tomislav Kolobarić koji je mlade reprezentativce vodio na njihovom posljednjem natjecanju 2016. godine Svjetskom prvenstvu u Monaku na kojem su reprezentativci od tri medalje osvojili dva zlata i srebro, otišao je u povijest nakon što prošle godine prvenstvo za U-23 nije održano.

Pomoćnik Magliću i Jurjeviću bit će riječki boćarski stručnjak Čedo Vukelić.

Vukelić također nastavlja sa izborničkom dužnosti juniorima i kadetima (U-18, U-15), a njegovim su pomoćnicima imenovani pazinska boćarska legenda Valter Ivančić i Vjekoslav Matetić koji je trener Svetog Jakova Jadranovo.

Dosadašnjem izborniku ženske reprezentacije Romanu Gržančiću mandat je produljen, a pomoćnikom mu je postao Dean Klarić, inače trener ženskog kolektiva Čavle - Škola boćanja.