MATEO NAČINOVIĆ Više sam očekivao na Svjetskom prvenstvu, ali zato je nastup u Kini još veći izazov

Srijeda, 21. veljače 2018. 16:27 Napisao/la  V. P.

Vođa sam ekipe, puno toga se očekuje od mene. Nadam se dobrom plasmanu u ligi te da ostvarimo cilj, a to je plasman u Kup europskih prvaka, poručuje Načinović o očekivanjima sa Vargonom

Mateo Načinović nagradu je primio iz ruku načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić
Mateo Načinović nagradu je primio iz ruku načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić

Boćar Vargona Mateo Načinović proglašen je najboljim seniorom za 2017. godinu u izboru Boćarskog saveza Primorsko goranske županije.

Načinović je u prošloj sezoni osvojio naslov prvaka u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično.

- Velika čast mi je dobiti ovakvo priznanje od boćarske zajednice. Zadovoljan sam prošlom godinom, naslovom u pojedinačnom i drugim mjestom u prvenstvu sa Vargonom, rekao je Mateo Načinović.

Načinović je ove godine je kao član hrvatske juniorsk reprezentacije do 18 godina na netom završenom prvom Europskom prvenstvu u francuskom Saint Vulbasu osvojio dvije brončane medalje u brzinskom i štafetnom izbijanju u paru sa Vedranom Glavićem.

- Nažalost,  malo sam razočaran jer sam očekivao malo više. Dvije godine sam bio na prvenstvima, ove godine sam izgubio za jedan poen u finalu. Fulao sam dvije boće u zadnjoj minuti i to me koštalo zlata. U štafeti smo loše krenuli, nismo više mogli stići rezultat protivnika i više nije bilo pomoći, prisjetio se Francuske Načinović.

Načinoviću je ovo bilo prvo Europsko prvenstvo, iza sebe ima dva Svjetska juniorska prvenstva na kojima je osvojio tri bronce.

- U Casablanci mi je bilo prvo Svjetsko pa je bilo što bude, bude i ulovio sam broncu, tako i u Monaku. Ove godine sam očekivao puno više i puno više sam se spremao, no malo nesreće i nepažnje u zadnjoj minuti koštalo me medalje. Vodio sam cijelo vrijeme, iskliznulo mi je zlato u zadnjoj sekundi. Tužan sam i razočaran, ali idemo dalje, nema predaje, dodaje Načinović.

Načinović je u Vargon došao iz istarskog Čepića, točnije iz Boćarskog kluba Učka gdje je na dvojnu registraciju igrao i dvije godine za Boćarski klub Labin.

- Boćam od svoje desete godine, moja karijera ide u smjeru koji sam predvidio, sve je dosad bilo super, nema negativnih stvari, a to je najvažnije. Svgudje stvarati fer i korektan odnos. Počeo sam prvo trenirati nogomet, iza nogometnog terena bilo je boćalište. Polako, boću po boću, ostajao sam iza nogometnog treninga na boćalištu i na kraju nogomet sam ostavio. Djed mi je boćao, pa mi je pokazao još ranije, ali nogomet je bila prva solucija. Bilo je još par starijih dečki koji su mi pomogli i uveli me u to. Ostao sam sam kad su oni razišli, ali sam nastavio, prisjetio se svojih početaka Mateo Načinović.

Nakon što je u Rijeku došao zbog srednje škole, priključio se Vargonu. Bilo je to prije pet godina, a dok je bilo mogućnosti igrao je i na dvojnu registraciju za Mario Gennari.

- Vođa sam ekipe, puno toga se očekuje od mene. Nadam se dobrom plasmanu u ligi te da ostvarimo cilj, a to je plasman u Kup europskih prvaka, poručuje Načinović.

Dosad je u svojoj karijeri mladi boćar osvojio 16 titula – jednom kadetsku, 11 juniorskih, dvije seniorske i dvije ekipne seniorske, a 2015. godine je proglašen najvećom nadom hrvatskog sporta u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Izuzev klupskih obveza, ove godine ga očekuje i Svjetsko prvenstvo u Kini, u kategoriji do 23 godine.

- Kina je još veći izazov. Moram se još više spremati. Malo me poljuljalo Europsko prvenstvo, ali ne treba gubiti nadu. Izašao sam iz kategorije do 18 godina, a u Kini su ponovno iste discipline na rasporedu, brzinsko, precizno i štafeta. Nadam se nastupu u štafeti i boljem rezultatu, zaključio je Mateo Načinović.