Viliam Prodan i Zoran Raštegorac od 21. do 24. siječnja nastupaju na Rallyju Monte Carlo

Srijeda, 13. siječnja 2021. 09:03 Napisao/la  SC
Zoran Raštegorac i Viliam Prodan
Zoran Raštegorac i Viliam Prodan

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac, posada AK Opatija Motorsport, bit će prva hrvatska posada nakon 15 godina i tek četvrta od hrvatske samostalnosti, koja će nasupiti na prestižnom reliju Monte Carlo.

Reli Monte Carlo i ove je godine domaćin prve utrke Svjeskog prvenstva, a održat će se od 21. do 24. siječnja.

- Nije mi svejedno, ovo je veliki izazov, odnosno predstoji mi odraditi najveći zadatak u mojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri. Imali smo dva mjeseca za pripremu, što je kratko razdoblje za tako jedno veliko natjecanje. Rekli smo, ajmo probat, i sad odbrojavamo posljednja tri dana pred polazak u Monte Carlo. COVID situacija u svijetu nam je jako otežala stvari, a pogotovo u regijama gdje mi idemo. Nažalost na područjima gdje će se rally održavati su crvene korona zone, uveden je policijski sat i sve će se održavati od 6 do 18 sati. Također, rally je skraćen, ima i novih regulativa, a i birokracija je dodatno zakomplicirana, pa bi se ovim putem zahvalio članovima ekipe za podršku. Sa sportske strane puno sam vozio po Europi i već imam iskustva na inozemnim natjecanjima, ali ovo je vrh svijeta što se tiče relija, u prodajnom prostoru Ford Grand Auta na Jankomiru istaknuo je Viliam Prodan, koji će sa svojim suvozačem Zoranom Raštogorcem u Ford Fiesti rally 4 krenuti u ovaj veliki izazov.

- Normalno da želimo doći doma s rezultatom koji će se pamtiti i koji će biti zapisan. Želimo se boriti za vrh poretka automobila na dva pogona. To je konkurencija od 30 do 35 automobila i idemo u napad na postolje, ali jedno od prvih pet mjesta bi bilo sjajno, dodao je Prodan.

- Naša prateća ekipa i momčad iz tvrtke OPV nam je omogućila vrlo vjerne uvjete prilikom nedavnog testa. Imali smo leda, mokrog i suhog asfalta, a probali smo auto i nove gume. Naime, mi još nikad nismo bili na snijegu i ovo nam je vatreno krštenje. Mislim da mi nećemo imati nekih posebnih problema. S problemima će se više susretati Igor i Marko koji su nam support na samoj stazi, poručio je Zoran Raštegorac.

- Ni u snu nismo vjerovali da ćemo doživjeti da naša posada nastupi na ovako velikom natjecanju. Svakom relijašu koji krene u natjecateljske vode je cilj da jednog dana nastupi na ovako prestižnom natjecanju. Nadam se da će nakon četiri dana natjecanja po francuskim Alpama vidjeti cilj odnosno stići u Monte Carlo. Strašno sam ponosan što smo kao klub to doživjeli, a nakon nastupa našeg člana kluba Saše Bittermana na Rallyju Dakar prije dvije godine, ove godine kao klub upisat ćemo još jedno veliko natjecanje zahvaljujući Viliamu i Zoranu. Ovo je jako teško natjecanje i sve više od samog završetka je jako veliki uspjeh, naglasio je Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport.

Ujedno, odlazak na Monte Carlo je bila i prilika da se tvrtka Ford Grand Auto poveže s ovako jednim velikim projektom i uspješnim sportašima.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti biti više od tehničkog sponzora koji smo trenutno te da će sve proći super, dodao je predstavnik Forda, Goran Vinovrški, čiji je salon ujedno i ugostio tiskovnu konferenciju.

O samom WRC-u brojne novosti podijelio je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja, kao treće stanice Svjetskog prvenstva 2021. godine, koji će se ovog travnja premijerno voziti u Hrvatskoj.

- Na projektu dovođenja WRC-a u Hrvatsku radimo već šestu godinu i na svu sreću uspjeli smo. Imali smo malo sreće jer je ova kriza odbila veće igrače koji su se povukli i mi smo dobili ovu priliku. Premijerno izdanje WRC-a u Hrvatskoj održat će se od 22. do 25. travnja u tri županije oko grada Zagreba koji nam je odmah dao potporu. Po danu ćemo imati preko 1500 ljudi , i ovo će definitivno biti najveća sportska manifestacija u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da će sve biti blizu normalnog kako smo i navikli, ali spremni smo organizirati utrku i bez gledatelja, no nadamo se da se to neće dogoditi. Po povratku Viliama i Zorana krećemo u jaku marketinšku kampanju. Njihov nastup iskoristi ćemo za promociju našeg natjecanja, a ovo će biti i sjajna prilika za napraviti odličan promo materijal, dodao je Šaškin te apostrofirao značaj dolaska ovog natjecanja u Hrvatsku prvenstveno za promociju sporta, ali i same države.