ILIJA MATIĆ

U drugim sportovima ne rade tako kvalitetno

Utorak, 17. listopada 2017. 10:57 Napisao  I. V.

Cilj Drenove je da pokušamo ući u Superligu

Ilija Matić
Ilija Matić

Ako je suditi prema početku sezone, Rijeka postaje odbojkaški centar!

Ni jedna riječka ekipa nije doživjela poraz nakon dva kola, odbojkaši i odbojkašice Rijeke ostvarili su po dvije pobjede u Superligama, odbojkašice Drenove ostvarili su dvije pobjede u Prvoj ligi. Nema sumnje da odbojka postaje ekipni sport broj jedan u gradu:

- Činjenica je da se zadnjih godina kvalitetno radi s mlađim uzrastima, a da starije igračice i igrači svojim iskustvom i kvalitetom održavaju klubove na visokoj razini. Svi riječki klubovi dobro rade i ostvaruju dobre rezultate. Isto je tako činjenica treneri u ženskoj odbojci rade u reprezentacijama, Igor Lovrinov, Leo Barić, Emil Baltić i Alan Pavičić, što potvrđuje da se u odbojci stručno radi. Možemo na dva načina razgovarati o tome zašto je odbojka postala uspješna. Prvi je da mi u odbojci radimo kontinuirano, puno je truda uloženo u rad s mladima, očito da u drugim sportovima ne rade tako kvalitetno. Nisu u pitanju samo financije, svi imamo slične pobleme. Postoje entuzijasti poput nas u odbojci koji pokušavamo sport dignuti na višu razinu. U drugom sportovima došlo je do pada zbog manje kvalitetnog rada ili manjka kvalitetnih igrača. Mogu reći da kod nas u klub svake godine dolazi sve više djevojčica. Sve to košta, ali situaciju u društvu općenito nije dobra. Klubovi poput Drenove mogu profitirati, jer za klub igraju učenice i studentice koje igraju zbog ljubavi prema odbojci, a ne zbog novca. To je pozitivan primjer kako bi u sportu trebalo raditi, kaže trener Drenove Ilija Matić.

Prva liga odbojkašica - 2. kolo 
Azena Velika Gorica - Drenova 1:3 (18:25, 23:25, 25:20, 17:25)
AZENA VG: Dodić, Ivanković, Knezović, Radoš, Škuljarić, Šporin, Kuman, Baković, P. Dodić, Lukić, Pokrajčić, Visković
DRENOVA: Šojat, Buljat, Kesten, Žarković, Živković, Matijević, Petrović, Bušljeta, Čargonja, Mavrinac, Kalebić, Pavličić
Kostrena - Zadar 1:3 (25:22, 19:25, 17:25, 15:25)
KOSTRENA: Hodak, Malec, Milunović, Knežević, Murgić, Curać, Grujić, Kalec, Rajković, Bačić, Kregar, Bucich
ZADAR: Golem, Marković, Sunara, Peša, Hajnc, Pavin, Buljat, Marduljaš, Erlić, Volpi-Kobal
Dvije pobjede na početku sezone na tragu su najava da Drenova slovi favoritom u Prvoj ligi odbojkašica:

- Malo smo kasnije počeli pripreme, nadoknađujemo zaostatak, dobili smo dodatni termin za treninge od grada što se odmah osjetilo. Dobro se radi, igračice su stekle određeno iskustvo zadnje tri sezone, nama je ovo četvrta sezona u ligi što se vidjelo na zadnjem gostovanju protiv Azene gdje je do izražaja došlo iskustvo i snaga. Raspored nam je išao u prilog, jedini je problem jaki ritam, sada igramo u kupu protiv Rovinja. Imamo dovoljnu širinu da možemo kvalitetno igrati, kup nam je veliki izazov. Ako prođemo Rovinj, ući ćemo u četvrtfinale što bi bio veliki uspjeh za mali klub poput Drenove. Što se tiče prvenstva, teško je na početku reći tko je favorit, znamo da bismo Vukovar, Zadar i mi trebali biti voditi borbu za vrh iako su iznenađenja uvijek moguća. Naš cilj je da pokušamo ući u Superligu, rad u omladinskom pogonu dignuli smo na visoku razinu i s obzirom na organizaciju perspektiva Drenove je Superliga. Tek smo odigrali dva kola, ne možemo se baviti prognozama, ali zadovoljan sam što smo na dobrom tragu. Igračice i struka su motivirani, ali u spotu nikada ne možeš sve točno predvidjeti, govori Matić.

Uz riječke klubove u regiji se profilirala Kostrena, koja je doživjela dva poraza na početku sezone u Prvoj ligi odbojkašica:

- Kostrena duže vrijeme ima problem, jer nema omladinski pogon. Odnosno, ne rade adekvatno u omladinskom pogonu pa svake godine slažu novu ekipu što je problem  budući da nije lako posložiti homogenu ekipu. Riječki klubovi rade kontinuirano s mladima pa lakše slažu prve ekipe, smatra Matić.