ILIJA MATIĆ

Odbojkašice Drenove ističu kandidaturu za Superligu

Četvrtak, 28. rujna 2017. 11:00 Napisao/la  SC

 Matić je stekao diplomu odbojkaškog trenera

Ilija Matić
Ilija Matić


Ilija Matić postao je diplomirani odbojkaški trener.

- Službeno sam sada stručni specijalist kineziologije i sportski trener odbojke. Tema diplomskog rada bila je ozljede u odbojci, napravio sam diplomski na 35 stranica i obranio ga na temu akutnih kroničnih ozljeda u odbojci. Koristio sam svoja, a pozvao sam se i na iskustva liječnika i fizioterapeuta u Hrvatskoj i inozemstvu. Rad je o trima temeljnim poglavljima, nastanku ozljede, liječenju i prevenciji. Dakle, najčešće ozljede u odbojci obrađene su kroz sva tri poglavlja, uz, naravno, plan i program treninga, kaže trener odbojkašica Drenove.

Matić je u Drenovi više od diplomiranog trenera budući da je u klubu od osnutka 1998. godine. Otada se Drenova i Matić uzajamno nadopunjavaju u pohodu na vrh hrvatske odbojke:

- U odbojci sam već 25 godina, ovaj fakultet samo je još oplemenio moje znanje. I moram se pohvaliti da sada nas pet trenera koji radimo u klubu ima i završenu izobrazbu za trenera. Od srpnja ove godine na snagu je stupio zakon da treneri ne mogu biti bez adekvatne stručne spreme. Ivan Đorđević i Goran Brozić završili su program na sveučilištu za osposobljavanje trenera, Ana Lakić Hrvatsku olimpijsku akademiju, a Sanja Fabijanić je prvostupnik kineziologije, kaže Matić, koji je inače stomatolog.

- Nije bilo lako uz posao i treninge uskladiti sve obaveze, ali učilo bi se do kasno u noć. Uspio sam uz podršku obitelji i prijatelja i na tome im se zahvaljujem. Jesam li ponosan? Moram priznati da jesam. Mislim da je ovo velika stvar, stručnost je na prvom mjestu. Mislim da sam ovim školovanjem dobio jako puno i da ću to uspjeti prenijeti na trenere u klubu, ali ponajviše na igračice, naglašava Matić.

Ove sezone Drenova ističe ambicije za plasman u Superligu, prvenstvo Prve lige počinje 7/8. listopada lokalnim derbijem protiv Kostrene:

– U klubu držimo neku razinu od prošle godine, iako su nam se dogodile neke promjene. Tea Pervan je zatražila stanku zbog obiteljskih razloga, Doris Curać je otišla u Kostrenu, a Barbara Fabulić u Rijeku. No, došle su nam tri nove igračice, Rea Čargonja se vratila iz Kostrene, Ema Barać je došla iz Kastva, a iz Šibenika je stigla iskusna Jelena Živković. Mislim da možemo zadržati razinu od prošle godine, ambicije su pokušati izboriti Superligu, najavljuje Matić.