Martina Tomić, bivša košarkašica: Uprava Kvarnera dugoročno drži fige u džepu!

Utorak, 19. siječnja 2016. 13:29 Napisao  Patrik Mršnik

 Sezona se nekako mora dovesti do kraja, pa mislim da su dvije strane pronašle kompromis kratkog vijeka, kaže Tomićka

Sve je u riječkoj ženskoj košarci još uvijek neizvjesno ber obzira na dogovor između uprave kluba s jedne i igračica zajedno sa stručnim stožerom s druge strane nazire.  U hijerarhiji ŽKK Kvarner već dugo sve kockice nisu na svojem mjestu, a da je tome tako svjedoče primjeri mnogih nezadovoljnih igračica. Klub ima podužu listu vjerovnika, dugovi zbirno iznose i nekoliko stotina tisuća kuna, što je za žensku košarku ekvivalent dugovima od nekoliko milijuna eura u nogometu!

Martina Tomić ostavila se košarke na kraju prošle sezone, kako i sama kaže - na vrijeme. Ona je jedna od rijetkih fizičkih osoba iz bliže klupske prošlosti kojoj klub nije ostao dužan, a Tomićka se za svoja potraživanja izborila vlastitom razboritosti uz uvijek potrebnu dozu lukavosti.

- Na sreću, otišla sam na vrijeme, prije svih ovih 'nazovi novosti' koje se u klubu sustavno događaju već godinama. Mene su isplatili zato jer su mislili da ću tako lakše ostati u klubu budući da sam jedina igračica iz Rijeke, uz Barbaru Perić. Naravno, nisam ostala u klubu nakon ovoljetnih događanja, valjda se povodeći ženskom intuicijom, da iz gorega može ići samo prema lošijem. Očekivali su u klubu da ću nastaviti igrati i ove sezone, a ja sam im uredno vratila opremu, kaže Martina Tomić.

Da je vratila opremu ranije od isplate, vjerovatno bi i danas bila na listi onih koji se s Kvarnerom spore oko potraživanja.

- Naravno da ne bih vidjela ni kune, barem ne normalnim putem. Isto tako ni Ivana Serdar nije dobila zadnju plaću, a igračicama se duguje kumulativno već jako dugo vremena. Nisam htjela sudjelovati u tome i rekla sam da mi je dosta, sada tek vidim da sam ispravno postupila, kaže Tomićka.

Ranijih dana spominjanu situaciju o angažmanu dvanaest potpuno novih igračica koje će trenirati pod palicom novoimenovanog trenera Vladimira Engelmana:

- Samo netko tko je lud ili potpuno očajan mogao je doći u ovakvoj situaciji, gdje je sve zajedno bez ikakve kontrole, pogrešno vođeno. Zaista ne poznajem takav psihološki profil osobe koja bi potpisala ugovor s klubom i nadati se da će dobiti ono što u ugovoru piše, kaže Tomićka.

I ona je uz igračice, kaže da prati situaciju i da podržava povratak trenera Damira Rajkovića na klupu. Klub je ipak iznad svega. Do rješenja novonastalog problema može doći, ali po njenim riječima, samo na kratko vrijeme.

- Moramo misliti na budućnost i ne smije se dozvoliti istupanje u niži rang. Sezona se nekako mora dovesti do kraja, pa mislim da su dvije strane pronašle kompromis kratkog vijeka. Mislim da uprava dugoročno drži fige u džepu i da bi se tek na ljeto moglo događati svašta. Što se trenerskog mjesta tiče, jasno je da gospodin Rajković uživa moju punu podršku, kaže Tomićka pa dodaje.

- Igračice koje su u klub stigle izvana, a takvih je jako puno, trajale su samo jednu sezonu. Zašto? Jasno, zbog novca koji nisu dobile! Rajković je najzaslužniji za rezultate kluba.  Djevojke mu treniraju unatoč svim studentskim i školskim obavezama, navest ću samo primjer Lee Miletić, igračice iz Pazina koja marljivo studira, trenira i igra dvije utakmice tjedno. Takvih je puno, ali to se ne cijeni, kaže Tomićka.