ZORAN OŠTRIĆ

Više ne znam koji je ovo put da je Kvarner dotaknuo dno!

Srijeda, 20. ožujka 2019. 00:12 Napisao  I. V.

Na kraju je Jurković postao trener, tajnik i šofer, a to tako ne ide. Sve je palo na Jurkovićeva leđa, ne može se njega kriviti za ovo stanje. Od ABA lige do ponora u nekoliko godina, kaže tajnik gradskog saveza

Zoran Oštrić
Zoran Oštrić

 Zoran Oštrić tajnik je gradskog košarkaškog saveza kojemu ponestaje viđenijih članova.

Kvarner 2010 praktično je ispao iz prve lige, riječka košarka uskoro gubi nacionalni značaj i postaje regionalna zabava.

Oštrić je nekadašnji igrač Kvarnera u kojemu je zadnju funkciju obnašao prije desetak godina, kada je bio sportski direktor.

Naslijedio ga je Marko Šamanić, koji je nedavno također postao bivši.

- U cijeloj priči neki su potezi pogrešno povučeni. Marko Šamanić dugo je vodio klub, pred kraj njegova mandata neki potezi što se tiče struke nisu mi jasni. Govorim prije svega o odlasku Mate Vucića, kojega je klub pustio zbog racionalizacije troškova. Nakon Vucićeva odlaska uslijedila je serija od devet poraza zaredom, taj je potez otežao situaciju treneru Robertu Jurkoviću. Nakon Vucića nisu dovedeni adekvatni igrači, došao je Srbin kojega nisu mogli registrirati. Cijelu polusezonu igralo se bez visokog igrača, a igra se prije toga svodila na Vucića. Što se tiče financija, znamo svi kakva je situacija u sportu, ali mislim da se Kvarner mogao izvući sa sredstvima koje je imao na raspolaganju ove sezone. Ova liga je ipak puno jeftinija od Premier lige u kojoj igra Škrljevo. Trebat će napraviti detaljnu analizu, ali mislim da je Vucićev odlazak bio presudan, to je bila kap koja je prelila čašu, govori Oštrić.

Na početku sezone Kvarner 2010 dogovorio je suradnju s Kastvom i RI-basketom i s novom predsjednicom Romanom Mirašević Kocijan najavio povratak u Premier ligu?

- Ta je najava bila dosta optimistična, možda malo nerealna iako na početku ove sezone momčad sigurno nije bila slaba. A suradnja spomenutih klubova jedini je plus ove sezone, klinci su profitirali u svim natjecanjima. Na tom sam sastanu podržao suradnju kao tajnik gradskog saveza, jer je dobro da su najbolji mladi igrači na okupu, što je jedina svijetla točka ove sezone. Ne mogu se zanemariti loši rezultati prve momčadi, ali kadeti igraju državno prvenstvo, juniori su prvoplasirani u svom natjecanju.

Cijeli život svjedočite strmoglavim usponima i padovima Kvarnera, prije nekoliko godina govorilo se o ABA ligi?

- Toliko sam dugo u košarci da više ni ne znam koji je ovo put da je Kvarner dotaknuo dno! Treba pričekati da sve skupa završi pa da uprava podvuče crtu i odluči što dalje. Ovo je jako loše za riječku košarku, ne znam što bih drugo rekao. Uprava koja je vodila klub, kada se govorilo o ABA ligi je otišla, ostavila Šamanića samoga, on je sam donosio odluke što se osjetilo. Neke stvari su bile dobre, ali je očito povukao i neke pogrešne poteze, pa je sve skupa polako počelo padati. Na kraju je Jurković postao trener, tajnik i šofer, a to tako ne ide. Sve je palo na Jurkovićeva leđa, ne može se njega kriviti za ovo stanje. Od ABA lige do ponora u nekoliko godina!

Jedino je dobro što nakon padova u pravilu slijede usponi?

- Košarka će se u Rijeci igrati i dalje! Sada ne preostaje drugo nego s mladim igračima, koji danas igraju državnu kadetsku ligu, krenuti od početka. Nema drugog rješenja! Nije ovo prvi put da je klub dotaknuo dno! I većina igrača koji igraju za prvu momčdi su jako mladi, teško je s tako mladim igračima ostati u ligi.