MARKO ŠAMANIĆ

Trener i igrači moraju preuzeti dio odgovornosti

Nedjelja, 27. siječnja 2019. 11:43 Napisao  I. V.

Na ovakav način ova priča više definitivno neće funkcionirati, nisam sklon nakon utakmice povlačiti drastične poteze, kaže direktor Kvarnera 2010

Marko Šamanić
Marko Šamanić


Košarkaški Kvarnera 2010 doživjeli su težak poraz u Kaštel Šućurcu od predzadnje momčadi prije utakmice 13. kola, opet su katastrofalno ušli u utakmicu, opet su primili više od sto poena,...

Do kraja sezone treba odigrati još devet utakmica, situacija nije obećavajuća:

- Kada se klub nađe u ovakoj situaciji, problem je uvijek kompleksan. Kada bi situacija bila jednostavna, ne bi bilo problema! Najlakše bi sada bilo pronaći jednog krivca, a sve drugo gurnuti pod tepih. Analizu uvijek počinjem od sebe, razmišljam o tome što sam mogao napraviti drugačije, što sam mogao napraviti bolje. Na početku sezone rekao sam da ću preuzeti odgovornost na sebe za odabir igrača i trenera. U prvom dijelu sezone imali smo bolju momčad u kojoj je možda bilo previše nespremnih veterana. Ta momčad nije ostvarila ono što smo očekivali, ostvarila je samo pet pobjeda u 11 kola što je bilo premalo za onakvu momčad. Morali smo napraviti promjene u rosteru zato što je momčad previše koštala za ono što je ostvarila. Osim toga, uvijek moramo paziti na balans u klubu, imamo osam selekcija. Radije ćemo dati šansu mlađim igračima i neke stvari drugačije posložiti. Ostali smo bez važnog igrača, Marka Vucića, mogu prihvatiti odgovornost za određene poteze. Međutm, analiza mora otići korak dalje, kada je rječ o načinu treniranja i filozofiji igranja, kaže direktor Marko Šamanić.

Što to znači u praksi?

- Jednu utakmicu možeš izgubiti tako da primiš više od sto koševa, nije problem. Ali ako izostaje radni dio, koji svaka momčad može odraditi, onda smo već u prvom dijelu sezone imali problem. Tada smo imali statistički najboljega igrača lige (Vucić, op. a.) i još nekoliko kvalitetnih igrača su uz njega. Sigurno da su ozljede i nespremnost nekih igrača imale utjecaja, ali ta je momčad bila složena kako treba. Kada se pet, šest puta dogodi da primiš više od sto poena, onda to nije slučajnost.

Ispada da nemate momčad?

- Ne bih rekao da nemamo momčad nego da moramo početi drugačije trenirati i igrati u preostalom dijelu sezone, moramo izvući unutrašnje rezerve koje postoje. Ova momčad može igrati na sedamdesetak, osamdesetak primljenih poena.

Ovo je kritika treneru Robertu Jurkoviću?

- Trener i igrači moraju preuzeti svoj dio odgovornosti, nikada neću reći da postoji samo jedan krivac, počevši od sebe, pa nadalje. To je uvijek kompleksno, ali i trener mora promijeniti svoj način razmišljanja. Bobo (Jurković, op.a) je sjajan čovjek, on je njihov otac, oni ga takvog ne zaslužuju... Ne može on u ovim godinama odustati od svojih karakternih osobina, pa da postane čovjek koji nije. Oni imaju puno veća koristi od njega nego on od njih iako mi nemamo ni jednog problematičnog igrača. Možda bi nam trebao jedan takav! Nedostaje nam drugačiji karakter u pristupu, a sve su to dečki koji se ozbiljno misle baviti košarkom. Možemo dovesti još jednog igrača, treba dobro razmisliti da malo pojačamo roster. Na ovakav način ova priča više definitivno neće funkcionirati. Nisam sklon nakon utakmice povlačiti drastične poteze, treba mi nekoliko dana da porazgovaram sa svima, a onda ću sigurno povući određene poteze da se ponašanje promjeni. Tu vidim prostora! Ako ne bude prostora za promjene, promijenit ću sebe! Ja sam najodgovorniji za sve, zaključuje Šamanić.