IVO DUJMIĆ

Ne postoji u proračunu namjenski novac za igralište

Srijeda, 04. listopada 2017. 15:39 Napisao  I. V.

Želio bih da se tema izgradnje igrališta liši okvira koji vodi u politikantstvo

Ivo Dujmić
Ivo DujmićGradonačelnik Opatije Ivo Dujmić odgovorio je na sve češće prozivke iz NK-a Opatija, koji na ljestvici Treće lige - Zapad ističe kandidaturu za plasman u Drugu HNL.

Budući da Opatija nema uvjeta za ishodovanje drugoligaške licencije zbog loše infrastrukture, ponovo je aktualizirana realizacija projekta uređenja nogometnog igrališta o kojemu se priča otkada su 2015. godine u projekciji Proračuna za 2018. godinu predviđena 7 milijuna kuna. Ista je projekcija kasnije prolongirana za 2019. godinu:

 - U petak smo na konferenciji za medije javnosti predstavili idejni projekt uređenja nogometnog igrališta NK Opatije i tada sam jasno naglasio da će nakon upoznavanja medija i javnosti sa idejnim rješenjem biti upoznata Uprava kluba, ono će biti prezentirano i vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća, te ćemo otvoriti i savjetovanje s ukupnom zainteresiranom javnošću koja će, nakon što se detaljno upozna s ovim rješenjem, dobiti priliku da se uključi u proceduru, kaže šta o njemu misli, da svoje prijedloge, ideje. Ne postoji namjenski novac u proračunu, 7 milijuna kuna koje spominju u Proračuna za 2019. godinu projekcija su prihoda i rashoda usklađene s javnim potrebama. Inače, za realizaciju rekonstrukcije igrališta, prema ovom idejnom rješenju,  potrebno je oko 15 milijuna kuna, poručuje gradonačelnik Dujmić.
 
Gradonačelnik podsjeća da gradska uprava izgradnju nogometnog igrališta ne može planirati izvan konteksta ostalih potreba:

- Svoja očekivanja za izgradnju novih prostora artikulirale su brojne udruge, među njima i ona za osobe s invaliditetom; zatim, naša JVP koja očekuje izgradnju novog Vatrogasnog doma, tu je i novi dom zdravlja čiju gradnju trebamo sufinancirati, a koju priželjkuje značajan broj sugrađana. Imamo puno zahtjeva i trebamo odgovorno osmisliti prioritete i tako kreirati projekcije. Podsjećam na bitne momente koji su se dogodili, a ti su da se od svibnja ove godine Opatija odrekla prihoda u proračunu od poreza na potrošnju kako bismo pomogli ugostiteljima da prevladaju udar zbog povišenja pdv-a, dok najavljivanog poreza na nekretnine – nema; zatim rebalansom smo na Gradskom vijeću u značajnom opsegu povisili izdvajanja za djecu i mlade: besplatni udžbenici, sufinanciranje knjiga za srednjoškolce, besplatni vrtić, izdvajanja za novorođenu djecu pri čemu je Opatija sada prva u zemlji po visini izdvajanja. Sve to također treba "ugraditi" u buduće proračune, ali i proračunske projekcije za naredne godine, naglašava Dujmić.

Gradonačelnik posebno ističe sljedeće:

- Cilj nam je oko uređenja nogometnog igrališta dobiti što širi konsenzus svih zainteresiranih pojedinaca, građana, sportaša. Tek kada se svi jako dobro upoznaju sa prostorom koji je  na raspolaganju, uvjetima HNS-a koji moraju biti ispunjeni za igranje određenih liga, potreba uprave i članova kluba koji treniraju i ostalih korisnika, krećemo u proceduru izrade daljnjih planova. Samo tako ćemo dobiti kvalitetnu podlogu i znati što nam treba da bismo odgovorno usmjerili proračunska sredstva ka zadovoljenju ciljanih potreba građana. Razumijem da su djelatnici i igrači NK-a Opatija zainteresiran za ovu problematiku, ali je to važno i Gradu baš zato što u Klubu trenira dosta mladih i djece, koji postižu značajne sportske rezultate, ali je taj klub i rasadnik dobrih navika sportskog načina života. Do sada ni jedno obećanje nismo zaboravili, puno toga je ostvareno u Opatiji, pa ne vidim razloga da tako ne bude i dalje. Pred nama je ciklus od četiri godine i uvjeren sam da će se uz odgovorno planiranje sve obećano i realizirati u tom vremenu.  Zaista vjerujem da će Opatija dobiti respektabilno i kvalitetno nogometno igralište koje će odgovarati potrebama nogometaša, ali i biti u suglasju s kompletnim razvojem standarda građana, i zaista bih želio da se teme poput djece, sporta, kulture dakle esencijalnih društvenih sfera liše okvira koji vode u politikantstvo, jer takav okvir doista ne jamči ništa do li - polemika, tvrdi Dujmić.

Eventualnu mogućnost da Opatija domaće utakmice u Drugoj HNL igra na stadionu Kantrida gradonačelnik Opatije ovako je prokomentirao:

-  Dogovori takve vrste u nadležnosti su Uprave NK Opatija, zaključuje Dujmić.