JUBILEJ I JUBILEJ

RK Crikvenica osnovan malo prije Zameta

Petak, 16. lipnja 2017. 13:44 Napisao/la  Stjepan Lončarić

Jubilej RK-a Crikvenica nije proslavljen

RK Crikvenica osnovan malo prije Zameta


Subotu će se u Rijeci, u Centru Zamet feštom, revijalnim utakmicama, izložbom dresova, pehara, obilježiti veliki dan riječkog rukometa.

 Iako nisu najstariji (Orijent je bio prvi) Zamećani će se dostojno prisjetiti početaka rukometa u jesen 1957. godine, kada je pred Domom za tjelesno odgoj Partizan I krenula zametska rukometna lopta.

U to vrijeme mladež okupljena u RK Crikvenici već je imala iza sebe 6 službenih utakmica (i 4 prijateljske) igrajući u Općinskoj ligi Rijeke u konkurenciji sa Primorjem, Orijentom, BK Rijekom, Bakrom, Senjom i Lučkim radnikom.

 Uzgred da spomenemo da su imali pobjedu protiv  Lučkog radnika i podjelu bodova sa BK Rijekom (10:10).
 
 I slučajnosti - i RK Crikvenica počela je ispred Doma Partizana, nezaboravne i kultne Sokolane.

I dugo su ova dva kluba igrali zajedno, utakmice su bile poslastice za gledaoce. Zamet je krenuo prema Saveznoj ligi, Crikvenica je bila kronični beskućnik, godinama.

A onda se je začula pjesma - Od izvora dva putića vode na dvije strane...

Formiranjem slobodne, nezavisne Hrvatske, putevi ova dva kluba ponovno su se spojili. Crikvenica i Zamet više nisu bili daleko. Počeli su i prvi prijelasci...  

Više iz Obitelji Sušanj, kasnije Trga Viktora Bubnja prema Crikvenici, posebno nakon što su Kirci zaigrali u istom rangu natjecanja sa Zametom.

Stigla je nova dvorana u Crikvenicu i veliki praznici u međusobnim ogledima ova dva kluba u prvenstvu i u kupu. Radovali su se naizmjenično oba kluba, navijači... A na tribinama je znalo biti i više od 1000 gledalaca.

Došlo je do brojnih poveznica, trenera, igrača, uprava. Čak i spikera!

Treneri Dundo Munitić, više od decenije trajao je Drago Žiljak, Igor Dokmanović radili su u oba kluba.

Od 23 igrača koji su igrali i u Zametu, a krenuli put Crikvenice najpoznatiji su bili svakako Prskalo, Načinović, Dokmanović, Pejić, Mišković, Nikšić, Hibšer, Pezelj, Marjanović, Hrvatin, Saršon...
Put Zameta su nedavno odlazili Montanari, Grozdek, Stojanović...

Prvih godina djelovanja (1966-68 i 1975-1979) oba kluba imala su i zajedničke uprave za ženske ekipe. I veterani su se družili i igraju u prigodnim zgodama i danas zajedno.

Subotu se na Zametu oprašta Mateo Hrvatin, igrač koji je na strmoj nizbrdici kluba, sličnoj slobodnom padu pružio ruku Crikvenici. Igra svoje posljednje aktivne minute. Zaslužio je jedno veliko – hvala. Od uprave kluba RK Crikvenice...

Iz pomoć vremeplova ubrzali smo malo vrijeme. Situacija u RK Crikvenici nimalo nije dobra.  Naprotiv - alarmantna je...

Jubilej kluba nije proslavljen.

Veliki veteranski turnir koji je  bio zamišljen, ostao je samo na potrošenim impulsima autora knjige „Od Skolane do zvijezda“ – također neobjavljene. Istog onoga autora koji je osmislio i dio scenarija velikog jubileja Zameta...

Čestitke Zamećanima koji su će od jeseni krenuti rangirani sa pozicije od pedesetak mjesta više od Crikvenice. U relativno maloj Hrvatskoj.

Premier liga, dvije prve lige, četiri druge lige... Ove zime Zamet je hrabro grabio Europom, a Crikvenica će u bubanj sa Dubovcem, Verudom, Mornarom, Senjom, Trsatom, Novigradom...

I da! Skoro sam zaboravio na dva pisana traga koji govore više od svega, a lako su usporedivi i još lakše dostupni na internetu. Dovoljno je samo kliknuti.

Dokumenti se zovu -  Financiranje javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi za Rijeku i isto takav akt za Grad Crikvenicu.

Zamet i Crikvenica dobivaju praktično isto proračunskih sredstava.

Zanimljivo, a događa se ovih dana, tu oko nas.