VERICA MANCE

Svaki sportski klub može aplicirati na europske projekte

Nedjelja, 02. siječnja 2022. 11:13 Napisao/la  Igor Vranić

Korist ovisi o tome na koji se projekt prijave, klubovi moraju prvo izabrati područje koje neće imati veze s natjecanjem, kaže Mance

Verica Mance
Verica Mance Foto: Facebook

Verica Mance bivša je tajnica Riječkog sportskog saveza i dugogodišnja sportska djelatnica, koja se specijalizirala za korištenje europskih  fondova:

- Postoji čitav niz mogućnosti, odnosno programa na koje klubovi mogu aplicirati i to tijekom cijele godine. Osnovna je razlika da li se projekt prijavljuje u Hrvatskoj ili direktno u Brusselu. Vezano za sport najvažniji program koji raspisuje Europska komisija je ERASMUS u koji osim sporta spada obrazovanje i mobilnost. Na nacionalnom nivou moguće je sudjelovati u natječajima koje raspisuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ministarstvo turizma i sporta, no posebno interesantni mogu biti i natječaji u okviru Europskog socijalnog fonda. Sve natječaje moguće je pratiti na internet stranicama. Postoji još čitav niz natječaja na europskom i nacionalnom nivou u kojem sportski klubovi mogu pronaći način da apliciraju, govori Mance.

Koji je natječaj otvoren u ovom trenutku?

- U ovom trenutku otvoren je najvažniji natječaj za sportske udruge, a to je Erasmus+ sport. Natječaj raspisuje Europska komisija kroz svoju izvršnu agenciju, rok za prijavu je 23. ožujka 2022. godine. Projekti se apliciraju direktno u Brussel. Natječaj za Erasmus+ sport otvara se samo jednom godišnje, svi oni koji imaju volju i ideju, neka krenu u izradu projektne prijave. Moj savjet je da se na internetu pročitaju rezultati svih Erasmus+ sport natječaja, tkz COMPEDIA, jer se tu mogu vidjeti kratki sažeci svih odobrenih projekata. Compedia je dobro koncipirana, pa se može pretraživati po zemljama, ali što je možda još bolje po područjima. Npr. socijalno uključivanje, doping, tradicionalni sportovi, zdravstvena zaštita sportaš, dual karijera sportaša, ravnopravnost spolova, volonteri u sportu... Budžet projekta može biti 30.000 ili 60.000 eura za tzv. mala partnerstva, ili 120.000, 250.000 i 400.000 eura za suradnička partnerstva. Kada klubovi to pročitaju, analiziraju i osmisle ideju, nastane drugi problem! Kako napisati projekat? Najjednostavnije je reći, angažirajte konzultanta i on će pripremiti projekt. Međutim to košta, u pravilu od 1500 pa do 3000 eura, često i više, ovisi o zahtjevnosti projekta. Druga opcija je da se klub poveže s nekim drugim klubom ili organizacijom koja već ima iskustva u pripremi i provedbi projekata bilo u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske.

Kakvu korist od europskih fondova mogu imati mali klubovi koji se bave tzv. loptačkim sportovima?

- Korist ovisi o tome na koji se projekt prijave, klubovi moraju prvo izabrati područje koje neće imati veze s natjecanjem. Može se aplicirati na recimo, zdravstvenu zaštitu i još bolje, na edukaciju trenera u mlađim kategorijama. Recimo da je projekt za edukaciju trenera vrijedan 60.000 eura, da se radi u suradnji s partnerima iz drugih država. Svatko tko prijavi projekt već u startu ima na raspolaganju 500 eura troškova mjesečno koji se ne moraju pravdati, to je već 6.000 eura godišnje što je za male klubove značajan iznos. Dalje, iz projekata se podmiruju troškovi putovanja i edukacije, pa onda troškovi opreme i rekvizita, medijske kampanje, dosta je mogućnosti...

Drugim riječima, da bi klubovi mogli aplicirati, moraju se početi baviti zadanim sadržajima?

- Da, ali temeljni smisao je da se nešto nauči, naprimjer, iz zdravstvene zaštite. Prije svega treba pročitati Programski vodič koji se može naći na internetu i dobro je preveden na hrvatski jezik. Programski vodič je "sveto pismo" za sve one koji prijavljuju i treba ga dobro pročitati. Treba voditi računa da se koristi programski vodič Version 1 (2022). Budući da vodič ima cca. 300 stranica u startu je možda najbolje pročitati poglavlje „Ključna aktivnost 2“ u kojem se na stranici 205 navode prioriteti u području sporta kao što je: poticanje zdravog načina života za sve, promicanje integriteta i vrijednosti u sportu, promicanje obrazovanja u sportu i putem sport, suzbijanje nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu, poticanje volonterizma, itd. Kada se to ovako nabroji, izgleda dosta apstraktno, međutim svaki, ali baš svaki sportski klub može iz napred navedenog kreirati svoju ideju.

Osnovali ste udrugu Vere Montis, koja u praksi demonstrira načine na koje se dobivaju sredstava iz europskih fondova?

- Udruga djeluje svega dvije godine, za sada sam zadovoljna sa postignutim rezultatima.... Trenutno sam partner na 5 projekata i to: MOVE AT HOME, EDUKA, SKISAFE, HOROS i BOOST. Iz naziva projekta nije moguće zaključiti o čemu se radi, ali projekti se odnose na zdravstvenu zaštitu sportaša, zatim poticanje poduzetništva među sportašima, promociju tradicionalnih sportova i igara, rekreativne aktivnosti za cijelu obitelju tijekom pandemije korone, itd. Pomažem svima koji zatraže pomoć, jer znam koliko je teško učiniti prvi korak.

loading...