U Danskoj počelo Euro-Afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu za žene i muškarce

Petak, 06. rujna 2019. 21:42 Napisao/la  V. P.

Tijekom dva dana u muškom dijelu natjecat će se 56 ribolovaca iz 19 zemalja što je rekord posljednjih godina na euroafričkim natjecanjima. Prvo službeno Euro-Afričko prvenstvo okupilo je 16 natjecateljica iz sedam zemalja.

Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu
Hrvatska reprezentacija u podvodnom ribolovu Foto: Valentina Prokić

Svečanim otvaranjem u danskom Svendborgu počelo je je 32. Euro-Afrčiko prvenstvo u podvodnom ribolovu za žene i muškarce.

Tijekom dva dana u muškom dijelu natjecat će se 56 ribolovaca iz 19 zemalja što je rekord posljednjih godina na euroafričkim natjecanjima.

Prvo službeno Euro-Afričko prvenstvo okupilo je 16 natjecateljica iz sedam zemalja.

Hrvatska ima predstavnike u oba natjecanja. Gabriela Milićević (Periska Ploče) i Kristina Šiprak (Udica Mali Lošinj) brane boje Hrvatske u ženskom dijelu dok će u muškom dijelu nastupiti aktualni državni prvak Mate Barešić (Periska Ploče), Dario Babić (Luben Rijeka) i Slaven Čubrić (DPS Zagreb).

Ulogu kapetana ima bivši hrvatski reprezentativac i višestruki prvak države Mislav Čalo koji je nakon spriječenosti izbornika Branka Ikića da putuje u Dansku postao vršitelj dužnosti.

Ovo prvenstvo posebno je po tome što se po drugi puta u povijesti Euro-Afričkih natjecanja, održava plivajući te će ribolovci plivati pet sati tijekom dva dana, neće koristiti brodove za prebacivanje s pozicije na poziciju što je uobičajeno. 

Uz sebe imat će posebnu bovu na kojoj mogu imati opremu i na kojoj će također držati ribu kada ju ulove.

Ovo je uobičajen način na koji se održavaju natjecanja u zemljama Skandinavije, a nakon Finske ovo je druga skandinavska zemlja koja je domaćin Euro-Afričkog prvenstva.

Nakon sedmodnevne pripreme hrvatski reprezentativci spremni dočekuju početak natjecanja.

- Moji odabranici moraju odraditi natjecanje, motivirani su. Ono što je najveća vrijednost je da se iz svih mogućih turbulencija stvorila kompaktna škvadra i to je najveći benefit ovoga natjecanja što se tiče hrvatske reprezentacije. Ja to smatram svojim uspjehom, a sad je na njima da ostvare njihov, odnosno zajednički uspjeh. Bit će dobro. Instinkt i adaptabilnost su prednost hrvatske reprezentacije, najveća prednost hrvatskih lovaca da su lovci instinkta i da se mogu adaptirat na nemoguće uvjete jako jako brzo. Ovo su ljudi koji imaju iskustva u tim stvarima, tu je par natjecatelja koji su sa više ili manje uspjeha prošli i Mediteran i Atlantik i sjever te su to dragocjena iskustva. Ljudima je trebalo manje od dva dana da skuže šta i kako te sve ide u dobrom smjeru, rekao je v.d. izbornika Mislav Čalo.