Prezentacija EU projekta očuvanja tradicijskih igara i sportova seli u Novi Vinodolski

Utorak, 28. veljače 2023. 23:57 Napisao/la  SC
Promicanje pljočkanja
Promicanje pljočkanja

U tijeku je provedba EU projekta „BOCCIA, PLJOČKA AND BULIN – next generation TSG”, kojemu je cilj promovirati i revitalizirati tradicijskih igara i sportova rasprostranjenih na području Republike Hrvatske.

Projekt NEXT GEN TSG nastoji uključiti više od 80 djece i mladih u dobi od 7 do 14 godina u TSI i time pridonijeti familijarizaciji, participaciji i samom očuvanju zaboravljenih sportova.

Osim promicanja boćanja, pljočkanja, petanke i oine u partnerskim zemljama (Hrvatska, Rumunjska, Litva), osiguravanja aktivnog postojanja europskih tradicijskih sportova i igara te očuvanja identiteta i kulturnog baštine, projekt želi očuvati izvornost tradicije te prenijeti tajne tradicijskih igara budućim generacijama.

Stručnim edukacijima, priručnikom za sportske trenere, bojankama za djecu, video materijalima te sportskim susretima postići će se upravo ti ciljevi.

Uključeni partneri su Europski institut za razvoj sporta, kineziologiju i zdravlje u svojstvu koordinatora, Boćarski savez Primorsko-goranske županije, organizacija mladih Aktyvistai te Rumunjski savez oine, ujedno član Europskog udruženja tradicijskih sportova i igara.

Nakon iznimno uspješnih događanja s multiplicirajućim učinkom održanih na Platku i u Constanți, projekt seli u zavičaj grofova Frankopanskih, Novi Vinodolski, gdje će se u razdoblju od 23. do 25. ožujka 2023. održati treći NEXT GEN TSG susret.

loading...