Luciano Sušanj (1948 - 2024): Preminuo najbolji hrvatski atletičar i jedan od najboljih riječkih sportaša svih vremena

Nedjelja, 14. travnja 2024. 14:31 Napisao/la  Igor Vranić

Luciano je tekal tako zapanjujuće lako da ga u povijesti hrvatske atletike nitko ne može prestići

Luciano Sušanj (1948 - 2024): Preminuo najbolji hrvatski atletičar i jedan od najboljih riječkih sportaša svih vremena

Luciano Sušanj preminuo je nakon teške bolesti u 75. godini!

Sušanj je najbolji hrvatski atletičar i jedan od najboljih riječkih sportaša svih vremena, njegova pobjeda na 800 metara na Europskom prvenstvu u Rimu davne 1974. godine još uvijek rezultatski spada u najveća dostignuća u povijesti hrvatske atletike.

Koliko je Sušanj vrijedan rezultat ostvario u Rimu ukazuje podatak da bi s vremenom (1:44.07) iz 1974. godine na Svjetskom prvenstvu 2022. godine osvojio srebro!

Sušanj je nakon završene karijere obnašao najviše funkcije u Hrvatskom atletskom savezu i matičnom Atletskom klubu Kvarner, bio je dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Više od toga nije ga zanimalo iako mu je Artur Takač, nekadašnji član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a) i osobni savjetnik predsjednika MOK-a Huana Antonija Samarana, širom otvorio vrata Međunarodne atletske federacije (ex. IAAF).

Trebao se samo javiti Primu Nebiolu, tadašnjem predsjedniku IAAF-a, dometnuo je Takač početkom devedesetih u jednom neslužbenom razgovoru.

Sušanj se kao političar takoder nije htio maknuti iz grada koji teče,  zajedno s Orlandom Rivettijem prije točno 25 godina pretvorio je Rijeku u grad koji trči pod geslom Homo si teć.

Luciano je tekal tako zapanjujuće lako da ga u povijesti hrvatske atletike nitko ne može prestići.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.