EP 2022 Ante Štimac: Turska je daleko najbolja na ovom prvenstvu, u usporedbi s nama to je drugi svijet

Subota, 18. lipnja 2022. 22:09 Napisao/la  SC

Turska ima Superligu i uz nju još četiri lige, igrači u najboljim klubovima imaju apsolutno profesionalni odnos, kaže kapetan košarkaške reprezentacije u kolicima

Ante Štimac
Ante Štimac

 

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima dočekala je dan odmora na Europskom prvenstvu B i C divizije, domaćin kojega je Sarajevo do 22. lipnja.

Dan nakon poraza od Bosne i Hercegovine još uvijek se polako sliježu dojmovi, ali i priprema četvrtfinalna utakmica protiv Turske, što je na rasporedu u nedjelju od 18.15 sati u dvorani hotela Hills.

- Dojmovi su se malo posložili, prespavali smo. Nikome nije lako pao taj poraz, puno smo očekivali od te utakmice, svi smo vjerovali u pobjedu što smo i trebali ostvariti, ali je na kraju ipak prevagnulo na stranu Bosne i Hercegovine. Pobijedio je bolji, u sportu je to tako, jednom pobijediš, drugi puta izgubiš. Dignuli smo glavu, idemo dalje, sada nas čeka četvrtfinale protiv jako kvalitetnog suparnika, ali dat ćemo sve od sebe da bilo što pokušamo učiniti. Naravno, od što boljeg plasmana na ovom prvenstvu još uvijek nismo odustali, kaže Ante Štimac, kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije.

Ante Štimac košarku u kolicima ima u malom prstu, u hrvatskoj reprezentaciji praktički je od njezinih početaka, o četvrtfinalnim suparnicima zna sve, pa tako i razlog zbog kojega je Turska najdominantnija reprezentacija na ovom prvenstvu.

- Definitivno je Turska najdominantnija, nije ovo prvi put da je ovakav slučaj. Svaka reprezentacija iz A divizije koja dođe u B diviziju je puno dominantnija. To su reprezentacije koje imaju ogromne budžete, jako puno ulažu u taj sport, imaju jako puno mladih, imaju jaku ligu. Turska ima Superligu i uz nju još četiri lige, igrači u najboljim klubovima imaju apsolutno profesionalni odnos prema sportu u svakom smislu. Svake godine izbacuju kvalitetne mlade igrače, to je tako posložen sustav. U usporedbi sa svima nama to je drugi svijet, pojasnit će Ante Štimac.

No, sve to zajedno ne znači da će hrvatski košarkaši u utakmicu ući s visoko podignutom bijelom zastavom.

- Ovo je utakmica u kojoj će se vidjeti koliki je naš kapacitet kada nam naiđe jedna ovako kvalitetna momčad. No, dat ćemo sve od sebe, oni jesu puno bolji od nas, ali to ne znači da se mi s njima nećemo potuć na terenu. Oni su daleko najbolji na ovom prvenstvu, a mi ćemo protiv njih vidjeti gdje smo u usporedbi s najboljima, zaključio je Ante Štimac.

Inače, hrvatske košarkaše uoči utakmice protiv BiH pokosila je želučana viroza, najgore su prošli Nikola Bistrović i Dejan Nišandžić, koji nisu bili u stanju zaigrati, ali se sada oporavljaju.

Istih zdravstvenih problema imao je i izbornik Siniša Kuharić, ali i još neki reprezentativci.

Raspored četvrtfinala, nedjelja: Latvija – Belgija (11.30 sati), Bosna i Hercegovina – Grčka (13.45), Litva – Slovenija (16), Hrvatska – Turska (18.15).