4Islands MTB race, startalo preko 220 ekipa iz 30 država

Utorak, 19. travnja 2022. 20:32 Napisao/la  SC
4Islands MTB race, startalo preko 220 ekipa iz 30 država

Preko 220 timova iz više od 30 različitih zemalja startalo je utorak u Baškoj petodnevnu etapnu brdsko biciklističku utrku 4Islands MTB race koja se već tradicionalno održava na kvarnerskim otocima: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju

Otvorena je utrka 4Islands MTB stage race u kronometar vožnji s pojedinačnim startom kako bi natjecatelji ostvarili što bolje vrijeme za sutrašnji start, točnije prvu etapu četverodnevne utrke. Biciklisti će u pet dana prijeći 270 kilometara staza i preko 5000 metara ukupnog visinskog uspona. Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku što predstavlja zahtjevnu logistiku, ali i nezaboravno iskustvo natjecatelja i pratitelja.

Početak utrke označio je jedan od najboljih hrvatskih, ali i svjetskih vaterpolskih vratara svih vremena, Josip Pavić, koji je ispred Ministarstva turizma i sporta hicem iz pištolja svečano otvorio utrku.

- 4Islands MTB stage race je događaj za svaku pohvalu i iskrene čestitke organizatorima. Posebno bih istaknuo važnost partnerstva s Ironmanom grupom, koje je ovaj događaj digao na jednu veću razinu. Ovo je nešto što je trebalo Hrvatskoj, kvarnerskoj regiji i otocima, fenomenalan događaj u predsezoni. Ova utrka se uklapa fantastično i u priču o zelenom i održivom turizmu, a meni je drago, kao bivšem sportašu, da se popravlja slika biciklizma i brdskog biciklizma kao sporta u Hrvatskoj. Iz godine u godinu je sve veći broj rekreativnih, ali i profesionalnih biciklista i mislim da je to jedan pravi put, kaza je Pavić.

U muškoj kategoriji najbolje vrijeme ostvarila je ekipa Singer Racing, Martin Frey i Simon Stiebjahn s vremenom 0:27:10.

U ženskoj kategoriji najbrže vrijeme ostvario je tim Olympia – RDR Italia, Costanza Fasolis i Claudia Peretti s vremenom 0:34:13. U mix kategoriji najbrži su bili Buff megamo 2, Hans Becking i Naima Madlen Diesner s vremenom 0:35:30. U kategoriji Masters ekipa Mondraker Blue Force, Tomi Misser i David Ruano Rimbau ostvarili su najbolje vrijeme, 0:31:48. Grand Masters kategorija Kiendl sport, Peter Vesel i Loris Tomat s vremenom 0:32:56.

Hrvatska je imala 13 ekipa, a najbolji rezultat ostvarili su u Masters kategoriji tim TancaCoaching-CRES, Mitja Tancik (SLO) i Marko Fržop (HRV) koji su zauzeli 2. mjesto, kao i tim BK Campetto - Island Krk, Marin Deković i Mario Šubr koji su zauzeli 4. mjesto u istoj kategoriji.

U mix kategoriji tim Felix Arba, Tomislav Katalenić i Maja Bonačić zauzeli su 4. mjesto. U Grand Masters kategoriji imamo 4. mjesto, tim CYCLING TEAM LOŠINJ, Boris Basta (HRV) i Iztok Kuret (SLO).

U srijedu prva etapa također kreće iz Baške na Krku, a start je predviđen u 10 sati prema vremenima koja su natjecatelji ostvarili na uvodnoj etapi.

U srijedu vozači prolaze preko Mjesečevog platoa do mjesta Punat, Kras i Vrbnik te se vraćaju u Bašku na cilj.

4Islands MTB stage race petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života.

Ova godina razlikuje se od prethodnih po tome što je Ironman grupa otkupila kvarnersku utrku i predstavila "4Islands MTB race" kao dio svojih Epic series uz ostalih 7 utrka.

Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali.