VJEKOSLAV MATETIĆ Svjesno smo žrtvovali klupski rezultat za razvoj mladih boćara

Četvrtak, 19. prosinca 2019. 12:19 Napisao/la  V. P.

Izuzetno sam počašćen i malo iznenađen, ali ovo je kruna moje sportske karijere. Nadam se da ću opravdati povjerenje, kaže trener Boćarskog kluba Sveti Jakov koji je postao izbornik reprezentacije do 23 godine 

Karlo Šaban, Lovro Šipek, Vjekoslav Matetić i Filip Klarić
Karlo Šaban, Lovro Šipek, Vjekoslav Matetić i Filip Klarić

Vjekoslav Matetić trener je u Boćarskom klubu Sveti Jakov iz Jadranova.

Sveti Jakov je kao klub primio nagradu Primorsko - goranske županije za juniorska postignuća svojih članova, a čak tri njihova mlada boćara, Filip Klarić, Karlo Šaban i Lovro Šipek, primila su pojedinačne nagrade za osvojene medalje na Svjetskom prvenstvu U-18 i U-23 što se održalo u Italiji.

- Filip Klarić i Lovro Šipek izborili su kao kadeti reprezentaciju. Tu je i Žarko Jerčinović koji je godinu dana mlađi i malo mu je nedostajalo, ali on je veliki potencijal. Klarić je prvenstvu Hrvatske bio u finalima svih disciplina, a osvojio je tri naslova. Šipek je osvojio tri titule. Zajedno su srušili juniorski rekord u štafeti, po novom sustavu gdje se gađa prva i treća pozicija. Šaban i Šipek su pogodili 51 od 55 u štafeti što je veliki rezultat. Bila je ovo fenomenalna godina, uspjeh je to njihov, kluba te mene kao trenera, osvrnuo se trener Svetog Jakova Vjekoslav Matetić na učinak svojih izabranika.

Sveti Jakov sa razvojem mladih počeo je nakon otkrića Lea Brnića.

- Leo je došao kao mali kod nas, tada još ništa nismo radili s klincima te sam ga odmah odvukao kod Čede Vukelića jer sam prepoznao golemi potencijal. Nakon toga smo počeli tražiti mlade i došao je Bruno Kraljić koji je toliko brzo napredovao da je i on morao preseliti na Podvežicu kako bi se razvijao. Imali smo tada i Zvonimira Marasa, Lucijana Srdoča, Karla Šabana i krenuli smo ozbiljno raditi. Šaban je prošle godine osvajanjem svjetskog zlata u pojedinačnom klasičnom krenuo prema vrhu svjetskog boćanja. Pokazao je ove godine osvajanjem bronce sa Lukom Gašparom u štafeti da je jak i u tehničkim disciplinama, dodaje Matetić.

U Svetom Jakovu svjesno je žrtvovan klupski rezultat u korist razvoja mladih boćara.

- Znao sam da ako ne budu igrali ozbiljno da ništa neće biti od njih. Stariji igrači, od kojih su neki roditelji tih mladih boćara svjesno su pristali biti dio priče. Znalo se da ćemo neke utakmice izgubiti, ali da će mladi biti gurani naprijed, u prvi plan. No, tako su odrastali, jačali, dobivali iskustvo i sigurnost. Stariji igrači su svjesni da svojim boćarskim znanjem mogu igrati bolje, dobiti neku utakmicu kada se lomi, ali omogućili su ipak da se dečki razvijaju. Zato je to uspjeh svih nas, kaže Vjekoslav Matetić.

Za svoj uspješan rad Matetića je nedavno Hrvatski boćarski savez postavio za izbornika reprezentacije do 23 godine.

- Izuzetno sam počašćen i malo iznenađen, ali ovo je kruna moje sportske karijere. Bio sam osam godina pomoćnik Čedi Vukeliću koji je izbornik reprezentacija do 18 godina i svi ti dečki koji sada igraju do 23 godine prošli su taj put, tako da neće biti šok za njih. Nadam se da ću opravdati povjerenje, kaže trener Svetog Jakova.

Sveti Jakov trenutno igra Treću hrvatsku ligu.

- Želimo igrati ozbiljnije lige, a sada smo na putu povratka u Drugu ligu. Nakon toga nam je želja stvoriti uvjete te u budućnosti postati prvoligaš. Od Šabana, Šipeka, Klarića i Jerčinovića u idućim godinama očekujem puno medalja, ali i vrhunskih rezultata. No, nisu samo oni tu. Imamo još mladih dečki koji svi žive u krugu od pet kilometara od Jadranova, dolaze iz Bribira, Grižana, Jadranova. Ima pet, šest mladih dečki koji već sada pokazuju veliki potencijal i ako budu radili, naporno trenirali rezultati će brzo doći. Nema straha za budućnost boćanja, zaključio je Vjekoslav Matetić.