Kup europskih prvakinja u boćanju održava se u Boćarskom domu Hrastenica u Čavlima

Utorak, 11. lipnja 2019. 13:23 Napisao/la  V. P.

Imamo 23 igračice u rasponu od 9 do 22 godine i vjerujem da imamo budućnost, kaže trener Čavle - Škole boćanja Dean Klarić

Zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović , trener Čavle - Škole boćanja Dean Klarić i predstavnik HBS-a Marino Štefan
Zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović , trener Čavle - Škole boćanja Dean Klarić i predstavnik HBS-a Marino Štefan Foto: Valentina Prokić

Boćarski dom Hrastenica predstojećeg vikenda, od 14. do 16. lipnja, ugostit će Kup europskih prvakinja u boćanju, najjače klupsko natjecanje u ženskom boćarskom sportu.

Domaćin po drugi puta i jedan od sudionika su boćarice Čavle - Škole boćanja, aktualne viceprvakinje Hrvatske, a uz njih boje Hrvatske branit će aktualne prvakinje, boćarice Labina.

Kup europskih prvakinja organizira Boćarski klub Čavle - Škola boćanja uz potporu Općine Čavle, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog boćarskog saveza i Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije.

- Općini Čavle drago je da ima priliku ugostiti ovako prestižnu manifestaciju. Osim sportskog dijela, imat ćemo i Sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i hrane, a Grobnički dondolaši i Udruga Palentari kuhanjem palente i gulaša pobrinut će se i za humanitarnu stranu događanja, rekao je zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović dodavši kako se i na Platku uredilo četverostazno boćalište što je još jedna potvrda o napretku i ulaganjima u boćarski sport.

Izuzev dvije Hrvatske ekipe na Kupu europskih prvakinja još sudjeluju Saint Vulbas (Francuska), Afad Sport (Turska), Borgonese (Italija), Krim Ljubljana (Slovenija), Altina (Srbija) i Parsec Moskva (Rusija).

- Ovo je 17 izdanje Kupa europskih prvakinja, četvrto u ovakvom formatu sa osam ekipa. Čavle su domaćind rugi puta zaredom, treći ukupno. Zadovoljstvo nam je što ćemo po prvi puta ugostiti boćarice iz Rusije. U ždrijebu nema nositelja već svi idu u bubanj, a utakmice se sastoje od devet igara, ukupno 18 bodova. Bit će ovo praznik ženskog boćanja, rekao je MArino Štefan, predstavnik Hrvatskog boćarskog saveza i Europske boćarske federacije.

I Čavjanke imaju svoje adute, među prvima je Carrolina Bajrić, reprezentativka i predvodnica mladih ženskih boćarskih snaga Hrvatske, zatim Nikol Marelja Bošnjak, Virginia Bajrić...

- Prosjek godina u našoj ekipi je 17.5 tako da ćemo još dugo godina slušati o njihovim uspjesima. Prije dva tjedan smo igrali završnicu prvenstva Hrvatske te su cure još uvijek u formi. Nadamo se pobjedama i da što dalje dođemo u poretku natjecanja. Naša predvodnica Carrolina Bajrić će imati priliku uzvratiti Francuskinji Rivers za poraz u finalu Svjetskog prvenstva u Kini prošle godine. Saint Vulbas je čak sedam puta bio pobjednik ovog natjecanja što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Imaju igračice koje su bile ili su još uvijek reprezentativke. U Francuskoj je registrirano šest tisuća boćarica, a ono najkvalitetnije je koncentrirano u Saint Vulbas. I talijanska ekipa ima dvije reprezentativke, U slovenskom Krimu igraju četiri prupadnice slovenske nacionačne vrste. U Turskoj je u uzletu seniorsko boćanje, Srbija također dolazi sa najboljom boćaricom Natašom Antonjak. Nadam se da će nas ždrijeb pomaziti te da ćemo izvući Ruskinje koje su tek počele raditi iskorak u vovom sportu. Labin u svojim redovima ima najtrofejniju hrvatsku boćaricu Nives Jelovicu, te Tanju Grubišu koje su aktualne europske prvakinje u paru, rekao je trener Čavle - Škole boćanja Dean Klarić.

Prošlogodišnje pobjednice bile su Francuskinje iz ekipe Bievre Isere, ali Saint Vulbas ih je nadigrao u prvenstvu te stekao pravo nastupa. Čavle Škola boćanja lani je završilo na trećem mjestu nakon što su u polufinalu tijesno poražene od Krima.

- Silom prilika i mi imamo smjenu generacija. Izgubili smo tri standardne igračice zbog radnih i životnih okolnosti, ali imamo 23 igračice u raspnu od 9 do 22 godine i vjerujem da imamo budućnost. Tko god bude zaigrao u subotu dat će svoj maksimum na terenu, poručio je Klarić koji ej iskorstio priliku i zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji, Općini Čavle, Zajednici sportova PGŽ, Hrvatskom boćarskom savezu i Boćarskom savezu PGŽ na logističkoj i nacionalnoj pomoći u organizaciji Kupa koji će još dvije godine "stanovati" u Čavlima.

Svečano otvaranje je u petak od 19,30 sati nakon kojega ce biti održan ždrijeb.

U subotu četvrtfinala počinju u 9 sati, a polufinala od 18 sati. U nedjelju ujutro završavaju se polufinala, a finale počinje u 11 sati dok će proglašenje pobjednika biti u 16 sati.

Treba istaknuti da se poražene ekipe u polufinalima ždrijebom određuju za borbu za plasman od petog do osmog mjesta. Pobjednici tih susreta igrat će B finale, utakmicu za peto mjesto.

Utakmice za treće i sedmo mjesto se ne igraju.

Linkovi za live stream Kupa europskih prvakinja:

14.06.2019. - Svečano otvaranje: https://youtu.be/B7pVt8BXjAE
15.06.2019. - Razigravanje po grupama i polufinale: https://youtu.be/gFmIE5xuQpY
16.06.2019. - Polufinale i finale: https://youtu.be/mX-MigaujEM