Marko Crnković, izbornik kadetkinja: O ovoj generaciji odbojkašica sigurno će se čuti

Ponedjeljak, 16. siječnja 2017. 15:08 Napisao/la  V. P.

Na popisu 16 igračica  kadetske reprezentacije bile su dvije igračice iz Rijeke, Tamara Popić i Natalija Tomić te Vita Orlić iz Grobničana

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija sa dva poraza i jednom pobjedom završila je drugi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Rovinju.

Hrvatske kadetkinje poražene su od Norveške i Finske, pobijedile su Grčku.

- Nismo se uspjeli kvalificirati, naprijed su otišli prvi ili najbolji drugi, a mi smo bili treći. Oba poraza bila su tijesna, počeo je izbornik kadetkinja Marko Crnković.

Protiv Grčke hrvatske su kadetkinje slavile sa 3:1, od Norveške su izgubile 2:3, a istim su rezultatom poražene i od Finske.

- Prva dva seta protiv Norvežanki igrali smo na visokoj razini, a zatim smo u trećem setu imali dosta crnih rupa. U četvrtom setu zaostajali smo jedan poen, 24:25 i tada smo oštećeni, jer je sudac dosudio  out, a lopta je bila unutra. Možda je ta lopta presudila, jer da smo taj set dobili, možda bismo dobili i  peti set. U petom setu nam je pala koncentracija. Sa Finkinjama je bila jako teška utakmica, pali smo u snazi. Dva seta igrali smo dobro, a onda dva smo izgubili dosta jednostavno. U petom setu više fizički nismo mogli, analizira izbornik Crnković, inače trener odbojkašica Grobničana.

Hrvatske kadetkinje mlada su i perspektivna ekipa pred kojom je sjajna budućnost, ali za to treba sa njima puno raditi.

- Trebale su nam duže i kvalitetnije pripreme. Mi smo počeli dva tjedna prije, ali  bilo nas je devet zbog bolesti i ozljeda. Tek drugi tjedan priprema smo se počeli skupljati, a kompletni smo bili tri dana prije turnira. To nije dovoljno za uigrati ekipu u tom uzrastu. Još uvijek je to dječja odbojka i dobiva onaj tko bolje servira. Pet, šest finskih igračica igra prvu ligu u istoj ekipi i one su uigrane. Nismo mi loši, ali moramo još puno raditi, dodaje  Crnković.  

Do kraja godine hrvatske kadetkinje će još tri puta sudjelovati na različitim natjecanjima. Perspektiva postoji, samo treba iskustvo, a to će donijeti igranje u boljim klubovima.

- Hrvatska ženska odbojka po renkingu je sedma u Europi što nije loše. Perspektivu imamo, a sigurno će iz ove generacije kadetkinja tri do pet igračica završiti u seniorskoj reprezentaciji. Činjenica je da moraju više igrati u boljim klubovima, jer kvaliteta im ne pomaže ako sjede na klupi, mišljenja je izbornik.

Na popisu 16 igračica za kadetsku reprezentaciju bile su dvije igračice iz Rijeke, Tamara Popić i Natalija Tomić te Vita Orlić iz Grobničana.

Tomićka i Orlićka su igrale.

- Tomićka je istodobno na juniorskom popisu, Orlićka je na širem U-23 popisu, sve to govori o kvaliteti i perspektivi. U našoj regiji se kvalitetno radi sa mladima, ali problem je u reprezentaciji uigravanje u kratkom vremenu.  Treba pokriti sve od fizičke do psihičke pripreme. No, o ovoj će se generaciji sigurno čuti. Izbornik Aksentijević je bio u Rovinju, vidio je igračice i neke će sigurno staviti na širi popis najbolje reprezentacije, zaključio je Crnković.