Istarski nogometni savez želi 14 klubova u trećoj ligi, pročitajte zapisnik sastanka

Četvrtak, 13. lipnja 2019. 19:29 Napisao/la  SC

  Ako naših  7 klubova zadovoljavaju uvjete, inzistiramo da oni budu članovi 3. HNL, kaže predsjednik NSŽI Darko Raić-Sudar

Darko Raić Sudar, predsjednik NSIŽ-e
Darko Raić Sudar, predsjednik NSIŽ-e

 

Istra je jasna što se tiče ustroja Treće HNL - Zapad!

Uoči idućeg sastanka Središta Rijeka, čelnici nogometnog saveza Istarske županije u Puli su održali sastanak s predstavnicima klubova zainteresiranih za igranje u trećoj ligi.

Rezime sastanka glasi, većina istarskih klubova želi da Treća liga - Zapad iduće sezone broji 14 klubova!

Klubovi koji slove kao sigurnim trećeligašima (Novigrad, Jadran-Poreč, Rudar) skloniji su Ligi 10, ostali žele Ligu 14!

 S obzirom se u Središtu Rijeka za treću i četvrtu ligu ukupno prijavilo 25 klubova iz triju županija, ako  jedan klub otpadne zbog parnih brojeva, obje lige treba složiti od 24 kluba.

Ako treća liga bude brojila 14 klubova, četvrta liga brojila bi samo 10 klubova!

Pročitajte zapisnik sastanka klubova Istarske županije:

Raić Sudar (predsjednik NSŽI): Prenosim Vam izvješće sa MNO NS Rijeka, nikakve odluke nisu donešene. Produžen je rok za dostavu dokumentacije. Prijedlog Izvršnog odbora je da bude 14 klubova ako klubovi ispunjavaju uvjete.

Šprajcer (predstavnik HNS-a): Od sezone 19/20 imamo 5 trećih liga. Na tragu smo da će se postojeći sustavzadržati minimalno dvije natjecateljske godine. HNS je dao četiri roka za dostavu potrebne dokumentacije kako bi svi kriteriji bili ispunjeni. Moram napomenuti da ne mješamo pojmove, jedno su kriteriji koji su blaži, a jedno je licenciranje. Mišljenja sam da bi liga 14 bila idealna, ali isto treba sve napraviti kako bi se zadržala 4. NL NS Rijeka. Struka je donijela prijedlog da bi se nakon toga otišlo na jedinstvenu 3. HNL sa 16 klubova.

Zalihić (Rudar): Prijelog Rudara je liga 8 koja bi se igrala četverokružno, eventualno liga 10, nakon toga odmah jedinstvena 3. HNL. Predlažemo da se liga popunjava proporcionalno. Nadalje tražimo da se promijeni naziv svih liga kako bi bila interesantnija za sponzore.

Fornažar (Pazinka-Pazin): Puno naših klubova među kojima je Rudar ne bi bilo sigurno za ligu 8. Prvo se gledaju uvjeti nakon toga plasman. Mi kao Pazinka-Pazin smo definitivno za ligu 14.

Hodak (Novigrad): Možete li nam reći koji su klubovi ispoštovali kriterije?

Žiković (predstavnik NSŽI): Mi imamo 7 klubova koji su stabilni, mogu igrati 3. HNL ako ispune sve uvjete koji se traže prema kriterijima koje je zadao HNS.

Hodak (Novigrad): Moramo svi zajedno vidjeti što će nam dobroga dati liga 14. Mislim da će biti pad kvalitete. Liga 10 je idealno rješenje.

Modrušan (Rovinj): U Rovinju imamo odeđenih problema, no prijavili smo se za 3. HNL. Stav kluba je da bi liga 14 bila idealna u takvoj ligi bi imali lokalni rivalitet.

Katunar (Jadran-Poreč): Jadran-Poreč je za ligu 10 i odmah od sljedeće sezone jedinstvenu 3. HNL. Sadašnja 3. HNL zapad je pogođena liga, kvalitetne su utakmice, tereni su vrlo kvalitetni, suđenje je na viskom nivou. Treba se poštivati pravilnike i kriterije. Siguran sam da veliki broj klubova nema ispunjene uvjete. Onaj tko nema uvjete ne može igrati takvu ligu.

Ristić (Mladost): Stav našega kluba je bio da nismo spremni za 3. HNL, što zbog infrastrukture što zbog drugih faktora. Ako svi naši klubovi otiđu u 3. HNL, osobno ne vidim smisao postojanja 4. NL NS. Rijeka.

Šprajcer (predstavnik HNS-a): Jedinstvena 3. HNL sa gro klubova iz Zagreba nije dobra, slažem se sa Zalihićem da treba biti proporcionalno zastupljena. Tražit će se stav svakog kluba koji ispunjava uvjete.

Žiković (predstavnik NSŽI): Mi kao Izvršni odbor NSŽI zastupamo naše klubove, te im želimo biti na pomoći u svakom pogledu.

Stokić (Uljanik): Mi smo sami sebi najveći problem. Pokušavamo naći ligu 14. Ja znam koju smo mi klavariju prošli ovu godinu, borili smo se iz svih snaga za egzistenciju kluba. Ovdje moramo se svi zajedno pogledati u oči izboriti se za interes istarskog nogometa, a ne samo da gledamo vlastiti interes interes svoga kluba.

Barbo (Buje): Mi smatramo da možemo igrati 3. HNL. Problem je u toma ako se formira liga 10 nećemo sigurno svi proći. U ime NK Buje predlažem ligu 14.

Raić Sudar (predsjednik NSŽI): Želim podržati sve naše klubove, naravno one koji zadovolje uvjete i predaju dokumentaciju u roku koji je predviđen. Bilo da je liga 10, 12 ili 14 klubova ako naših  7 klubova zadovoljavaju uvjete, inzistiramo da oni budu članovi 3. HNL.

3. HNL - Zapad

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Opatija 22 33
2 Grobničan 18 27
3 Rudar 6 26
4 Krk 1 23
5 Crikvenica 2 21
6 Jadran-Poreč -3 18
7 Novigrad -7 15
8 Uljanik -5 14
9 Vinodol -8 14
10 Nehaj -9 14
11 Rovinj -10 14
12 Pazinka-Pazin -7 13