Branko Kajfež: Nitko drugi osim nas ne snosi odgovornost za određivanje kriterija

Utorak, 09. srpnja 2019. 10:29 Napisao  I. V.

Šteta što je NK Buje zakasnio jer ispunjava sve druge uvjete i mislim da zaslužuje igrati treću ligu. Ali o tome može odlučivati Izvršni odbor HNS-a, a ne mi, kaže tajnik Središta Rijeka

Branko Kajfež
Branko Kajfež

 

Izvršni odbor HNS-a sastaje su četvrtak, kada bi konačno trebao biti poznat saziv Treće lige - Zapad.

Vlada HNS-a odluku će donijeti na temelju prijedloga Natjecateljske komisije HNS-a, a ista je svoj prijedlog formirala na temelju zaključaka Komisije HNS-a koja je obišla sve klubove i odredila kriterije prema kojima je 12 klubova dobilo trećeligaške licencije:

- Koliko imam informacije, Natjecateljska komisija prihvatila je naš prijedlog da Treća HNL - Zapad broji 12 klubova. Izvršni odbor HNS-a može odlučiti drugačije na prijedlog ili prigovor bilo kojega kluba ili ako drugačije procjeni. Ali to više nije naša nadležnost! Mi smo stav jasno iznijeli na temelju jasnih kriterija, kaže Branko Kajfeš, tajnik Središta Rijeka i član Komisije HNS-a koja je određivala kriterije.

Buje i Naprijed žalili su se na vaše odluke?

- O tome će odlučiti Izvršni odbor HNS-a, koji može donijeti odluku da će liga brojati 12, 13, 14 ili 16 klubova. Kakvu god odluku Izvršni odbor donio, svi smo je dužni poštivati.

U Središtu Rijeka vlada konfuzna situacija, ne zna se ni saziv četvrte lige?

- Možda naša prezentacija uvjeta i kriterija u javnosti nije bila najbolja, pa je svatko tumačio naše stavove na svoj način. Ljudi nisu imali točne informacije! Točne informacije su da je Komisija HNS-a sastavljena od predstavnika HNS-a i članova Središta Rijeka na temelju prikupljenih informacija do 28. lipnja predočila Natjecateljskoj komisiji HNS-a svoj prijedlog. Naprijedu smo predložili da prijavi zamjenski teren, što Naprijed nije učinio. Nažalost, igralište na Hreljinu ne zadovoljava uvjete treće lige. Do 28. lipnja, kada su istekli svi rokovi, Buje su napisale da nemaju kadete! Nakon dva dana NK Buje poslao je zamolbu za izuzećem jedne kategorije na što svaki klub ima pravo u prvoj sezoni! Šteta što je NK Buje zakasnio jer ispunjava sve druge uvjete i mislim da zaslužuje igrati treću ligu. Ali o tome može odlučivati Izvršni odbor HNS-a, a ne mi! Mi smo napravili sve što smo trebali napraviti na temelju prikupljene dokumentacije u zadanom roku. Naravno da od formiranja treće lige ovisi formiranje četvrte lige, što će brzo biti odrađeno nakon što Izvršni odbor HNS-a odredi saziv treće lige.

Jeste li učinili sve što ste mogli bez vanjskih pritisaka da udovoljite zahtjevima svih klubova?

- Htio bih izuzeti odgovornosti bilo koga drugoga za naše odluke! Ocjenjivali smo uvjete prema dostupnim informacijama, nitko drugi osim nas ne snosi odgovornost za određivanje kriterija! Moram reći da su nas iz središnjice jedino upozorili da radimo sve po propisima i  da time nikoga ne oštetimo! Što se tiče našega rada, sve je transparentno! Mislim da smo mi jedino središte koje ima fotodokumentaciju, sutra može doći bilo koja inspekcija i pregledati sve dokumente. Moram istaknuti da nam nije bilo važno kako se koji klub zove! Dogodio se da su trećeligaši postali susjedni klubovi, Nehaj, Vinodol i Crikvenica, koja je bila pri dnu prema plasmanu. Da su Buje pravodobno dostavile dokumentaciju, Crikvenica vjerojatno ne bi upala u kvotu 12. Ponavljam, o žalbi NK-a Buje odlučuje Izvršni odbor HNS-a!

 

3. HNL - Zapad

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Opatija 21 34
2 Grobničan 21 30
3 Rudar 7 29
4 Crikvenica 7 27
5 Jadran-Poreč -1 24
6 Krk -3 24
7 Pazinka-Pazin -6 17
8 Vinodol -9 17
9 Rovinj -9 17
10 Novigrad -10 16
11 Uljanik -7 15
12 Nehaj -11 15