NK Stari grad na proslavi 125. godišnjice osnutka Udinesea

Ponedjeljak, 29. studenog 2021. 09:15 Napisao/la  SC

Pozvali su sve članove Academije Udinese, među desetak članova smo i mi. Bilo je stvarno lijepo, proslava se održala na stadionu, kaže predsjednik Vlado Pejnović

Mladi igrači Starog grada na tribinama stadiona Friuli, koji se  danas zove Dacia Arena
Mladi igrači Starog grada na tribinama stadiona Friuli, koji se danas zove Dacia Arena

NK Stari grad sudjelovao je u nedjelju, 28. studenoga, na središnjoj proslavi 125. godišnjice osnutka Udinesea!

Čelnici talijanskog prvoligaša pozvali su na proslavu sve klupske partnere, NK Stari grad i FC Udinese ugovor o suradnji svečano su potpisali 3. studenog ove godine u Rijeci.

- Pozvali su sve članove Academije Udinese, među desetak članova smo i mi. Bilo je stvarno lijepo, proslava se održala na stadionu. Došli smo ujutro, do početka utakmice između Udinesea i Genoe razgledavali smo stadion i kamp, nakon utakmice zadržali smo se u razgovoru s ljudima koji vode akademiju, uručili smo im darove, kaže predsjednik NK-a Stari grad Vlado Pejnović.

Proslavi rođendana u Udinama svjedočilo je 67 članova Starog grada, kojima će boravak na stadionu Friuli (Dacia Arena) ostati u trajnom sjećanju.

FC Udinese je kao nogometni klub počeo djelovati 1911. godine, ali se kao datum osnivanja vodi 28. studenoga 1896. godine, kada je skupina gimnastičarki sudjelovala na regionalnom natjecanju u Trevisu, što znači da je preteča nogometnog kluba počeo djelovati kao član regionalne gimnastičarske asocijacije (Società Udinese di Gimnastica e Scherma).

Legendarni Brazilac Zico svakako je najveća svjetska zvijezda koja je nosila dres Udinesea u novijoj povijesti, od talijanskih igrača najpoznatiji su Dino Zoff i Antonio Di Natale, od poznatijih igrača koji su stekli svjetsku slavu za Udinese su igrali Argentinci Nestor Sensini, Abel Balbo, Daniel Bertoni, Nijemac Oliver Bierhoff, Marokanac Mehdi Benatia, Danac Lund Helveg, Ganac Stephen Appiah,...

Danas su aktivni Bruno Fernandes (Manchester United), Juan Cuadrado (Juventus), Samir Handanovič i Alexis Sanchez (Inter)...

Svi navedeni igrači redom su se afirmirali u dresu Udinesea, NK Stari grad postao je junior partner kluba koja je poznat po jednoj od najboljih skautskoj službi na kontinentu.