ROBERT PERČIĆ

Omalovažava li netko nas kada bodove daje ekipi koja ne želi igrati

Nedjelja, 02. lipnja 2019. 17:54 Napisao/la  SC

 Predsjednik NK-a Opatija reagirao na dopis povjerenika za natjecanje

Robert Perčić
Robert Perčić

 

Robert Perčić u podužem reagiranju iznio je svoje viđenje postupka povjerenika za natjecanje Milana Rukavine, koji je tri utamice veterana Opatije registrirao u korist protivnika čime je aktualni prvak izgubio mogućnost razigravati za prvaka.

Evo reagiranja predsjednika Opatije:

Poštovani g. Rukavina,

Nažalost, većina vašeg dopisa nije mi prihvatljiva i moram reagirati na isti pošto uz netočne i nepotpune informacije također pokušavate nas posvađati sa ostalim klubovima i osvrt na tekst nalazi se na kraju ovog maila.

Nadam se samo da zbog našeg nezadovoljstva oko odluke koju ste donijeli, zajedno sa Komisijom kao povjerenik lige veterana, NK Opatija neće imati poslijedica kod donošenja drugih odluka sa vaše strane u jednom od brojnih povjerenstava u koiJma ste član (Neki put se i sam začudim kako sve to i stižete odraditi pa nije ni za čuditi se kada ne stižete popratiti događanja u veteranskoj ligi).

Prije osvrta, poručujem KLUBOVIMA i EKIPAMA koji su sudjelovali u veteranskom prvenstvu da niti meni, niti našem klubu nije namjera umanjiti njihov sportski uspijeh.

Iskrene čestitke svim klubovima i ekipama koji su izborili završnicu i nek najbolji među Vama na kraju podigne pehar.

Neka Vaše slavlje ne omete ova skandalozna odluka i činjenica da u završnici, odukom Komisije, neće biti najbolje i neporažene veteranske ekipe PGŽ u posljednje 3 godine.

Igračima veteranske ekipe NK Halubjan – (kluba kojeg u više navrata spominjem u nižem osvrtu) kao igrač veteranske ekipe NK Opatija želim poručiti da nemam apsolutno nikakve zamjerke prema njima osobno kao niti prema veteranskoj ekipi (ako se možda kroz tekst steknete drugačiji dojam).

Vi ste svoje utakmice odigrali i sve zamjerke upućene su Komisiji koja je na kraju donijela odluku kakvu je donijela.

Veselim se našim budućim utakmicama u kojima uvijek ima velikog sportskog antagonizma i ono najbitnije, puno uzajamnog poštovanja i prijateljstva koje će se nastaviti bez obzira na ovu, po svemu specifičnu, veteransku sezonu.

Dragi povjereniče, Vaš dopis - crno, moje opaske i izdvojena pitanja  bold:

Citat Dopisa:

„Obrazložit ću Vam ukratko stav Komisije za veteranski nogomet NS PGŽ, a također dati i svoje viđenje vezano za Vaše primjedbe na registracije utakmica.

Molim Vas javite nam sastav Komisije za veteranski nogomet uz klubove/ekipe čiji su predstavnici

Komisija za veteranski nogomet održala je dana 30.05 2019. godine u 18,30 sati sastanak vezano za održavanje završnice prvenstva veterana, te jednoglasno donijela odluku da se završnica odigra prema planu koji je objavljen u Službenim glasilima.

Molim Vas javite mjesto održavanja sastanka Komisije koji je kako ste javili održan 30.05 – 18:30

Kruže nepotvrđene informacije kako je sastanak Komisije održan u prostorijama NK Halubjan (klupski kafić) i uz niže činjenice:

- jedan od članova te iste Komisije je i član NK Halubjan

- NK Halubjan je odlukom Komisije ujedno i domaćin završnice (finale se igra na Viškovu)

- da smo mi odigrali i pobjedili bar u 1 utakmici koju ste registrirali kao naš poraz, NK Halubjan ne bi bio u završnici

Samo dolijevaju ulje na vatru i uznemiruju moje suigrače

Vjerujem da u svemu tome nema ničega spornog niti sukobu interesa i da gornje činjenice i samo mjesto održavanja nema nikakve veze sa krajnjom odlukom.

Kako jedino NK Opatija od prve objave 10. 05. 2019. do 30. 05. 2019. godine nije odigrala ni jednu zaostalu utakmicu, NK Halubjan dvije i NK Novi List jednu utakmicu, odlučeno je da se sve neodigrane utakmice klubova u borbi za vrh tablice, u kojima su klubovi bili domaćini (domaćin je dužan osigurati teren za igru) registriraju se po službenoj dužnosti u korist suparničkog – gostujućeg kluba.

Naš problem sa kojim ste i vi upoznati je taj što nam protivnici konstantno odgađaju utakmice iz njima znanih razloga, a nije vezan za osiguravanje terena pošto NK Opatija ima svoj teren.

Taj teren je dostupan u svako doba, svakoj od naših 10 ekipa i svakom od naših 200 i više nogometaša i nogometašica.

Vjerovatno smo si i sami krivi što smo čekali protivnike mjesecima da bismo igrali, a ne pobjedili po zapisniku i to se odnosi na utakmice sa V. servisim i Zametom koje ste na kraju sa nepristranom Komisijom registrirali u njihovu korist.

Kad pričamo o 2 neodigrane utakmice sa posljednjom ekipom na tablici Sv. Matej – to nije slučaj.

Naš voditelj Vas je na vrijeme upoznao sa problemom oko odigravanja tih utakmica i sa činjenicom da ne možemo stupiti u kontakt sa njima te ste Vi osobno nam javili tj g. Brajkoviću (našem voditelju):

„Ako se vi ne možete dogovoriti oko termina, ja ću ga odrediti umjesto vas“ na što vam je naš voditelj odgovorio: „Super, hvala Vam! Javite nam datume i vrijeme“.

Nikad niste odredili termin, niti ga javili a utakmice ste registrirali „po službenoj dužnosti“ i tako smo jednu izgubili, a jednu pobijedili za zelenim stolom (ili koje je već boje bio tamo gdje ste se dogovarali).

Molim Vas da nam javite zašto niste odredili datume kada ste već preuzeli na sebe orgnizaciju što i očekujem od povjerenika i tako nas lišili mogućnosti da izborimo završnicu na terenu !?

Također je odlučeno da bi odgoda odigravanja završnice za 10 do 15 dana bila nekorektna prema klubovima skupine B koji su na vrijeme osigurali završnicu, a isto tako i prema klubovima skupine A koji su odigrali sve domaćinske utakmice.

U zadnjem biltenu stoji da se 2 utakmice skupine B odigravaju u ponedjeljak (što znači da smo i mi mogli odigrati u ponedjeljak) i isto tako još uvijek je bilo vremena da nam pomognete oko organizacije utakmica u subotu i/ili nedjelju - Rekao bih da nije bilo volje niti interesa za tim. Niti sa Vaše strane niti od strane protivnika.

Da li to znači vama je poštenije da posljednja ekipa koja ne želi odigrati utakmicu oduzme prvaku koji nije izgubio utakmicu u poslijednje 3 godine (više od 1000 dana) 3 boda za tim vašim stolom?

Da li to znači da je vama sportski i poštenije dogovoriti sa našim izravnim konkurentom (predstavnik NK Halubjan u Komisiji) koji ćete nam rezultat upisati nego da nam date priliku da mi sami na terenu taj rezultat izborimo?

Da li je liga u kojoj nije odigrano toliko (po mojim računicama oko 30-tak utakmica) uopće regularna?

Odgoda odigravanja završnice bilo bi izravno pogodovanje u ovom slučaju NK Opatija, što cijenim da bi bilo loše prihvaćeno kod ostalih klubova lige.

Da ste održali obećanje i odredili datume odigravanja utakmica ne bi se doveli u situaciju da ikome pogodujete, jer po odluci komisije jedini koji je profitirao i kome je odluka pogodovala je, ni kriv. ni dužan – NK Halubjan

U slučaju da je Komisija pogodovala NK Opatija i dozvolila naknadno odigravanje zaostalih utakmica desilo bi se da bi Opatija vjerojatnona tablici bila bolja od Novog lista, koji je po rasporedu na vrijeme, i po buri i kiši, odigrao svoje utakmice ne čekajući lijepe i tople dane.

Ovdje nije problem prvog mjesta već mjesta na tablici koje osiguravaju plasman u završnicu, a vašom odlukom to su veteranska ekipa Novog lista i veteranska ekipa NK Halubjan.

Uostalom, NK Novi list je ove natjecateljske godine i na terenu za igru dokazao da je bolji u međusobnim ogledima s Opatijom, na čemu bi im momčad veterana Opatije, a posebno Vi kao Predsjednik kluba trebali sportski pa i ljudski čestitati a ne ih omalovažavati navodeći neku spregu sa sucima, što je u jednoj veteranskoj ligi ispod svake razine, a na žalost Vi predstavljate NK Opatiju, koji postoji preko sto godina i cijenim da nije zaslužio da ga spuštate na ovu razinu.

NK Opatija i Novi list odigrali su 2 utakmice – neodlučeno pa ne vidim kako je to Novi list bolji na terenu od nas (jedino nategnuto bolji ako ste mislili na rezultat po kup sistemu i „golovima u gostima“ – slaba vam je to utjeha), a i čestitao sam im preko portala SportCom, čestitat ću im i osobno pošto su to naši dugogodišnji sportski prijatelji.

Vjerujem da bi i njima bilo draže osvojiti ligu u kojoj se protivnicima ne oduzimaju bodovi za stolovima tako da ste i njih lišili pravog sportskog uspjeha.

Ne vidim u kojem djelu mog teksta vidite da spominjem neku spregu sa sucima – ja to nisam napisao, niti na to pomislio i niti na to insinuirao i ponavljam da bi Novi list ovako i onako bio u završnici i imao bi priliku izboriti taj pehar namjenjen prvacima i da smo mi odigrali bar još koju utakmicu jer bi bili najmanje drugoplasirani.

Na čiju se žalost referirate u dijelu teksta: „a na žalost Vi predstavljate NK Opatiju“ – Vašu?

Ja osobno predstavljam klub pošto su me izabrali članovi tog istog najstarijeg kluba na Kvarneru i PGŽ te 3. najstarijeg kluba u državi (Segesta-1906 /Hajduk-1911 – stariji 3 mjeseca) jer to tako ide po ststutu – Imate i na to nešto protiv?

Kao predsjednik kluba dužnost mi je zaštititi svakog od preko 200 nogometaša našeg kluba i reagirati u slučaju nepavde bilo da se radi o najmlađima ili, kao u ovom slučaju, najstarijim nogometašima.

Isto tako sam i igrač veteranske ekipe pa i sa te strane imam pravo bar komentirati u ime ekipe koju ste Vi svojim odlukama natjerali na razmišljanje o prestanku igranja nogometa.

Na žalost, je jedino Vama koji donosite odluke kako Vam paše, bez logike i razuma, a naviknuti ste da već godinama nitko ne reagira, spusti glavu i prihvati nepravdu jer nažalost po uobičajenoj praksi na našim prostorima uvijek ide ona „mudra iz naroda“: „Boje ti je mučat i ne govorit niš aš će te zeznut negdere drugo. Ča ne znaš da su oni va saveze si povezani i mora bit kako oni odluče, drugačje nemore. Muč i trpi“.

Ako ste na tu žalost mislili – to mi je na čast i hvala na komplimentu. Mučat neću nikad!

Od mene ćete čuti i pročitati uvijek ono što mislim i ne libim se pohvaliti kada je nešto dobro (kad bude razloga za pohvalu biti ću prvi),  ali niti kritizirati ako je nešto loše – a ovo je loše.

Vezano za stanje i čuvanje terene za igru slične probleme ima i većina drugih klubova. Prema Propozicijama natjecanja kao i Pravilniku o nogometnom natjecanju klub domaćin je dužan osigurati teren za igru.

Ukoliko je stav kluba da čuvate teren za igru mogli ste kao i nekoliko klubova iz skupine A domaćinske utakmice odigrati na nekom drugom terenu ili u gostima kao što su to radili Zamet, Viktor servisi, Novi list…

Ponavljam, mi problem sa terenom nemamo, imao problem sa protivnicima koji ne dolaze na utakmice i odgađaju i po 4 puta jednu te istu utakmmicu – što znate i upoznati ste sa tim.

Naš je jedini grijeh i greška što prihvaćamo odgode i želimo igrati nogomet.

Što se tiče prijedloga g. Brajkovića i kako Vi kažete ultimatuma klubovima (bez prethodnog dogovora klubova) da NK Opatija odigrava utakmice svakog dana od utorka do subote, moram napomenuti i navesti
jedan od primjera, da ste kao domaćin utakmicu 21. kola Opatija – Zamet odgodili zbog kiše, da bi slijedeći utorak, 28. 05. zakazali istu utakmicu kada je kiša padala cijeli dan i uvjeti bili duplo gori nekou redovnom terminu. Isto važi i za srijedu 29. 05. 2019.

Izokrećete - ultimatum smo dobili od Vas da moramo odigrati sve utakmice ili ćete ih registrirati po službenoj dužnosti – umjesto da nam pomognete, vi nam dajete ultimatume.

Mi smo dali prijedlog odigravanja i Vi ga niste prihvatili pa nismo niti mogli pitati klubove da li se slažu, a vjerovatno se ne bi složili pošto se nisu složili neki i po 4 puta do sad, ali to nikad nećemo znati – trebala nam je vaša pomoć da se utakmice odigraju ako to niste shvatili do sad ne znam na koji način da vam na to skrenem pozornost.

To što smo htjeli igrati po bilo kakvim uvjetima vam je dokaz da problema sa organizacijom utakmica i terenom nemamo - problem su ekipe koje odgađaju u nedogled, a vi sa nedjelovanjem kao da ih podupirete u tome

Pitam se da li se netko zafrkava ili omalovažava ostale klubovi pa i mene osobno, ili nešto treće (odgađanje utakmica zbog nekompletnosti momčadi što su mi između ostalog izjavili neki voditelji klubova iz obje skupine nakon Vašeg odaslanog maila).

Ako pod NETKO mislite na mene ili Nk Opatiju – odgovor je NE, samo skrećemo pozornst na propuste koe radite, međutim i ja se isto pitam da li se „netko“ zafrkava kad nam odgađaju utakmice po 4 puta a vi ko povjerenik lige ne poduzimate ništa da se one odigraju i njima dodjeljujete bodove.

I ja se pitam da li nas „netko“ omalovažava kad nam oduzima bodove i dodjeljuju posljednjeplasiranoj ekipi koja očito nikad nije niti željela igrati sa nama, a prvu utakmicu sa njima smo odgodili na Vaš prijedlog pošto smo se bili dan prije vratili sa završnice PH za Veterane.

Mene su isto tako zvali sportski prijatelji iz drugih klubova i pitali „da li je to moguće“, „jesu li oni normalni“, „pa što ste im napravili da to rade“, „ovo je još jedan cirkus“ ...(ostale komentare iz pristojnosti neću napisati).

Neću spominjati imena ljudi i klubova jer su me tako zamolili, još uvijek se boje da bi im se to moglo negdje drugdje osvetit nažalost, kao da smo u Sjevernoj Koreji – žalosno što imaju takvu percepciju jer nije točna. Zar ne ?

Također, svi oni koji se čude imaju email i ako imaju nešto za dodati ili me opovrgnuti samo moraju stisnuti tipku „Odgovori svima“ ili „Replay to All“ i napisati.

Većinu ih znam, igrali smo skupa i imaju moj broj telefona – nitko me nije zvao da me kritizira – naprotiv, dobili smo samo riječi podrške !

Ovim putem ih pozivam da mi se obrate sa bilo kojim pitanjem ili kritikom na moj račun vezano za odaslan mail – uvijek sam spreman prihvatiti konstruktivnu i bilo kakvu drugu kritiku.

I ispričati se za svoje propuste – Što je vama nepoznanica očito.

Kao što sam rekao g. Brajkoviću ponovit ću i Vama da je moj stav i odnos prema svim klubovima u ligi jednak, trudim se prema svima biti maksimalno korektan, a vođenje lige neću dopustiti nikom sa strane pa ni NK Opatija.“

Ponavljam pitanje o sastavu komisije koja je svojom odlukom direktno gurnula veteransku ekipu NK Halubjan u završnicu?!