TONČI ZUBOVIĆ Neću dozvoliti da nas ponižavaju, angažirao sam odvjetnike

Ponedjeljak, 01. srpnja 2019. 22:55 Napisao/la  I. V.

Sada ćemo poduzeti sve moguće pravne korake da zašitimo svoje interese, angažirao sam odvjetnički ured, poslat ćemo dopise svim instancama, kaže sportski direktor Cresa

Tonči Zubović
Tonči Zubović

 

Cresani su u ponedjeljak saznali šokantnu vijest da bi iduće sezone mogli igrati u županijskoj ligi.

Ako zaživi namjera HNS-a da treća liga broji 16 klubova, ukida se četvrta liga, a Cres, Vihor i Mladost (Fažana) postaju županijski ligaši:

- Ne prihvaćamo takvu odluku! Iako odluka nije službena, razočarani smo i poniženi! Cres je na terenu i izvan njega zaslužio igrati višu ligu od županijske, ne vidimo prema kojem bismo kriteriju trebali igrati županijsku ligu. Ne podcjenjujem županijsku ligu, Cres je dvadesetak godina igrao u toj ligi, u županijskoj ligi igraju naši sportski prijatelji, ali mi smo prije tri sezone stekli uvjete za višu ligu. Napravili smo sve što je HNS od nas tražio da uđemo u višu ligu, tri sezone bez stresova igramo četvrtu ligu, takve smo kriterije postavili, govori ogorčeni Tonči Zubović, sportski direktor Cresa.

Što ako odluka zaživi?

- Prije nego što odgovorim na to pitanje, htio bih samo skrenuti pozornost što je Cres ostvario kao klub zadnjih godina premda nema stogodišnju tradiciju kao neki drugi klubovi. Iako smo osnovani 1994. godine smatramo da nešto značimo u županijskom nogometu. Jedan otočni klub iz grada s dvije i pol tisuće stanovnika natječe se u šest dobnih kategorija! Za sada imamo četiri mlađeuzrasne kategorije, sljedeće sezone prijavit ćemo i morčiće. Dok većina klubova u županiji smanjuje broj mlađeuzrasnih kategorija, mi smo u pet godina povećali omladinski pogon za tri uzrasne kategorije! Imamo trenere s potrebnim licencama, u zadnjih pet sezona jednom su prvaci bili seniori, dvaput juniori, jednom mlađi pioniri, jednom morčići... Znači da nismo samo sudionici! Ne trebam ponavljati koliko je teško voditi otočni klub u gradu kao što je Cres! Da energija naše uprave djeluje u velikom gradu kao što je Rijeka, naš klub bi bio treći u županiji, odmah iza HNK-a Rijeka i Orijenta 1919! Toliko entuzijazma ulažemo u ovaj projekt! U regiji ne postoji ni jedan klub osim Cresa u kojemu djeca ne plaćaju članarinu, svi treniraju u klupskim dresovima koji se peru u klubu... Sve je to omogućila naša uprava, toga nema ni u HNK-u Rijeka i Istri 1961! U 25 godina bili smo osam puta domaćini jedne skupine Kvarnerske rivijere, naš je travnjak nakon rovinjskog najbolji u četvrtoj ligi! U tri godine nikada nismo bili opomenuti u službenom biltenu da nismo platili suce ili delegate! U 25 godina odigrali smo sve utakmice, nikada nismo odustali ni od jedne utakmice! U 25 godina bili smo dvaput prvaci druge županijske lige i triput prvaci prve županijske lige! Dignuli smo budžet kluba, prati nas lokalna samouprava... Ovo sve govorim da bi ljudi pobliže shvatili zašto smatramo da nismo zaslužili da nas se izbaci u nižu ligu.

Što ćete poduzeti ako vas izbace?

- Kriteriji su jasni, svi se kunu u kriterije i onda na kraju shvatiš zašto je netko napisao da je jedini kriterij da kriterija nema! Odjednom imamo 16 klubova u trećoj ligi! Vjerojatno imaju uvjete i za drugu ligu! Cres se nije prijavio za treću ligu iako smo imali veći broj mlađih kategorija nego što se tražilo. Smatrali smo da s infrastrukturom još nismo dosegnuli taj nivo. Uspoređujući se s drugim klubovima, Cres bi prije ispunio trećeligaške kriterije nego većina klubova koja se prijavila za treću ligu. Da smo znali da se do srpnja neće ništa znati, u siječnju bismo se prijavili za treću ligu! Sada ćemo poduzeti sve moguće pravne korake da zašitimo svoje interese, angažirao sam odvjetnički ured, poslat ćemo dopise svim instancama i zatražiti objašnjenje prema kojemu kriteriju nas namjeravaju izbaciti u županijsku ligu. Ako imamo dobre rezultate, ako imamo mlađe uzraste, ako imamo dobre uvjete, ne želimo igrati u nižoj ligi bez da nam se objasne kriteriji! Osobno neću dozvoliti da nas ponižavaju, jer nismo zaslužili da nas se izbaci u županijsku ligu!

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Vihor 19 32
2 Cres 20 29
3 Buje 12 29
4 Naprijed 18 27
5 Gospić 3 24
6 Otočac 4 22
7 Mladost 4 22
8 Kraljevica -5 19
9 Medulin -9 18
10 Borac -9 17
11 NK Lokomotiva -29 9
12 OŠK Omišalj -28 7