MIROSLAV HRGOVČIĆ

Pred Vihorom je svjetla budućnost, borit ćemo se za vrh

Nedjelja, 03. studenog 2019. 14:22 Napisao/la  V. P.

Zbog dislociranosti i malog broja žitelja nema uvjeta za treću ligu

Miroslav Hrgovčić (Vihor)
Miroslav Hrgovčić (Vihor)

Nogometaši bašćanskog Vihora iznenadili su vodeće Buje na njihovom terenu i odnijeli tri boda.

Buje su ostale na prvom mjestu, a Vihor se primaknuo na samo tri boda zaostatka na petom mjestu.

- Odlično sam, ne mogu biti bolje! Sinoć smo imali feštu u Bujama, pa sam ostao spavati u Rovinju gdje mi je kćerka u nedjelju osvojila broncu na judo turniru. Rekao bih idealan vikend, zadovoljno je počeo priču sportski direktor bašćanske momčadi Miroslav Hrgovčić.

Mir se vratio u Bašku jer nakon dva poraza na početku prvenstva od Cres i OŠK-a Vihor je polako počeo svoj put prema naprijed.

U deset kola doživjeli su još samo jedan poraz, od Naprijeda u prošlom kolu.

- Najavio sam uoči početka sezone da ćemo biti u igri za prvo mjesto jer ekipa to zaslužuje svojom kvalitetom. Trener Mario Gašpar radi odličan posao. Naš najveći problem su ozljede. Možda smo u samo dvije utakmice bili u kompletnom sastavu, sve druge utakmice je netko nedostajao, a najčešće više njih. Da su nas ozljede zaobišle, možda bismo već sada bili vodeći, jer od OŠK-a nismo trebali izgubiti, a u Gospiću, gdje smo osvojili bod, bilo naj se samo 12. Čak je i u Bujama nedostajalo pet igrača. No, s druge strane nama mladi igrači ubrzano odrastaju zbog toga. Sada su prisiljeni igrati cijele utakmice što je  dobro. Stariji igrači vuku neke stare ozljede, u Bujama su se još dvojica ozlijedila, to nam je baš veliki problem, kaže sportski direktor Hrgovčić.

Vihor bolje igra u gostima nego u Baški.

- Puno smo bolji vani, respektiramo protivnika, koncentrirani smo cijeli susret. Doma imamo organizacijskih problema u igri zbog prevelike želje i htijenja, pa nas onda gosti dobiju na kontre. U Bujama smo izgledali dobro i moćno, moglo je biti i 0:2 i 0:3, jer smo imali stopostotne šanse koje su se dogodile nakon njihovih pogrešaka, kaže sportski direktor.

Bez obzira na trenutno stanje na ljestvici u Baški nisu skloni pretjerivanju.

- Naš cilj je boriti se za prvaka i mislim da ćemo to ostvariti. Nikad se ne zna što se može dogoditi na polusezoni, ali dvije, tri protekle godine smo se borili za ostanak i to bi sada trebalo biti iza nas. Lijepo se vratiti sa gostovanja kod lidera prvenstva sa pobjedom,  odmah ti i ambicije rastu, kaže Hrgovčić.

Treća liga je ipak još daleko:.

- Tu su dva problema, infrastruktura je jedan, ali  manji. Najveći problem su četiri kategorije omladinskog pogoa. U Baški živi 1500 stanovnika, jako smo dislocirani i mlađe kategorije su nam financijski i organizacijski problem, jer da smo bliže nekom većem gradu to bi se riješilo. Plaćamo kombi koji vozi djecu iz Punta i Vrbnika na treninge i odvozi ih natrag, putni troškovi su ogromni izdatak. Dislociranost i mali broj žitelja onemogućavaju ispunjavanje uvjeta od četiri dobne kategorije za treći ligu. Mi imamo šest seniora iz Baške, malo igrača koji nisu sa otoka i odlična smo ekipa što dovoljno govori o politici kluba, ali ne možemo protiv brojki, ni protiv mjesta na kojemu se nalazimo, pojašnjava Hrgovčić.

Što se financija tiče Vihor dobro stoji, iako novaca nikad dosta, ali otkad je klub osnovan pametno se raspolaže sa novcima te ne vuku minuse, a sa infrastrukturom na stadionu se napreduje iz godine u godinu.

- Čekamo građevinsku dozvolu za reflektore te ćemo se onda javiti na natječaj Saveza za potporu. Nove svlačionice su također pred građevinskom dozvolom i o tome brine Općina Baška. Za viši rang bi morali natkriti tribinu što i nije neki problem, ako znamo da smo ju sami sagradili. Pomoćno igralište imamo. I sada se opet vraćamo na četiri dobne kategorije jer kad bi Savez izašao u susret i smanjio za jednu, onda bi mogli pričati o iskoraku. Mislim da je Krk jedini otok sa tri kluba, jednim u Trećoj i dva u Četvrtoj ligi i nama treba 50-60 juniora. Polovica djece ode u Rijeku na školovanje i jednostavno ih nema dovoljno za sva tri kluba. Riječki klubovi tako dobiju našu djecu koja su prakitčki polugotovi igrači, smatra Miroslav Hrgovčić.

Prvu momčad u srijedu očekuje županijski Kup sa Crikvenicom, a ukoliko pobjede plasirat će se u polufinale što će Vihoru biti najveći uspjeh dosad.

Od prvenstvenih ispita ostale su im tri domaće utakmice, Mladost, Cres i OŠK.

- Igramo bolje vani i to nam daje nadu za Kup, ali morat ćemo ove tri preostale utakmice odigrati kao da smo u gostima, respekt i disciplina prije svega jer to donosi rezultat. Pred Vihorom je svjetla budućnost i ako nas ozljede zaobiđu borit ćemo se za vrh, zaključio je sportski direktor bašćanskog kluba.

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Vihor 19 32
2 Cres 20 29
3 Buje 12 29
4 Naprijed 18 27
5 Gospić 3 24
6 Otočac 4 22
7 Mladost 4 22
8 Kraljevica -5 19
9 Medulin -9 18
10 Borac -9 17
11 NK Lokomotiva -29 9
12 OŠK Omišalj -28 7