JURAJ BONEFAČIĆ

Ne razmišljamo o višem rangu, previše uvjeta moramo ispuniti

Nedjelja, 01. prosinca 2019. 18:51 Napisao/la  V. P.

Tanki smo na nekim pozicijama, kaže  Miroslav Hrgovčić

Juraj Bonefačić, predsjednik Vihora
Juraj Bonefačić, predsjednik Vihora

Nogometaši bašćanskog četvrtoligaša Vihora osvojili su naslov jesenskih prvaka.

Pet bodova prednosti ispred prvih pratitelja Cresa i Naprijeda rezultat je u koji je malo tko vjerovao.

Nakon dva poraza na startu prvenstva, Vihor je krenuo uzlaznom putanjom.

U preostalim kolima ostvarili su tek jedan remi i doživjeli jedan poraz, ostvarili su deset pobjeda.

Veliki uspjeh zaslužio je cjelonoćnu zabavu u Rijeci nakon dvoboja posljednjeg kola i pobjede nad Lokomotivom na Kantridi.

- Na početku sezone cilj kluba je bio plasman među prvih šest momčadi. Moj osobni cilj bio je plasman među prve tri momčadi, ali kada nam se pružila prilika za prvo mjestu, krenuli smo prema tome. Ova momčad je dovoljno kvalitetna za osvajanje naslova u ovoj ligi. Čvrsto vjerujem u dečke koji su odradili sjajan posao. Nije bilo prevelikih promjena u odnosu na lani. Otišla su nam tri, četiri igrača, toliko ih je došlo, ali ciljano. Primaran cilj bio je zadržati okosnicu ekipe iz prošle godine predvođenu Ercegom, Manceom, Brlošićem, Brozićem i Radićem te na postojeći kadar dodati pojačanja Žarića, Kulačića i vratara Grlja. Da lani nije bilo toliko ozljeda, izostanaka, poslovnih obveza, bilo bi i tada bolje, ali ove sezone se i to posložilo. Nakon dva poraza dečki su shvatili da smo iznad toga i da mogu naprijed jer imaju kvalitetu, rekao je trener Vihora Mario Gašpar.

Jesenski naslov nameće pitanje višeg ranga natjecanja i eventualnog plasmana u treću ligu.

- Malo bismo se trebali još pojačati za viši rang, osim kod Grobničana, vidi se na klubovima koji su  ušli u treću ligu da nemaju dovoljno kvalitetan kadar. Ne znam kakve će klub imati ambicije i kakav će biti novi ustroj liga,  mi imamo dvije prepreke: infrastrukturu i omladinski pogon. Ovo prvo je rješivo, ali omladinski pogon vrlo teško. Tri su kluba na otoku, Krk je već sada u trećoj ligi, nema dovoljno djece za svih, dodaje Gašpar.

Vihor još neće na odmor, dečki moraju odraditi i Kup utakmicu protiv Crikvenice ovaj tjedan.

- Nismo autsajderi, iako su oni u ligi više. Mislim da je to momčad u našem rangu, dobru guraju u trećoj ligi. Ulazak u polufinale bi za nas bio šlag na tortu sjajne jeseni, zaključio je trener bašćanske momčadi.

Sportski direktor Miroslav Hrgovčić već razmišlja o prijelazom roku i proljetnom dijelu sezone.

- Tanki smo na nekim pozicijama i to želimo nadopuniti. Tu prvenstveno mislim na klasičnu špicu te mladog igrača zaštićenog godišta kojih nikad nije dosta. Ove jeseni smo pogodili s pojačanjima, Žarić i Kulačić su se sjajno uklopili sa postojećim kadrom, a vratar Grlj je definitivno najveće pojačanje. Domaći, iskusni golman, primili smo malo golova, obrana je sjajna, a i ono što je prošlo, on je zaustavio. Da smo pobjedili OŠK-a na početku, sada bismo imali osam bodova više, što možda nije realno. No, tako je u nogometu, moramo držati ovaj nivo igre, dečki su sve vidjeli, probali, znaju koliko mogu. Trener Gašpar je tu odradio ogroman posao, zalaže se za njih, dečki ga poštuju, atmosfera je sjajna. Da nije, ne bismo slavili do jutra u Rijeci, kaže sportski direktor Vihora.

Hrgovčić je usmjeren i na infrastrukturu koja će biti potrebna za viši rang.

- Dečki zaslužuju svlačionice. Projekt je u samom završetku i mislim da ćemo to riješiti vrlo skoro, a za dalje ćemo vidjeti. Još je rano govoriti o trećoj ligi, tek smo na pola ove, kaže Hrgovčić.

Predsjednik Vihora Juraj Bonefačić  više je nego zadovoljan rezultatom.

- Svi su najavljivali vrh, plasman u viši rang, a nama je bilo najvažnije da smo u gornjem domu. Ovaj rezultat je iznad svih očekivanja, kaže Bonefačić.

Viši rang je ono što sve zanima, ali čelni čovjek Vihora o tome još ne razmišlja.

- Previše je toga pred nama da bismo sada o tome razmišljali. Ima jako puno uvjeta koje treba zadovoljiti. Mi smo mala sredina, na otoku su tri kluba, djece nema da bismo mogli imali tri ili četiri kategorije koliko je potrebno. Pokrećemo školu nogometa, ali mi smo više za županijsku razinu. Forsiramo djecu do 15 godina. Što se infrastrukture tiče, Općina Baška je obećala nove svlačionice, projekt je pri kraju, nadamo se građevinskoj dozvoli te da će se to sve završiti u idućih godinu dana, kaže predsjednik Vihora.

Općina Baška prati klub:

- Načelnik Toni Juranić u okviru mogućnosti pomaže i mi smo zadovoljni s tim, ali to je zapravo stalna borba. Mi dobivamo 230.000 kuna što nije dovoljno ni za ovu ligu, a kamoli za ligu više. Oporba stalno podmeće i spotiče noge tako da neke stvari koje bi se lako mogle riješiti, rješavaju  dvostruko teže. Načelnik ne odlučuje o svemu sam,  tu je Vijeće, a glasovi su podijeljeni. Bilo je problema sa sportskim centrom kojim  upravljamo. Mi sami održavamo teren, da bismo zatvorili svu financijsku konstrukciju organiziramo razne manifestacije tijekom ljeta, tražimo donatore i sponzore. Sve to umara ljude koji se u Upravi kluba, mjenjaju se svake godine, a ne svake dvije jer za rad na feštama treba odvojiti vrijeme, kao i za radne akcije te za "žicanje" novaca. Nije to lako i zahtjeva vrijeme i volju, zaključuje Bonefačić.

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Vihor 19 31
2 Buje 12 28
3 Cres 18 26
4 Naprijed 18 26
5 Gospić 3 23
6 Mladost 6 22
7 Otočac 4 21
8 Kraljevica -3 19
9 Medulin -9 17
10 Borac -11 14
11 OŠK Omišalj -27 7
12 NK Lokomotiva -30 6