ANDREJ ŽIVKOVIĆ UPOZORAVA

Mladi igrači ne mogu napredovati na regiji

Srijeda, 31. prosinca 2014. 11:01 Napisao  I. V.

Meni je najviše žao Orijenta i Pomorca. Oba su kluba prema tradiciji zaslužila puno više,  kaže Živković

Andrej Živković, trener jesenskog prvaka iz Viškova
Andrej Živković, trener jesenskog prvaka iz Viškova Foto: Niko Matejčić

Andrej Živković najuspješniji je nogometni trener u županiji u prvom dijelu sezone 2014/15! Živković je trener Halubjana, prema rezultatima najboljeg kluba u županiji iza Rijeke. Halubjan je ove sezone postao jesenski prvak četvrte lige, Rijeka je ove sezone u Europa ligi pobijedila Feyenoord i Standard... Toliki je danas jaz između Rijeke i ostalih klubova u županiji, koja je 2014. godine ostala bez Orijenta i Pomorca. Orijent 1919 na nedavno održanoj skupštini županijskog saveza postao je novi član saveza, Pomorac 1921 je tek osnovan...

- Rijeka je dobro posložen klub, ostvarila je vrhunske rezultate i zaslužila je biti odmah do Dinama. Što se tiče klubova na regiji, meni je najviše žao Orijenta i Pomorca. Oba su kluba prema tradiciji zaslužila puno više, posebno Orijent. Zbog navijača Orijent bi trebao igrati barem drugu ligu! Je, emotivno sam vezan za te klubove. Mislim da sam jedini igrao prvu ligu u četiri kluba u našoj regiji, u Rijeci, Orijentu, Pomorcu i Istri. Znam da su Davor Dželalija i Marin Prpić igrali prvu ligu za Rijeku, Pomorac i Orijent, ne znam ni za koga koji je prvu ligu igrao i za Istru, kaže Živković.

Halubjan uspjehe gradi na mladim igračima, koji u županiji nemaju prostora za napredak?

- Nije dobro što osim Rijeke više nemamo jačih klubova u županiji, posebno za mlade igrače koji od prve do četvrte lige nemaju gdje igrati. Slušam te dečke i njihove roditelje, oni bi htjeli otići negdje u inozemstvo. Ne znam koliko će u tome uspjeti. Mislim da ni ovo što Rijeka II igra treću ligu nije dobitak za županijski nogomet. Nije HNS tim potezom ništa dobio, a ne znam koliko volje prvotimci Rijeke imaju igrati takvu ligu. Prema mojem mišljenju nije se trebala formirati nova treća liga sa zagrebačkim klubovima. A Novigrad je dokazao da se u našoj regiji ne igra slabiji nogomet. Za mene je Novigrad prošle sezone igrao bolji nogomet od Opatije, koja je postala prvak. Novigrad je dobro posložen klub, imaju dobre igrače, dobrog trenera, zaslužili su u trećoj ligi biti odmah iza Dinama.

Nisu samo mladi igrači zakinuti, ni vi kao trener nemate mogućnost napredovanja u županiji?

- Položio sam što je trebalo za dobivanje licence, mogu voditi prvoligaške momčadi, ali gdje da idem!? Samostalno mogu voditi klubove na regiji i moram moliti Boga da me netko uzme za pomoćnika kada ode van. Nema drugog rješenja. Počeo sam raditi u Rikard Benčiću, gdje sam ostvario uspjeh. Poslije sam u Turbini ostvario uspjeh, isto sam uspio u Naprijedu i sada u Halubjanu. Uspjeh se jednom može slučajno dogoditi, četiri puta nije slučajnost. Ne znam, možda se pojavi neki novi klub na regiji...

Četvrta liga je vaša sudbina?

- Liga je kvalitetna isto kao i prošle godine, u treću ligu otišao je samo Novigrad. Ima nekoliko klubova koji nešto plaćaju, liga je zanimljiva. Što se tiče Halubjana, mi smo na početku sezone odredili da budemo negdje u sredini ljestvice, poklopilo se dosta toga. Pozitivna sam osoba, što sam prenio na dečke, ušli smo u seriju i stvarno smo igrali jako dobro. Svjesni smo da će nas u nastavku sezone drugačije gledati, na početku ove sezone nisu nas ozbiljno shvaćali. Pokazali su dečki da znaju igrati! Možemo izgubiti utakmicu, ali momčad koja nas pobjedi mora se dobro namučiti. Zbog nas samih želimo biti na prvi na kraju sezone, a ljudi u klubu neka odluče što žele. Ne znam ima li Općina Viškovo interes da Halubjan igra višu ligu.

 

4. HNL

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 Grobničan 61 69
2 Nehaj 19 48
3 Pazinka-Pazin 17 48
4 Vinodol 8 48
5 Borac 10 46
6 Naprijed 16 45
7 Buje 6 40
8 Rovinj 2 40
9 Otočac -9 38
10 Rudar -6 36
11 Cres -12 36
12 Uljanik -9 32
13 Crikvenica -12 30
14 Mladost -17 30
15 Vihor -34 23
16 Halubjan -40 12