HRVATSKA - ITALIJA (18.40) Barakude nakon Torina i Rima protiv Settebella žele slaviti i u Bergamu

Petak, 26. lipnja 2015. 11:44 Napisao/la  P. M.

Pričati o skrivenim kartama neke od reprezentacija spram protivnika potpuno je bespredmetno. Veliki dio hrvatskih reprezentativaca igrao je ili igra u talijanskim klubovima. 

Superfinale Svjetske lige u Bergamu zapravo počinje tek danas. Hrvatska je nakon tri kola najprije bila druga, onda je Gianni Lonzi, siva eminencija u svijetu vaterpola rekao:

- Pravila su pravila!

A pravila su takva da se u slučaju zatvorenog trokuta u jednoj od skupina na Superfinalu primjenjuju teško objašnjiva dvostruka mjerila. Prvoplasirana momčad određuje se prema ukupnoj gol-razlici pa je to mjesto pripalo Mađarskoj, dok se između drugog i trećeg bira po principu međusobnog omjera. Brazil je na otvaranju šokirao aHrvatsku, što mu je dovoljno za drugo mjesto i kudikamo lakše četvrtfinale protiv Australije.

Hrvatska se mučila protiv Australije u prošlosti, no Talijani kao domaćini završnog turnira i momčad koja nikada nije osvojila Svjetsku ligu sigurno neće biti lagan protivnik. Ipak, sedmorica lijepih (Setebello) i Barakude se znaju, barem su se ove kalendarske godine naigrali u međusobnim omjerima. Svaka utakmica između Hrvatske i Italije priča je za sebe, neovisno o tome koji igrač predstavlja koju reprezentaciju i koja su dva izbornika na klupama.

Sandro Campagna upisao je dvije pobjede. Amerikance i Australce njegovi su puleni mogli svladati, Srbi su ipak bili prejaki. Tim će veći motiv Talijanima biti pobijediti Hrvatsku pa vjerovatno preko Mađarske u poluzavršnici stići na novi okršaj sa Srbima, također vjerovatnim pobjednicima gornjeg dijela ždrijeba.

Isti put čeka i Hrvatsku. Paklena tri protivnika u tri dana završnice u Bergamu. Italija je prva na redu, a s njom se ove godine igralo tri puta, i tri puta pobijedilo. Iz kvalifikacijse skupine Svjetske lige Barakude pamte dva slavlja. U siječnju je u Torinu bilo 8:7, travanj je donio splitsku pobjedu od 14:11, onda kad je Hrvatska već zapečatila prvo mjesto u skupini i put u Bergamo. Za zagrijavanje Hrvatska je Talijane svladala i u Rimu na pripremnom turniru (12:11), dakle traži se treći talijanski grad u kojem će Hrvatska pobijediti upravo Talijane.

Pričati o skrivenim kartama neke od reprezentacija spram protivnika potpuno je bespredmetno. Veliki dio hrvatskih reprezentativaca igrao je (Sukno, Burić) ili igra (Paškvalin, Petković, Joković) u talijanskim klubovima. Ono što je sigurno je da se hrvatski reprezentativci dižu iz utakmice u utakmicu, što je potvrdila i trening-utakmica s Kinom jučer. Jer, pitanje je bi li Hrvatska Kineze svladala s deset pogodaka viška s predstavom iz prvog dana...

On je sada daleko iza, ne ponovio se!