EP: Hrvatska se pobjedom protiv Nizozemske rutinski plasirala u četvrtfinale

Subota, 16. siječnja 2016. 21:07 Napisao/la  SC

Susret osmine finala: Hrvatska - Nizozemska 16:9 (4:1, 3:2, 4:3, 5:3)

Europsko vaterpolsko prvenstvo - susret osmine finala

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 16:9 (4:1, 3:2, 4:3, 5:3)

Kombank Arena, Beograd. Gledatelja 1.500

Suci: Matan Schwartz (Izrael) i Boris Margeta (Slovenija)

HRVATSKA: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar, Joković 5 (1), Bukić 2, Vukičević 1, Bušlje, Sukno 5 (1), Pavlović, Šetka 2, Macan, Bijać

NIZOZEMSKA: Wagenaar, Frauenfelder, Winkelhorst 2, Van Der Horst, Gielen 2, Lindhout 3 (1), Gottemaker 1, Reuten, Van Den Bersselaar 1, Spijker, Koopman, Lucas, Hoepelman

Igrač više: Hrvatska 6 (5) Nizozemska 6 (3)

Peterci: Hrvatska 2 (2) Nizozemska 1 (1)

Tri isključenja: Lončar (30)

Najbolji hrvatski vaterpolisti lakoćom su se plasirali u četvrtfinale Europskog prvenstva u Beogradu. nakon uvjerljivih poobjeda protiv Francuske i Malte izabranici Ivice Tucka svladali su i Nizozemsku rezultatom 16:9. Drugim riječima, sve je spremno za boj protiv Mađarske, najvjerojatnijeg protivnika u četvrtzavršnici (utorak, 20.15 sati). Drugoplasirana reprezentacija skupine B je u nešto sporijem ritmu odradila prvo poluvrijeme čuvajući snage za posljednje tir utakmice turnira protiv najjačih reprezentacija Europe.

{jb_blackbox-right}Osmina finala
Subota: Španjolska - Malta 14:3, Crna Gora - Francuska 11:6, Srbija - Slovačka 10:5, Hrvatska - Nizozemska 16:9
Nedjelja: Italija - Turska, Mađarska - Gruzija, Rumunjska - Grčka, Rusija - Njemačka{/jb_blackbox-right}

Nizozemci su svoj jedini gol u prvih trinaest minuta susreta postigli preko sidruna Jorna Winkelhorsta u trećoj minuti za vodstvo 0:1. U utakmici bez previše isključenja Hrvatska je iskoristila oba igrača više i zabila još tri gola iz igre do drugog nizozemskog gola. Izjednačio je Joković, a prvo hrvatsko vodstvo donio je Šetka u petoj minuti. Prvog igrača više iskoristio je Bukić, a za 4:1 je na kraju prvih osam minuta igre pogodio Sandro Sukno.

Do poluvremena Nizozemci zabijaju dva pogotka, Hrvatska jednog više. Na 5:1 je poviso Sandro Sukno nakon isključenja nizozemskog kapetana Spijkera u 12. minuti susreta. Preko Lindhouta i Gottemakera Nizozemci koriste dva igrača više, a oba udarca otišla su iza leđa hrvatskog vratara Josipa Pavića unatoć tome što je kapetan Barakuda bio blizu obrane. Preostale hrvatske golove za 7:3 na poluvremenu zabijaju Joković i Vukičević.

Hrvatska je u drugom poluvremenu povećala prednost i rutinski odradila posao. Joković je u 17. minuti zabio za 8:3, a Nizozmeci do ulaska u posljednje dvije minute treće četvrtine zabijaju jedan pogodak, i to Winkelhorsta za 8:4. Sljedeća tri gola djelo su Petkovića, Sukna i Bukića, a igrači u narančastim kapicama u završnici treće četvrtine nekoliko puta izmiču pažnji hrvatske obrane. Zabijaju Lindhout drugi, odnosno Van Den Bersselaar prvi put za 11:6.

Do kraja susreta gledatelji u Kombank Areni mogli su vidjeti dva peterca. Jednog je za Nizozemce zabio Lindhout, drugog za Hrvatsku Sandro Sukno. Nove pogotke zabijaju Šetka i Joković s jedne, odnosno Lindhout s druge strane pa se u posljednje tri minute ulazi s hrvatskom prednošću od 14:8. Tada je svoje treće isključenje skrivio prvi hrvatski sidrun Luka Lončar, no Nizozemci ne koriste svoju petu priliku s igračem više. Hrvatska nešto kasnije zato koristi svoju šestu preko Sandra Sukna koji zabija za 15:8. Posljednji nizozemski pogodak zabija Luuk Gielen, a konačan rezultat postavio je Maro Joković iz drugog hrvatskog peterca.