SP U RUKOMETU

Hrvatska u polufinalu protiv Danske, Mađari poraženi

Srijeda, 23. siječnja 2013. 23:36 Napisao/la  SC

Četvrfinale: Danska - Mađarska 28:26 (18:11)

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Danske, koja je u četvrtfinalu očekivano pobijedila Mađarsku rezultatom 28:26. Jedno sjajno poluvrijeme bilo je dovoljno reprezentaciji Danske za pobjedu protiv Mađarske, na polovini susreta aktualni doprvaci svijeta imali su ogromnih 18:11.

Od samoga starta utakmice Danci su kontrolirali i igru i rezultat. Momčad Ulrika Wilbeka ušla je u susret serijom od 3:0 u uvodnim minutama, a Mađarska je na svoj prvi pogodak čekala gotovo osam minuta, a postigao je najbolji rukometaš naših susjeda Laszlo Nagy. Danci nakon toga opet sa tri manje serije lomi protivnike koje u utakmici u tim trenucima drže isključivo sjajni Nagy i srednji vanjski Gabor Csaszar. Nakon 20 minuta na semaforu svijetli velikih 10:5 za Dansku, no tek tada slijedi ono najbolje od nordijskih rukometnih čarobnjaka.

Najprije je pogodio Jesper Noddesbo, a zatim je tri vezana pogotka zabio i fenomenalni Hans Lindberg te je Danska pobjegla na ogromnih 13:5 a odmah potom i na 14:7. Do kraja poluvremena igralo se praktično gol za gol što je svakako više odgovaralo Dancima koji na odmor odlaze sa 18:11.

Nastavak je pogotkom otvorio ljevak Kasper Sondergaard, no, potom Mađari rade seriju od 4:0 i dolaze na 19:15. Nagy je tada još podigao razinu svoje igre što je djelovalo gotovo nemoguće, a Danci su počeli sve više griješiti i orjentirati se na obranu.Mađarska ubrzo dolazi na samo "minus tri"golom Gabora Csaszara za 25:22 na ulasku u zadnjih deset minuta utakmice.

Mađari su svoju igru doveli do granice fanatizma. Nagy i Csaszar sve uzimaju u svoje ruke i zabijaju tri vezana pogotka, no Dance "u plusu" drže Nikolaj Markussen, Lindberg i Eggert Jensen. Pogotkom Nagya u 59. minuti bilo je 27:26 za Dansku, ali onda odluku donosi odlični Henrik Molgaard, koji s igračem manje pogađa za konačnih 28:26.

Prva imena Danaca bili su fenomenalni Hans Lindberg s deset pogodaka iz isto toliko pokušaja te Anders Eggert Jensen, koji je dodao pet golova. Kod poraženih Mađara Laszlo Nagy i Gabor Csaszar s osam, odnosno četiri zgoditka nisu uspjeli spasiti svoju ekipu, dok su po četiri gola dodali još Harsanyi i Kornel Nagy.

Za Dance je također briljirao izvrsni vratar Landin Jacobsen s čak 18 obrana i 42 posto uspješnosti, dok su kombinirano mađarski vratari, Roland Mikler i Peter Tatari, "skinuli" 13 lopti pobjedničkoj momčadi Danaca.