SP U RUKOMETU

Hrvatska pobjedom protiv Francuske u polufinale

Srijeda, 23. siječnja 2013. 23:20 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Francuska - Hrvatska 23:30 (12:13). Domagoj Duvnjak odigrao je izvanrednu utakmicu

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva

FRANCUSKA – HRVATSKA 23:30 (12:13)

Dvorana princa Filipa u Zaragozi.

Suci: Raluy, Sabroso (Španjolska)

FRANCUSKA: Omeyer (11 obrana), Fernandez 4 (1), Dinart, Barachet, Narcisse 1, Honrubia 2, Karaboue, Karabatić 1, N'Guessan, Accambray 1, Abalo 2, Sorhaindo 5, Guigou 4 (4), Bosquet, Detrez, Porte 3.

HRVATSKA: Alilović (15 obrana), Marić, Duvnjak 9, Stepančić, Kopljar 2, Vori 3, Gojun, Horvat 5 (3), Vuković, Ivić, Šprem 2, Bićanić 3, Mandalić 1, Čupić 3 (1), Musa, Ninčević 2

Isključenja: Francuska 4, Hrvatska 8

Sedmerci: Francuska 5 (6), Hrvatska 4 (5)

Crveni karton: Vuković (1, grubi prekršaj)

Hrvatska reprezentacija ostvarila je plasman u polufinale Svjetskog prvaka impresivnom pobjedom (30:23) protiv sada već bivših svjetskih prvaka. Podatak da je francuska reprezentacija vodila (2:0) samo prvih nekoliko minuta dovoljno govori o igri naše reprezentacije koju je obilježila fantastična predstava Domagoja Duvnjaka, strijelca čak 9 pogodaka. Ključ pobjede kao i obično u ovakvim utakmicama, bila je izvanredna igra u obrani 6-0 i Mirko Alilović pred vratima.

Već u 47. sekundi Hrvatska je ostala bez Drage Vukovića, koji je nekontrolirano i vrlo grubo startao na Baracheta i dobio crveni karton. Početna nervoza i vodstvo (2:0) Francuza ničim nisu slutili da dolaze hrvatske minute. Predvođena sjajnim Domagojom Duvnjakom i raspoloženim Mirkom Alilovićem, hrvatska reprezentacija nakon nervoznog početka ušla je u pobjednički ritam.

Čvrsta hrvatska obrana 6-0 na čelu sa sjajnim Alilovićem (10 obrana do odmora), kojoj je samo Sorhaindo stvarao probleme, i brza transformacija uvjetovale su razdoblje igre koje je u potpunosti pripalo našoj reprezentaciji. Jednostavno, nekoć tjelesno nadmoćni Francuzi kasnili su u obrani i napadu. U prvih dvadesetak minuta igre francuske obrana 3-2-1 izgledala je kao švicarski sir kojemu je Duvnjak pronalazio rupe na svim pozicijama.

U 22. minuti kod rezultata 7:11 Omeyer brani Ćupiću sedmerac, Honrubia smanjuje na 8:11 čime počinje razdoblje francuske igre. Promjena francuske obrane (sa 3-2-1 na 6-0) i probuđeni Omeyer uvjetovale su francusku seriju 3:0 i utakmicu odvele u neizvjesno razdoblje. Do kraja poluvremena pogocima izvanrednog Duvnjaka i Šprema hrvatska reprezentacija odlazi na odmor s minimalnom prednošću 13:12.

Dva brza pogotka (Kopljar, Duvnjak za 12:15) na početku drugog dijela navijestile su raspoloženu Hrvatsku i nastavak Duvnjakove serije. U 37. minuti hrvatska prednost ponovo je narasla na zavidna četiri pogotka prednosti (18:14), u 39. minuti Narcisse postiže prvi pogodak na utakmici i najavljuje razdoblje tijekom kojega su tri uzastopna isključenja (Šprem, Duvnjak, Vori) poremetila ritam hrvatskih napada. U 46. minuti pogotkom Fernandeza, Francuzi su ponovo došli na pogodak razlike (19:20).

Slijedi razdoblje tijekom kojega je Hrvatska postignula dva (Mandalinić, Duvnjak) pogotka s igračem manje za tri pogotka razlike (20:17) u 44. minuti, što govori u prilog tezi da francuska obrana više nije neprelazni bedem sazdan od mišića.

Stisnuli su Francuzi zadnji put na utakmici, stigli na pogodak razlike (20:19) u 46. minuti i onda je utakmica ušla u završnicu u kojoj je postojala samo jedna momčad. Hrvatska serija 10:4 u zadnjih petnaestak minuta upisana je u povijest utakmica između dvije najbolje reprezentacije na svijetu, Hrvatska je uvjerljivo nadigrala momčad svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika, koji do kraja utakmice jednostavno nisu imali šanse.