Ratko Rudić: Pitanje je kako se biraju kandidati za predsjednika HOO-a!

Subota, 09. studenog 2013. 13:03 Napisao/la  SC

Ne ulazeći u to što se radi, Sportska televizija je potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u, kaže Rudić

Ratko Rudić u podužem intevjuu za Radio 101 iznio je nekoliko zanimljivih stavova. Nakon što je Vlada odbila izvješće HOO-a, a financijska kontrola potvrdila sumnje da se gubici (100 mil. kuna) Sportske televizije pokrivaju na netransparentan način, nameće se pitanje ostavke predsjednika HOO-a Zlatka Mateše:

- To je pitanje moralne odgovornosti. Kod nas ne vidimo puno primjera da netko zbog moralne odgovornosti ponosi. Predsjednik HOO je izabran demokratski i to mu se ne može osporavati. Njegov rad prolazi kroz procjenu, ali je tu i pitanje kako se biraju kandidati koji dolaze na ta mjesta, kaže Rudić.

O funkciji predsjednika HOO-a: Nemam ambicije biti predsjednik HOO-a. Nisam obnašao funkcije takvog tipa i ne želim se naći na takvoj poziciji.

O Sportskoj televiziji: Ne ulazeći u to što se radi, Sportska televizija je potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u. U svijetu je rijetkost da su olimpijski odbori vlasnici televizija. Zašto HTV koji je nacionalna televizija koja se financira iz pretplate nema sportski kanal. Često se bavimo tom temom i imali smo puno kontakta s ljudima s televizije i sugerirali im da trebaju imati sportski kanal. Odnos HRT-a prema sportu je malo čudan. Pojedine sportske priredbe imaju najveću gledanost i to je jedan od najvažnijih programa. Nitko iz sporta nije u programskom vijeću što je samo jedan pokazatelj. Ne možemo sport gledati samo kroz prizmu komercijalnog uspjeha. Sport bi morao imati posebni program u okviru javne televizije. U Italiji je nacionalna televizija RAI pokrenula sportski kanal što je bio pun pogodak pa su pokrenuli i drugi sportski kanal. Nema razloga da HTV ne napravi isto. Treba pronaći rješenja da jedna televizija prenosi sport. Ne bih želio ulaziti u detalje jer nisam ekspert za takva pitanja.

O strategiji razvoja sporta: Odredili smo osnovne smjernice kako bi se trebao pripremiti razvoj hrvatskog sporta u sljedećih osam godina, a odluku donosi Sabor. Vrhunski sport nije financiran kao što je to slučaj u drugim zemljama u našem okruženju. Primjerice, u Italiji je pet puta veći budžet za vaterpolo ili plivanje. Srbija i Mađarska imaju četiri puta veći budžet. Nitko se nije želio upuštati u pripremu financiranja hrvatskog sporta i takva se situacija nastavila i danas. Nemamo kategorizacije sportova gdje bi se odredili sportovi koji su od interesa za državu. Nitko ne može financirati sve, ali se nadam da će se riješiti pitanje kategorizacije sporta.

O sukobu s Tončijem Vrdoljakom: Došlo je do konflikta na OI u Atlanti '96. kad sam vodio Italiju gdje mi je prijetio u odnosu na kćerku, spominjao grobove... Ja sam pobijedio Hrvatsku pošteno i nije bilo razloga za takav ispad. On je do sad 'sto puta' prekršio olimpijsku povelju. Ja tog čovjeka niti znam niti sam bio s njim u kontaktima. Ne kontaktiramo, to je nešto čudno i neka fiksacija. Čudno mi je da nitko od institucija nije reagirao i rekao da čovjek krši povelju i radi na način koji nije prihvatljiv.

O brazilskoj reprezentaciji: Brazil je razina niže od svih reprezentacija koje sam trenirao. Period od dvije i pol godine je vrlo kratak, ali ću pokušati napraviti najbolje što mogu ako se dogovorimo.