RIJEKA U PLAY-OFFU U utakmicama turnirskog karaktera u pravilu je važnija igra u obrani

Petak, 25. rujna 2020. 12:17 Napisao/la  Igor Vranić

Da bi Rijeka utakmicu play-offa u Kopenhagenu učinila neizvjesnom, obrana će morati izgledati još kompaktnije. Naprijed se uvijek nešto može dogoditi, posebice ako u Kopenhagenu počne padati kiša

RIJEKA U PLAY-OFFU U utakmicama turnirskog karaktera u pravilu je važnija igra u obrani
Foto: HNK Rijeka

Rijeka je plasmanom u play-off Europske lige sačuvala obraz hrvatskom klupskom nogometu, pobjedom protiv ukrajinskog Kolosa Kovalinke jedina je od tri hrvatska kluba prošla u 3. pretkolo.

Prema prikazanom, posebice kada se počelo igrati na natopljenom travnjaku, Rijeka je zasluženo stekla pravo u play-offu igrati protiv Kopenhagena.

Nije bilo lako opravdati ulogu favorita protiv jako dobro izbalansirane momčadi Kolosa, koja ni po čemu nije izgledala slabije od momčadi Sarpsborga ili Aberdeena, koje su u mandatu Matjaža Keka eliminirale objektivno jače momčadi Rijeke od ove koju vodi Simon Rožman.

Dapače, Kolos je prema motorici i organizaciji igre stepenica više, jedino zaostaje prema individualnoj kvaliteti. Rijetkost je na ovakvoj razini pronaći momčad koja nema ama baš ni jednog igrača koji može stvoriti višak u igri jedan na jedan.

Što se tiče sadržaja igre, trener Kolosa Ruslan Kostišin nije mogao detaljnije skautirati igru Rijeke ni da je htio.

Rožman je opet složio momčad koja nikada ranije nije zajedno igrala s time da je ovog puta bio prisiljen improvizirati u napadu.

Neposredno pred utakmicu najbolji strijelac (Čolak) otišao je u PAOK da bi igrao play-off Lige prvaka, dvojica klasičnih napadača nisu mogli igrati zbog ozljeda (Yateke, Ristovski), jedan klasični prvi napadač (Kulešević) debitirao je u nastavku utakmice...

Rožman je na kraju izmislio Roberta Murića u ulozi lažne prve špice, igra na postavljenu obranu Kolosa izgledala je kako je izgledala uz napomenu da bi u utakmici protiv ukrajinske obrane višak igrača teško stvarale i individualno kvalitetnije momčadi od Rijeke.

U odnosu na utakmicu protiv Arisa, obrana Kolosa na Rujevici jedino je u prekidima izgledala nedovoljno angažirano.

Tijekom utakmice Rijeka je stvorila dvije izgledne prilike, jednu (Murić 24) nakon isforsirane individulne pogreške stopera Kolosa, jednu nakon ubačaja iz kuta (Kulešević 73).

Rijeka je bolje iskoristila faktor kišu, pogotke je postignula u produžecima nakon ubačaja iz kuta (Escoval 103) i velike pogreške vratara Kolosa (Andrijašević 116).

U utakmicama turnirskog karaktera u pravilu je uvijek važnije kako momčad igra u obrani nego u napadu, ni utakmica na Rujevici nije bila iznimka.

Iz Europske lige na kraju je ispala momčad koja je slabije igrala u obrani iako igrači Kolosa imaju za čime žaliti nakon kolosalnog promašaja u 90. minuti.

U 90. minuti Seležnjov je promašio play-off s metra, teško je nakon onakve reakcije napadača Kolosa prozivati sportsku (ne)sreću, problem je kvaliteta.

Ako se izuzme šansa u 90. minuti, momčad Kolosa tijekom cijele utakmice nije uspjela organizirano stvoriti izglednu šansu, vratar Rijeke nije imao posla.

Najveći Rožmanov dobitak u utakmici 3. pretkola je da riječka obrana odavno nije izgledala tako kompaktno, posebice u prekidima.

Da bi Rijeka utakmicu play-offa u Kopenhagenu učinila neizvjesnom, obrana će morati izgledati još kompaktnije.

Naprijed se uvijek nešto može dogoditi, posebice ako u Kopenhagenu počne padati kiša.