BARCELONA - JUVENTUS (20.45) Trostruka kruna za katalonski stroj ili talijanski catenaccio?

Subota, 06. lipnja 2015. 11:56 Napisao/la  SC

Barcelona traži svoju petu, Juventus pak treću europsku titulu. Ivan Rakitić četvrti je Hrvat  zaredom koji će sudjelovati u finalu Lige prvaka.

Večeras se u Berlinu završava europska klupska sezona u nogometu. Finalom Lige prvaka između Barcelone i Juventusa doznat će se ime kluba koji će u europskom nogometu osmi puta dobiti trostruku krunu. Barcelona je u finišu prvenstva pobjegla posrnulom Realu, Juventus je već odavno riješio pitanje pobjednika u Serie A. Oba kluba uzela su i nacionalne Kupove. Camp Nou je svog doživio proteklog vikenda u finalu protiv Athletic Bilbaa, Talijani su dizali pehar na Olimpicu u Rimu, i to protiv Lazia.

Ivan Rakitić četvrti je Hrvat zaredom koji će sudjelovati u šezdesetom finalu Lige prvaka. U sezoni 11/12 Ivica Olić i Danijel Pranjič izgubili su u dresu minhenskog Bayerna na jedanaesterce od Chelseaja. Mario Mandžukić igrao je dva finala. Prvo je osvojio s Bayernom (12/13) protiv Borussije uz postignut pogodak, a ono drugo lanjsko je u dresu madridskog Atletica izgubio od Luke Modrića i njegovog Reala koji se u Lisabonu okitio La Decimom.

Ivan Rakitić večeras ima šanse. Barcelona za razliku od Juventusa finale dočekuje kompletna i bez ozljeđenih igrača. Pod upitnikom je bio samo Andres Iniesta kojeg je trener Luis Enrique zbog lakše ozljede morao izvaditi u drugom poluvremenu finala Kupa. Juventusu pak fale tri, moguće i četiri igrača. Sigurno je da nema Chiellinija, Caceresa i Asamoaha, možda ne istrči niti Barzagli koji je odradio završne treninge s momčadi u normalnom režimu.

Barcelona traži svoju petu, Juventus pak treću europsku titulu. Katalonci su svoje osvajali uglavnom u proteklih deset godina (05/06, 08/09, 10/11), no pamte i onu epsku protiv Sampdorije (91/92) nakon produžetaka. U posljednja dva finala golove je zabijao Leo Messi. Učini li to danas, postat će prvi nogometaš koji je postigao golove na tri finala Lige prvaka.

Momčad Massimiliana Allegrija u polufinalu je svladala madridski Real, a prvu europsku titulu osvojili su prije trideset godina svladavši Liverpool. Barcelone u finalima nije bilo četiri, Juventusa pak dvanaest godina. Španjolci sebe mogu nazvati kraljevima jedanaesteraca jer su dosad od šest raspucavanja u UEFA-inim nokaut fazama prošli pet puta.

Puno je zanimljivih podataka o klubovima i igračima u najavi utakmice. Hrvatska navija za Rakitićevu Barcelonu baš uoči novog, splitskog ogleda s Talijanima koji su na istom, Olimpijskom stadionu u Berlinu prije devet godina podigli pehar za svjetskog prvaka.