NIKO KOVAČ KRITIČAN

Ne želim više vidjeti takvu reprezentaciju

Subota, 28. ožujka 2015. 22:07 Napisao/la  SC

 Izrazito sam nezadovoljan s pola sata igre u prvom dijelu,  kaže izbornik reprezentacije


Niko Kovač bio je neuobičajeno kritičan nakon uvjerljive (5:1) pobjede protiv Norveške:

- Jasno da sam zadovoljan rezultatom. I to je to. Cijela utakmica je s naše strane bila slaba, nismo se držali onoga što smo dogovorili. Rekao sam da želimo presing i brzi gol, ali ništa od toga nisam vidio u prvom poluvremenu. Živcira me to, ne želim više vidjeti takvu reprezentaciju. Izrazito sam nezadovoljan s pola sata igre u prvom dijelu, tu nam je Norveška radila probleme u više segmenata. Nismo bili agresivni ni čvrsti u bloku i zajedništvu. Ne bih rekao da dečki nisu htjeli već nisu radili zajedno, a u tom slučaju se kasni u bloku, posebno u defenzivi. Imali smo problema i u otvaranju igre, četiri veznjaka Norveške zatvarali su Luku jako dobro. Išli su na odbijanac, visoke lopte i kontre. Molili smo i čekali da nam zabiju. Kasnije smo u fazi otvaranja gurnuli Broza da pomogne Luki, mislim da smo bili puno bolji u nastavku, kaže Kovač.

Na pitanje zašto igrači nisu reagirali kako je htio, Kovač je rekao:

- Ako se prilagodiš protivniku, onda si al pari s njima. Nismo se suprotstavili kao što sam očekivao. Jedno zacrtaš, ali ne ide to uvijek tako već onako kako igrači s obje strane odluče. Znali smo da će se Norvežani više braniti nego napadati. Igrali su 4-4-2, s dva isturena naprijed radili su nam probleme. Falila nam je agresiva, nismo bili sto posto unutra. Tražio sam od igrača puno više posjeda, trke i agresive u drugom poluvremenu. Ne ide ništa bez borbe. I jedna Norveška nam je otežala situaciju, ali malo sam i sretan. Popit ću koju čašu vina da se smirim. Na poluvremenu igračima sam rekao da nisam zadovoljan, lagao bi da sam rekao drugačije. Imali smo 1:0, ali iz jednog šuta. Znao sam da će biti teško ući u duel ako nas razvuku. Norveška ima kvalitetne momke, posebno malog Odegaarda koji se ne boji i ide jedan na jedan. Posebno sam nervozan, jer bismo protiv jačeg protivnika izgubili utakmicu u prvih pola sata, smatra Kovač.


Na primjedbu da je možda i previše kritičan, Kovač kaže:

- Želim tražiti dlaku u jajetu jer želim napredak. Još nismo stigli u Francusku. Kad god smo zapucali zabili smo gol, to pokazuje naše individualnu kvalitetu. Trenirali smo prekide, vidjeli ste kod Schildenfeldova gola. Igramo ofenzivno, tražimo prilike i to me veseli. Igramo atraktivno, ali nogomet se igra i prema natrag. Tu smo bili slabi i kada govorim o agresivnosti, u pravu ste, mislim većinom na obranu, rekao je Kovač koji ni atmosferom nije bio pretjerano zadovoljan iako je na trbinama bilo 23.000 ljudi:


- Drago mi je da je bilo puno gledatelja, ako ne mogu to usporediti s vremenom kada sam igrao... Meni je sve to malo pretiho, nadam se da ćemo popraviti i to. Igrači moraju podignuti navijače na noge. Volio bih da se stadion ori tijekom cijele utakmice nakon što zabijemo gol, rekao je Kovač.