EP U-17: Hrvatski nogometaši u skupini s Rusijom, Ukrajinom i Italijom

Četvrtak, 04. travnja 2013. 17:18 Napisao/la  SC, I. J.

Utakmice u skupini Hrvatska će igrati 5., 8. i 11. svibnja, a prvenstvo će otvoriti protiv Italije

Hrvatska reprezentacija U-17 u kojoj igraju neki od najvećih talenata našeg nogometa (Bašić, Halilović, Roguljić...) saznala je protivnike na Europskom prvenstvu što će se u svibnju održati u Slovačkoj. Hrvatska je u skupini B, zajedno s Rusijom, Ukrajinom i Italijom, a svoje će utakmice igrati u Nitri i Zlatim Moravcama. U skupini A (Žilina, Dubnica) izvučene su reprezentacije Slovačke, Austrije, Švedske i Švicarske. U polufinale će se plasirati po dvije momčadi iz svake skupine.

Prvi dojam je da je Hrvatska upala u težu skupinu. Ukrajina je prošla na završni turnir tako što je u elitnom kolu izbacila Njemačku. Rusi su u skupini bili ispred Engleske i Portugala. S obzirom da su naši eliminirali Francusku i Španjolsku, može se reći da su u skupini B "ubojice velikih". Hoće li Italija, koja ima veliku tradiciju uspjeha u mlađim uzrastima, biti sljedeća žrtva? Utakmice u skupini Hrvatska će igrati 5., 8. i 11. svibnja. Otvaranje će imati protiv Talijana i bit će to odmah vatreno krštenje.

Osim prolaska u polufinale, važno je izbjeći posljednje mjesto u skupini jer prvih šest reprezentacija s ovog turnira plasirat će se na sljedeće Svjetsko prvenstvo. Europsko prvenstvo počinje 5. svibnja, polufinale je na rasporedu 14. svibnja, a finale se igra 17. svibnja.

- Naša skupina je puno teža nego druga u kojoj su uz domaćina Slovačku, Austrija Švicarska i Švedska. Međutim, izgleda da nam je suđeno da težim putem dođemo do cilja. U prvoj rundi natjecanja imali smo jednu od jačih skupina, protivnici su nam bili Turska, Izrael i Kazahstan. Zatim smo u elitnoj rundi bili „skupini smrti" s Francuskom, Španjolskom i Belgijom, a samo je prvoplasirana momčad išla dalje. Uspjeli smo biti najbolji. Vjerujem da ćemo u Slovačkoj ostvariti svoj cilj, prvi je plasman na Svjetsko prvenstveno, a drugi plasman u polufinale Europskog prvenstva, rekao je izbornik Ivan Gudelj.