Treniranje strogoće: Ako Rijeci zabrani igrati na Kantridi, UEFA dovodi u pitanje regularnost natjecanja

Četvrtak, 05. rujna 2013. 09:31 Napisao/la  I. V.

Koja je razlika između utakmica pretkola i utakmica u skupinama Europske lige? Ako razlika postoji, Stuttgart je oštećen za 5,7 mil. eura koliko bi odmah zaradio da je ušao u skupinu Europske lige!

Komisija UEFA-e obavila je pregled stadiona na Kantridi i zapisala čega sve nema da bi stadion zadovoljio kriterije natjecanja u Europskoj ligi. U četvrtak bi dugačak popis nedostatka trebao na Kantridu stići u formalnom obliku. Tada će se vlasnik stadiona Grad Rijeka i korisnik stadiona HNK-a Rijeka obvezati da će učiniti sve što treba do prve utakmice protiv Betisa (3. listopada) i onda će UEFA izdati privremenu dozvolu za natjecanje u Europskoj ligi.

Svaka druga odluka bila bi presedan kojim bi UEFA sebe dovela u neugodnu poziciju, prije svih prema glavnom sponzoru, njemačkom nogometnom savezu (DFB). Ako UEFA zabrani igranje utakmice Europske lige na Kantridi, teško će netko u Nyonu moćnim Nijemcima moći argumentirano objasniti da je u pretkolu Europske lige Stuttgart igrao u regularnim uvjetima. Dakle, odlukom da se na Kantridi ne smiju igrati utakmice Europske lige, UEFA bi natjecanje neizravno proglasila neregularnim. 

Naravno da za svaki stupanj natjecanja treba ispunjavati različite kriterije, na stadionu Kantride ne može se igrati finale Europske lige. Međutim, koja je razlika između utakmica pretkola i utakmica u skupinama Europske lige? Ako razlika postoji, Stuttgart je oštećen za 5,7 mil. eura koliko bi odmah zaradio da je ušao u skupinu Europske lige!

Druga je stvar što je Komisija UEFA-e morala doputovati u Rijeku, naplatiti dnevnice i nadopuniti popis nedostataka koji već postoji u ladicama UEFA-e. U Nyonu odavno znaju da je igralište na Kantridi preusko, da se stadionu jedva prilazi, da tribine nisu u funkciji… Ukratko, da Kantrida ne udovoljava ni kriterijima natjecanja u Prvoj HNL, a kamo li u Europskoj ligi.

Važno je da je europske kriterije ispunila momčad Rijeke!

 

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 44 68
2 NK Osijek 29 66
3 HNK Rijeka 6 51
4 HNK Gorica 16 50
5 HNK Hajduk Split 4 44
6 NK Slaven Belupo -9 31
7 HNK Šibenik -11 29
8 NK Varaždin -29 25
9 NK Istra 1961 -22 24
10 NK Lokomotiva -28 23