Beogradski Blic: Nikola Vujčić predložio da se KK Split vrati ime Jugoplastika!

Srijeda, 09. siječnja 2013. 21:49 Napisao/la  SC

Ako je vjerovati pisanju beogradskog Blica u Splitu raste pritisak da se košarkaškom klubu Split vrati ime Jugoplastika. Od kada je Jugoplastika nestala je i košarkaška moć Splićana

Ako je vjerovati pisanju beogradskog Blica u Splitu raste pritisak da se košarkaškom klubu Split vrati ime Jugoplastika! U ne baš tako davna vremena, u europskoj košarci postojao je samo jedan gigant. Zvao se Jugoplastika, bio je iz Splita i ako se po strani ostave sami počeci euro-kupova i dominacija Rige, jedini je klub uz nju koji je triput u nizu bio prvak Europe. Raspad SFRJ uvjetovao je i promjenu imena, no KK Split bi, nakon nešto više od dva desetljeća, opet bi se mogao zvati baš - Jugoplastika , piše Blic.

Sa moćnom tvrtkom iza sebe, čije ime je i nosila, Jugoplastika je harala europskom košarkom. Kada uz vas stoji tvrtlka sa 13.000 radnika, koja pravi 3.200 različitih proizvoda, onda je to sasvim dobar zamašnjak za uspeh. A recept je bio: bez stranaca, sa mladim snagama, uz pravu dozu iskustva.

Na klupi - Božidar Maljković. Na terenu, pored ostalih, Toni Kukoč, Zoran Sretenović, Dino Rađa, Žan Tabak, Duško Ivanović, Velimir Perasović, Luka Pavićević, a malo kasnije i Duško Ivanović, Petar Naumoski i Zoran Savić... Moćna imena. Čak i tada, u mladim danima.- prisjeća se Blic.

Pred Jugoplastikom su, u finalima onoga što sada nazivamo Euroligom, padali Maccabi 1989. (75:69), Barcelona 1990. (72:67), a treću titulu u nizu, opet protiv Barce (70:65) osvojila je momčad promijenjenog imena, Pop 84, jer je "Jugo" u imenu previše žuljalo tadašnje nove vlasti u sadašnjoj nezavisnoj Hrvatskoj.

A od kada je Jugoplastika nestala (firmu je privatizirao tajkun Željko Kerum, oko 11.000 ljudi ostalo je bez posla, a zgrada u Splitu je srušena kako bi na njenom mjestu bili izgrađeni stanovi i trgovački centar), nestala je i košarkaška moć Splićana.

KK Split, u velikim je financijskim problemima i nekako se drži u regionalnom natjecanju, trenutno je deveti u ABA ligi, no niti brojne promjene imena (Pop 84, Slobodna Dalmacija, Croatia Osiguranje...) nisu donijeli niti jedan važniji trofej od naslova državnog prvaka 2003. Nikola Vujčić, koji se vratio u rodni grad i klub u kojemu je počeo svoju karijeru ne bi li mu pomogao, predložio je da se KK Splitu vrati staro ime. I - mnoge javne osobe su oduševljeno rekle "zašto da ne!". Osim pojedinih političara, poput onih iz lokalnog HDZ-a, koji smatraju da ne treba vraćati ime koje podsjeća na Jugoslaviju.

Međutim, političari su jedno, a narod nešto drugo. Blic navodi da je u anketi u zagrebačkom "Večernjem listu", čak 58% čitatelja je podržalo vraćanje starog imena splitskom klubu, dok je 42% bilo protiv.

Treba naravno ponoviti, ako je vjerovati Blicu...