BRANKA KONTA PORUČUJE

Da nas žele u Prvoj ligi, već bi nas kontaktirali

Nedjelja, 19. kolovoza 2012. 12:31 Napisao  Milan Kosanović

Do danas nismo dobili odgovor od HRS-a, rekla je Konta

Ženski rukometni klub Arena iz Pule službeno je odustao od natjecanja u Prvoj ligi čime su se samo potvrdile špekulacije koje traju već mjesecima, a koje su započele još krajem prošle sezone. S druge strane rukometašice Orijent Presoflexa koje su ispale iz Prve lige mjesecima su se nadale da će Puljanke odustati od natjecanja te im omogućiti da ipak zadrže status prvoligaša.

Vijest o odustajanju Arene ponovno je aktualiziralo priču o povratku Orijentašica u prvoligaško društvo, no situacija nažalost nije tako jednostavna.

- Odmah po završetku prvenstva na adresu HRS-a smo poslali dopis u kojem stoji da smo spremni popuniti prazno mjesto u Prvoj ligi ukoliko neka od ekipa odustane od daljnjeg natjecanja, započela je predsjednica Orijenta Branka Konta te nastavila:

- Do danas nažalost nismo dobili apsolutno nikakav odgovor. Priča o Areni traje već nekoliko mjeseci, no tek sada se službeno saznalo da odustaju od daljnjeg natjecanja. Nas nitko nije kontaktirao te razgovarao s nama na tu temu, objasnila je predsjednica Orijenta te dodala:

- Ne osjećam se pozvanom komentirati bilo što više na tu temu dok ne dobijemo odgovor na naš dopis, rekla je Konta.

Po propozicijama HRS-a Orijent Presoflex ispao je iz Prve lige, a nakon odustajanja Arene prazno mjesto trebale bi popuniti sljedeće rangirane ekipe iz triju drugih liga. Naravno, situacija nije tako jednostavna jer najprije treba pronaći zainteresirane ekipe koje posjeduju kvalitetu, te minimalnu financijsku konstrukciju za igranje Prve lige.

S obzirom da je Arena odustala od Prve lige prije početka natjecanja onda seli u niži rang natjecanja (Drugu ligu – zapad) što je još jedan problem za HRS odnosno prednost zašto bi bilo dobro da upravo Orijent popuni prazno mjesto u prvoligaškom društvu.

Sljedeće dvije rangirane ekipe u drugoj ligi zapad su Lokomotiva II i Zamet II koje ne mogu po propozicijama u viši rang, a po nepisanom pravilu četvrta ekipa ne ide u viši rang zbog upitne kvalitete koja teško može zadovoljiti prvoligaške kriterije.

Naravno, uz Zapad tu su još dvije druge lige iz kojih bi sljedeće rangirane ekipe također mogle u viši rang ukoliko postoji interes klubova.

Na koncu Orijent Presoflex po kriteriju kvalitete sigurno je prvi kandidat za povratak u prvoligaško društvu, no najprije treba ispoštovati sve propozicije HRS-a, a tek onda vidjeti po kojem nepisanom pravilu bi Riječanke mogle ponovno nastupati u Prvoj ligi.

- Da postoje ozbiljne namjere da se vratimo u Prvu ligu već bi nas netko nazvao iz HRS-a. Smatram da bi bilo jako neozbiljno 15 dana prije početka prvenstva obavijestiti nekoga da se natječe u Prvoj ligi, pogotovo ako se već mjesecima zna da Arena planira odustati od natjecanja, rekla je Konta te zaključila:

- Orijent ima mlade i perspektivne cure i trenera koji je pokazao da se s takvom ekipom može ravnopravno nositi sa svim prvoligaškim ekipama. Mi se spremamo i ponašamo kao da ćemo se natjecati u Drugoj ligi, a ako nas netko kontaktira onda ćemo tek vidjeti što i kako dalje.