SCORIJA NEMA OPRAVDANJA

U nastavku neće biti dovoljno pobjeđivati na mišiće

Četvrtak, 04. listopada 2012. 10:53 Napisao  I. V.

Činjenica je da momčad još uvijek nije usvojila psihologiju uspjeha 

Utakmicom protiv Istre 1961 za Rijeku ponovo počinje mini-ciklus kvalifikacija. U iduće dvije domaće utakmice protiv Istre 1961 i Splita nogometaši Rijeka prije svega moraju pokazati da nisu toliko psihički labilna družina kao što sugeriraju zadnje dvije utakmice, u Kupu (Nedelišće) i prvenstvu (Cibalia). Budući da Rijeka od početka prvenstva ne igra nogomet koji održava mentalnu stabilnost, pozitivni rezultati protiv Istre 1961 i Splita samo su privremeno sredstvo za smirenje.

Poslije tri uzastopne pobjede u utakmicama protiv zvučnijih protivnika (Hajduk, S. Belupo, Dinamo), činilo se da će se momčad moći opustiti i prepustiti nogometu. Na početku prvenstva treneru Elvisu Scoriji najviše je nedostajao mir da bi mogao profilirati momčad i igru.

Ni jedan trener ne može raditi na igri u mučnim razdobljima traženja identiteta momčadi, kada su igrači zaokupljeni rezultatom umjesto igrom. Takvim pristupom moguće je jednu cijelu utakmicu provesti u vlastitom kaznenom prostoru i pobijediti Dinamo, ali takav pristup nije moguće primijeniti u utakmicama protiv momčad koje rijetko izlaze iz svog kaznenog prostora.

Činjenica da ova momčad još uvijek nije usvojila psihologiju uspjeha  jedino je Scorijino opravdanje za potrošeno vrijeme, u desetak kola trener Rijeke nije uspio pronaći model igre kojim bi momčad materijalizirala veću individualnu kvalitetu u utakmicama protiv slabijih momčadi. Scoria više ne može tražiti opravdanje u potrazi za  izgubljenim vremenom, nakon šokova u Nedelišću i Vinkovcima miran nastavak prvenstva jamče pozitivni rezultati ostvareni kroz jasne i učinkovite konture igre.

U nastavku prvenstva više neće biti dovoljno pobjeđivati na mišiće trojice stopera, čim oni posrnu opet će se dogoditi šokovi poput Nedelišća i/ili Vinkovaca. Ni jedna se momčad kroz prvenstvo ne može stalno oporavljati od šokova.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 11 13
2 HNK Gorica 6 13
3 HNK Hajduk Split 4 10
4 NK Osijek 1 10
5 NK Varaždin -5 7
6 HNK Rijeka -2 6
7 NK Slaven Belupo -1 4
8 HNK Šibenik -3 4
9 NK Istra 1961 -4 4
10 NK Lokomotiva -7 4