RIJEKA OPTIMIZMA

Scoriji još uvijek nedostaju dva bočna igrača i napadač

Utorak, 17. srpnja 2012. 15:20 Napisao  I. V.

Utakmica protiv Splita dobar je pokazatelj budući da prijelazni rok tek ulazi u ozbiljnu fazu

Rijeka u petak počinje sezonu reafirmacije, prvi protivnik je momčad Splita u Parku mladeži. Voljom ždrijeba Rijeka u prvoj utakmici igra protiv momčadi koja prema  igračkom rejtingu spada u elitu hrvatskog nogometa. Zahvaljujući angažmanu braće Žužul, RNK Split je postao primjer kako se jedan nogometni klub vrhunski može ustrojiti kao udruga građana.

Što se tiče kapaciteta riječke momčadi, prije prve utakmice u Splitu vrijedi konstatacija s početka priprema i prve utakmice odigrane protiv Metalurgija. Rijeka je u prijelaznom roku dovela mnogo igrača od kojih samo četvorica od prvog dana priprema jamče kvalitetu više: Dario Knežević, Mato Neretljak, Leon Benko i Josip Brezovec. Ostali za sada nisu  predodređeni ni za mjesto u početnom sastavu.

Drago Gabrić i Jurica Vranješ nogometne su vrijednost koje se nikome ne moraju dokazivati. Obojica moraju samo pokazati da su spremni pratiti ritam natjecanja. Gabrić je bliže optimalnoj spremi i početnom sastavu od Vranješa, koji prolazi mučno razdoblje revitalizacije. Obojici treba vremena da bi postali pojačanja.

 Od trojice stranaca Andrea Mutombo ima najviše kredita kod Scorije, koji je robusnog napadača doveo jer je u njemu vidio nešto što bi Belgijanac tek trebao pokazati. Mora da Mutombo nešto ima budući da Scoria nije sklon trpjeti mlade igrače koji nisu potentni, najbolji je primjer Antonini Čulina kojega je Scoria forsirao od prvog treninga.

Poljak Adrian Mierzejewski tjelesno nije spreman dokazati da može trčati desnim bokom, dok je Diego Vannucci u Rijeku došao po kriterijima koji niti imaju veze s ozbiljnim nogometom, niti imaju veze s ozbiljnim klubom. Dolaskom dvojice bočnih igrača Kristijan Čaval postao je nezamjenjiv na lijevom boku, dok će na desnom boku igrati Luka Marić ili Mato Miloš. U Splitu će prije igrati Marić nego Miloš!

Budući da su ostali novaci (Weitzer, Marić, Mance…) prije svega dovedeni zbog kvalitetne širine izbora, kapacitet riječke momčadi počiva na četvorici dokazanih  (Knežević, Neretljak, Benko, Brezovec)  i trojici igrača (Kreilach, Salčinović, Čulina) koji su brzo zaboravili da su prošle sezone jedva ostali u Prvoj HNL.

Damir Kreilach, Fenan Salčinović i Antonini Čulina u drugačijem okruženju igraju bitno drugačiji nogomet. Kreilach je opet postao stožerni igrač momčadi, Salčinović je sigurno kadar igrati nogomet u oba smjera, a Čulina je tijekom pripremnog razdoblja postao najveće pojačanje Rijeke.

Što se tiče igračkog kadra Rijeka se kvalitativno nije pomaknula ni milimetra od početka priprema. Scoriji još uvijek nedostaju dva bočna igrača i jedan napadač! S četvoricom, petoricom novih igrača u momčadi, Rijeka sigurno pripada vrhu domaćeg nogometa.  Utakmica protiv Splita dobar je pokazatelj trenutačnih dometa budući da prijelazni rok tek ulazi u ozbiljnu fazu. Vremena ima dovoljno, novac nije problem! Čeka se Split!  

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 41 76
2 NK Lokomotiva 18 60
3 NK Osijek 18 59
4 HNK Rijeka 12 55
5 HNK Hajduk Split 15 54
6 HNK Gorica -3 47
7 NK Slaven Belupo -18 34
8 NK Varaždin -21 30
9 NK Istra 1961 -28 24
10 Inter Zaprešić -34 17