Matjaž Kek uoči Splita: Nema razloga da ne pokažemo da i vani možemo igrati kvalitetno

Četvrtak, 11. travnja 2013. 15:01 Napisao  I. V.

Mislim da smo u stanju u Splitu opet podignuti razinu igre. Nisam toliko opterećen rezultatom koliko igrom, jer rezultat često može biti posljedica spleta okolnosti, kaže trener Rijeke Matjaž Kek

Nogometaši Rijeke otputovali su u Split u četvrtak nakon zajedničkog ručka. U petak na Parku mladeži igraju protiv momčadi Splita prvu od triju (Split, Lokomotiva, Hajduk) utakmica protiv izravnih konkurenata za osvajanje drugog mjesta.

- Brezovec neće igrati, svi ostali su u konkurenciji za sastav koji vam u ovom trenutke ne mogu reći. Imamo nekoliko rovitih igrača, vidjet ćemo do utakmice tko će igrati. Kada gostuješ kod dobro organizirane i vođene momčadi kakva je Split, postoji želja da kroz nadigravanje ostvariš pozitivan rezultat. Pozitivna serija koju smo ostvarili obaveza je više, ne postoji razlog da u utakmicu ne uđemo agresivno, hrabro i organizirano. Gostujemo kod jedne od najboljih momčadi u ligi koja ima svoju računicu, ali imamo i mi svoju. Da bismo ostvarili što želimo moramo podignuti razinu igre u odnosu na utakmicu protiv Osijeka. Realni smo i znamo da smo protiv Osijeka igrali malo slabije nego u prethodnim utakmicama, isto tako mislim da smo u stanju u Splitu opet podignuti razinu igre. Nisam toliko opterećen rezultatom koliko igrom, jer rezultat često može biti posljedica spleta okolnosti, kaže trener Rijeke Matjaž Kek.

Iako Kek sastav nije htio otkriti, jasno da će utakmicu početi svi igrači koji su u početnom sastavu bili u prethodnim utakmicama, jedino će umjesto kažnjenog Josipa Brezovca igrati…Tko? S obzirom da se u Splitu nameće potreba za defenzivnih veznim igračem, prednost imaju vezni igrači kojima je obrana jača strana.

- Bilo je prigovora da se sastav ne mijenja, da bi trebali igrati mladi. Evo prilike da se dokaže netko novi. Ne razmišljam o onima kojih nema, nego o onima koji su mi na raspolaganju. Sustav igre se neće mijenjati iako smo tijekom utakmica protiv Slavena Belupa i Osijeka mijenjali način igre zbog potreba. Počet ćemo kao i obično, nemamo se razloga prilagođavati protivniku. Nema razloga da ne iskažemo hrabrost i samopouzdanje, te da pokažemo kako i vani možemo igrati kvalitetno. Jasno da moramo biti bolji nego što bili protiv Osijeka, smatra Kek.

Split je izrazito domaćinska momčad, koja na svom terenu jako teško gubi bodove. Osim toga, Split je dvaput pobijedio (2:0, 3:2) Rijeku ove sezone, što nije baš neka preporuka:

- Analizirali smo igru Splita isto kao što analiziramo sve protivnike, ali je svaka utakmica nešto novo. Tradicije postoje da bi se rušile, u svaku utakmicu ulazim sa željom da pobjedim i isto tražim od igrača. Zašto ne bismo imali samopouzdanja? Pogreške se događaju, svi mi griješimo, ali moram vjerovati u sebe da bismo mogli ispraviti greške. Veseli me što smo oko kluba isprovocirali pozitivnu atmosferu, zaključuje Kek.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 33 51
2 NK Osijek 20 51
3 HNK Gorica 19 46
4 HNK Rijeka -2 32
5 HNK Hajduk Split -1 29
6 HNK Šibenik -4 26
7 NK Varaždin -16 22
8 NK Slaven Belupo -8 21
9 NK Lokomotiva -20 19
10 NK Istra 1961 -21 14