Regata tisuću otoka: Wild Joe ukupni pobjednik, Damaco treći temeljem boljih plasmana

Nedjelja, 27. rujna 2015. 12:00 Napisao/la  SC

U konkurenciji višetrupaca najuvjerljiviji je bio hrvatski Proper Job 2 s Markom De Micheli Vitturiem za kormilom i najmlađom posadom na regati

Nakon što je mađarski Wild Joe za više od 1 sat popravio svoj rekord u realnom jedrenom vremenu prve etape, malo tko je vjerovao da će mu isto poći za rukom i u 2. etapi na kojoj je od prošle godine rekord držao 30-metarski super maxi Esimit Europa 2. Ali, Wild Joe je presjekao liniju cilja u rijeci nakon točno 32 sata i 45 sekundi i popravio rekord za više od 5 sati de bacio rukavicu izazova za sve sljedeće Regate tisuću otoka.

Međutim, Wild Joe u tom trenutku nije bio sasvim siguran i u pobjedu po korigiranom vremenu. Noć i jutro su u riječkoj luci donijeli stalnom izmjenjivanje bonace i bure i opet se kao na cilju prve etape zadnjih nekoliko milja za neke jedrilice činilo kao vječnost. Tijekom noći završili su Megaenergija i Damaco, koji nisu uspjeli prestići Wild Joe po korigiranom vremenu.

Zatim su u manje od 5 minuta liniju cilja presjekli Hispaniola, Macropus i Teuta od kojih je Macropus Boštjana Jančara uspio za 43:05 minuta nadmašiti Wild Joe-a i odnijeti pobjedu u drugoj etapi. S trećim mjestom u prvoj etapi, i pobjedom u drugoj etapi te ukupno 4 boda, Macropusu je za ukupno pobjedu na regati trebalo da bar još jedna jedrilice pretekne Wild Joe, a najbliži tome bio je Stribor Nedeljka Mahmutovića, koji je s burom došao na cilj u Rijeci malo prije 11:00 što je bilo dovoljno samo za 3. mjesto na drugoj etapi s 15:29 minuta zaostatka po korigiranom vremenu iza Wild Joe-a.

Tih 15 minuta nakon više od 46 sati jedrenja tako je donijelo je ukupnu pobjedu Wild Joe-u te drugo mjesto Macropusu. Striboru je time izmaklo 3. mjesto u ukupnom poretku, a koliko je regata bila izjednačena pokazuje i činjenica da čak 3 jedrilice od 3. do 5. mjesta imaju jednaki broj brodova pa su se temeljem boljeg najboljeg rezultata plasirali 3. Damaco Berislava Vranića (2 i 6. mjesto), 4. Stribor Nedeljka Mahmutovića (5 i 3. mjesto), 5. Hispaniola Sauliusa Veselauskasa (4 i 4. mjesto).

U konkurenciji višetrupaca najuvjerljiviji je bio hrvatski Proper Job 2 s Markom De Micheli Vitturiem za kormilom i najmlađom posadom na regati koja je još bila kraća za jednog člana posade koji se iskrcao u Crnoj Gori, uvjerljivo je pobjedila nakon 46:54:23 sati kada je odmah bilo jasno da ih druge jedrilice više ne mogu stići po korigiranom vremenu.

S drugim mjestom u prvoj etapi i pobjedom u drugoj etapi Proper Job 2 zasluženo je ponio naslov ukupnog pobjednika u kategoriji višetrupaca. Posebno je bilo zanimljivo pratiti kurs austrijskog trimarana Sayg I Andreasa Hofmaiera koji je prvi u tri godine Regate tisuću otoka odabrao jedriti između Istre i Cresa što se pokazalo kao dobar izbor jer je ostvario skoro 01:30 sati prednosti u realnom vremenu ispred Tabee Wernera Stolza. Međutim, to ipak nije bilo dovoljno za bolje korigirano vrijeme. Tabea je tako osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku, dok je treći Hikari Berka Plathnera.

Ovogodišnja Regata tisuću otoka još je jednom pokazala koliko je zahtjevna te koliko treba poštovati more i vremenske uvjete uz sigurnost posade na prvom mjestu. U prvoj etapi austrijska Hidra Goeste Pongratza rasparala je glavno jedro i odustala. Sličan problem imala je ruska posada na jedrilici AK-47 s Mikhail Tekuchevom za kormilom, ali oni su uz dopuštenje regatnog odbora uspjeli zamijeniti glavno jedro uz stajanje u Rogoznici.

Jako jugo na startu druge etape zadesilo je i Luciu X te su i oni morali zamijeniti glavno jedro u Dubrovniku. Ipak, najbolju priču s regate imat će posada trimarana Lazy kojeg je grom pogodio u jarbol također na startu druge etape te su zbog kvara svih elektirčnih uređaja morali odustati. U svim incidentima nije bilo ozljeđenih i posade su postupale u skladu s propisima i postupcima u takvim situacijama.