Regata tisuću otoka: Stigle prijave 22 posada iz 14 država, 4 trimarana na startu u nedjelju

Četvrtak, 18. rujna 2014. 13:45 Napisao/la  SC

Najviše pažnje sigurno će privući maxi-krstaš Esimit Europa 2, koji je pod pokroviteljstvom Europske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama

Marko Filipović, Neven Baran i Zoran Grubiša najavili su na prigodnoj konferenciji za novinare Regatu tisuću otoka, koja se jedri na ruti Rijeka - Porto Montenegro – Rijeka. Start regate zakazan je za nedjelju, 21. rujna, do sada su prijavljene 22 jedrilice iz 14 država spremne za izazov navigacijske regate među više od 1000 jadranskih otoka. Među prijavljenia je 30-metarski Esimit Europa 2, koji plovi pod pokroviteljstvom Europske zajednice. Prema najavama nastupit će jedrilice iz Austrije, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Irske, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije.

Dobar vjetar jedriličarima zaželio je u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, naglasivši kako se organizacija ove regate u potpunosti uklapa u aktivnosti Grada usmjerene ka revitalizaciji luke i promicanju jedrenja, a raduje da će se svršetak druge etape regate od Tivta do Rijeke poklopiti s održavanjem sajma Nautic Show 2014.

Regata se jedri u dvije etape. Prva starta u Rijeci i prolazi među više od 1000 jadranskih otoka, pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Sušak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno kako bi došle do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru. U obje etape tako kurs zahtijeva navigaciju među otocima bez izlaza na otvoreno more Jadrana. 

Najviše pažnje sigurno će privući maxi-krstaš Esimit Europa 2, koji je pod pokroviteljstvom Europske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama. Za kormilom ove jedinstvene jedrilice koja je prvi put u riječkoj luci je Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik Americas’c Cupa u timu Alinghija. Naš olimpijac Ivan Kljaković-Gašpić pridružit će mu se kao taktičar i vrsni poznavatelj lokalnih uvjeta. Esimit Europa 2 će nesumnjivo pokušati oboriti rekord koji od prvog izdanja regate drži mađarski Wild Joe s 28:41:06 sati u prvoj etapi i 46:02:37 sati u drugoj etapi.

Regata tisuću otoka održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića uz pokrovitelje: Primorsko-goransku županiju, Grad Rijeku, Lučku upravu Rijeka, Lučku kapetaniju Rijeke, Turističku zajednicu Kvarnera i Turističku zajednicu Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, One Sails, Botel Marina, WRI International i Tiskaru Zambelli. U Rijeci i u Tivtu prije starta svake etape planirane su i promotivne regate na kojima će na jedrilicama sudionicima moći sudjelovati novinari i drugi gosti.

Od ove godine je Regata tisuću otoka otvorena i za višetrupce te će se na startu naći i 4 trimarana, koji će se natjecati u zasebnoj kategoriji prema međunarodnim MOCRA pravilima. Regata tisuću otoka jedri se prema ORC sustavu razvrstanja, tehnički najnaprednijem i jedinom kojem Međunarodni jedriličarski savez priznaje svjetska i europska prvenstva, te se konačni poredak određuje temeljem korigiranih vremena koja su rezultat korekcije realnih jedrenih vremena za faktor koji određuju značajke jedrilice i njihove teoretske mogućnosti u raznim vremenskim uvjetima. 

Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabrale od starta do cilja.