Braća Lovrović na Svjetskom prvenstvu "zvijezda" love olimpijsku normu za London

Utorak, 17. travnja 2012. 13:37 Napisao/la  Valentina Prokić

Ostala su još četiri slobodna mjesta, ništa nije zagarantirano, ali ako budemo u prvih deset, to je rezultat koji će mene zadovoljiti i 99 posto smo u olimpijskoj normi, priča Marin Lovrović

Posada kostrenskog Galeba u klasi zvijezda Marin i Dan Lovrović još uvijek ima šanse za plasman na Olimpijske igre u London. Dosad je plasman na OI izborilo šest hrvatskih posada. Na nedavnom natjecanju Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci u iznimno jakoj konkurenciji bili su dvanaesti. To je bio tek prvi korak prema željenom cilju – nastupu u Londonu. Marin Lovrović nastupao je na OI u Pekingu, njegovom mlađem bratu Danu, London bi bio premijera. Braća su zajedno počela jedriti prije tri mjeseca, nakon što je Siniša Mikuličić odlučio reći - dosta.

– Palma je krenula odlično za sve hrvatske jedriličare, nije završilo tako, izgleda da smo imali snage za 80 posto regate. Do kraja mi smo bili na 80 posto, nakon osam jedrenja i dva boda od medalje, zadnji dan je nedostajalo malo koncentracije, iskustva i uigravanja jer smo Dan i ja tek tri mjeseca zajedno. Puno toga smo odradili, ali nismo još sto posto spremni. Očekujemo u idućih mjesec dana dignut formu na sto posto i u francuskom Hyeresu ostvarit olimpijsku normu, kaže Marin Lovrović.  

Marin Lovrović od brata Dana stariji je 12 godina, no i Dan je već iskusni jedriličar. Naime, Marin je počeo jedriti sa ocem Marinom, nastavio sa sinišom Mikuličićem, a Dan je također prije šest gdina počeo jedriti u zvijezdi sa ocem Marinom.

- Pozicija flokiste na zvijezdi je dosta nezahvalna, tjelesno i mentalno naporna, ljudi se potroše, ne izdrže više od jednog ciklusa. Dan je unio svježinu, jedno novo iskustvo, kormilar je od 11. godine i u zvijezdi je zadnjih šest godina, tako da je njegovo iskustvo veliko i on je pridonio puno što se tiče tehničkog i taktičkog jedrenja. Tu je njegov udio bio fantastičan, a za drugi potreban dio, uigravanje, jednostavno treba proći vrijeme. Nakon nastupa u Palmi znamo što nam nedostaje, imamo mjesec dana za pripreme i uigravanje, dodaje Marin Lovrović.

Pripreme će se odrađivati na jezeru Garda te na moru ispred Opatije. Razlog tome je što je u Hyeresu vjetar jak, tako da takve uvjete treba imati i na pripremama. Regata Svjetskog kupa bit će pravi pokazatelj odrađenih priprema.

- U mjesec dana imat ćemo dosta jedrenja po jakom vjetru, očekujem da se tu dignemo tih 20 posto, neka i 10 posto. Da dođemo na 90 posto naših mogućnosti i to će biti solidno. Na SP-u je cilj olimpijska norma. Prije četiri godine 12. mjesto je bilo dovoljno za to. Već četiri godine pokušavamo ući u prvih deset na svjetskom nivou, nismo uspjeli, sad je motiv visok, nova posada. U Palmi smo četiri dana jedrili na nivou sa svjetskim posadama i očekujem da se to ponovi na Svjetskom prvenstvu da konačno uđemo među prvih deset. Ostala su još četiri slobodna mjesta, ništa nije zagarantirano, ali ako budemo u prvih deset, to je rezultat koji će mene zadovoljiti i 99 posto smo u olimpijskoj normi, zaključio je Marin Lovrović.